Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

29 Οκτωβρίου 1969: H πρώτη σύνδεση από υπολογιστή σε υπολογιστή

Στις 29 Οκτωβρίου 1969, δύο επιστήμονες δημιούργησαν μια σύνδεση από υπολογιστή σε υπολογιστή περίπου 350 μίλια μακριά και άρχισαν να πληκτρολογούν ένα μήνυμα. Στα μισά του δρόμου, συνετρίβη.

Στο απόγειο του Ψυχρού Πολέμου, ο Charley Kline και ο Bill Duvall ήταν δύο μηχανικοί με λαμπερά μάτια στην πρώτη γραμμή ενός από τα πιο φιλόδοξα πειράματα της τεχνολογίας. Ο Kline, ένας 21χρονος μεταπτυχιακός φοιτητής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, στο Λος Άντζελες (UCLA), και ο Duvall, ένας 29χρονος προγραμματιστής συστημάτων στο Stanford Research Institute (SRI), εργάζονταν σε ένα σύστημα που ονομάζεται Arpanet, σύντομο για το Δίκτυο Οργανισμών Προηγμένων Ερευνητικών Έργων. Χρηματοδοτούμενο από το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ, το έργο είχε ως στόχο τη δημιουργία ενός δικτύου που θα μπορούσε να μοιράζεται απευθείας δεδομένα χωρίς να βασίζεται σε τηλεφωνικές γραμμές. Αντίθετα, αυτό το σύστημα χρησιμοποίησε μια μέθοδο παράδοσης δεδομένων που ονομάζεται «μετααλλαγή πακέτων» που αργότερα θα αποτελέσει τη βάση για το σύγχρονο Διαδίκτυο.

Ήταν η πρώτη δοκιμή μιας τεχνολογίας που θα άλλαζε σχεδόν κάθε πτυχή της ανθρώπινης ζωής. Αλλά πριν μπορέσει να λειτουργήσει, έπρεπε να συνδεθείτε.

Ο Kline κάθισε στο πληκτρολόγιό του ανάμεσα στους πράσινους τοίχους του Boelter Hall Room 3420 του UCLA, προετοιμασμένος να συνδεθεί με τον Duvall, ο οποίος δούλευε έναν υπολογιστή στα μισά του δρόμου στην πολιτεία της Καλιφόρνια. Αλλά ο Κλάιν δεν τα κατάφερε καν μέχρι το τέλος της λέξης «ΣΥΝΔΕΣΗ» προτού ο Ντιβάλ του πει τηλεφωνικά ότι το σύστημά του κατέρρευσε. Χάρη σε αυτό το λάθος, το πρώτο «μήνυμα» που έστειλε ο Kline στον Duvall εκείνη την φθινοπωρινή μέρα του 1969 ήταν απλώς τα γράμματα «LO».

Έφτιαξαν τη σύνδεσή τους και λειτούργησαν περίπου μία ώρα αργότερα μετά από κάποιες τροποποιήσεις, και αυτή η αρχική συντριβή ήταν απλώς ένα χτύπημα σε ένα κατά τα άλλα μνημειώδες επίτευγμα. Αλλά κανένας άντρας δεν συνειδητοποίησε τη σημασία της στιγμής. «Σίγουρα δεν το έκανα εκείνη τη στιγμή», λέει ο Kline.

«Απλώς προσπαθούσαμε να το κάνουμε να λειτουργήσει».

Πηγή: Hellas-now

Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Δυστυχώς, η φόρμα σχολίων είναι ανενεργή αυτή τη στιγμή.