Το σαρωτικό χτύπημα πριν από τρία δισεκατομμύρια χρόνια προκάλεσε θεαματικές αλλαγές στον πλανήτη Γη
Ένας τεράστιος μετεωρίτης (S2) που εντοπίστηκε για πρώτη φορά το 2014 φέρεται να προκάλεσε τσουνάμι μεγαλύτερο από οποιοδήποτε άλλο στη γνωστή γήινη ιστορία, «έβρασε» τους ωκεανούς και ταυτόχρονα ευνόησε την ανάπτυξη ζωής.
Ο διαστημικός βράχος ήταν 200 φορές μεγαλύτερος από τον μετεωρίτη που εξάλειψε τους δεινόσαυρους και χτύπησε τη Γη πριν από τρία δισεκατομμύρια χρόνια!
Οι επιστήμονες πήγαν στο σημείο πρόσκρουσης στη Νότια Αφρική για να συλλέξουν κομμάτια βράχου και να αναλύσουν την σύγκρουση. Η ομάδα των επιστημόνων διαπίστωσε πως οι πτώσεις μεγάλων αστεροειδών όπως ο S2 δεν προκάλεσαν μόνο καταστροφή στη Γη, αλλά βοήθησαν στο αναπτυχθούν οι αρχέγονες μορφές ζωής.
Ο μετεωρίτης S2 ήταν πολύ μεγαλύτερος από εκείνον που οδήγησε στην εξαφάνιση των δεινοσαύρων πριν από 66 εκατομμύρια χρόνια. Συγκεκριμένα ο μετεωρίτης που εξαφάνισε τους δεινοσαύρους είχε περίπου 10 χιλιόμετρα πλάτος και περίπου το ύψος του Έβερεστ. Αλλά ο S2 υπολογίζεται πως είχε πλάτος 40-60 km, ενώ η μάζα του ήταν 50-200 φορές μεγαλύτερη. Η Γη ήταν ένας υδάτινος κόσμος με λίγες μόνο ηπείρους να προεξέχουν από τη θάλασσα. Η ζωή ήταν πολύ απλή, με μικροοργανισμούς που αποτελούνταν κυρίως από μονοκύτταρους οργανισμούς.
Τι προκάλεσε ο μέγα-μετεωρίτης
Η ερευνητική ομάδα αναφέρει πως μετά την πρόσκρουση του S2, ένα τεράστιο τσουνάμι σάρωσε όλη την υδρόγειο, έσκισε τον πυθμένα της θάλασσας και πλημμύρισε τις ακτές.
H κινητική ενέργεια του μετεωρίτη μετατράπηκε σε θερμότητα που «έβρασε» τους ωκεανούς προκαλώντας εξάτμιση τεραστίων ποσοτήτων νερού. Υπολογίζεται πως είχε προκαλέσει αύξηση της θερμοκρασίας της ατμόσφαιρας έως και 100 βαθμούς Κελσίου.
Αλλά αυτό που ανακάλυψαν στη συνέχεια ήταν εκπληκτικό. Τα πετρώματα έδειξαν ότι οι βίαιες διαταραχές παρέσυραν θρεπτικά συστατικά όπως ο φώσφορος και ο σίδηρος που τροφοδοτούσαν απλούς οργανισμούς.
Τα νέα ευρήματα υποδηλώνουν ότι η πτώσεις μεγάλων μετεωριτών ήταν σαν ένα γιγάντιο λίπασμα, που διέχεε τα απαραίτητα συστατικά για τη ζωή όπως ο φώσφορος σε όλη την υδρόγειο. Το τσουνάμι που σάρωσε τον πλανήτη έφερε νερό πλούσιο σε σίδηρο από τα βάθη στην επιφάνεια, δίνοντας στα αρχέγονα μικρόβια επιπλέον ενέργεια. Η πρώιμη ζωή επί της ουσίας βοηθήθηκε από τις πτώσεις μετεωριτών που έπεσαν στη Γη στα πρώτα χρόνια της ύπαρξής της.
Τα ευρήματα της έρευνας δημοσιεύονται στο επιστημονικό περιοδικό PNAS.
Πηγή: physicsgg