Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

Στον πάτο της Μεγάλης Μπλε Τρύπας βρέθηκαν υπέροχα και τρομακτικά πράγματα!

Υπολείμματα του παρελθόντος, αλλά και πρόσφατες τραγωδίες βρέθηκαν να κατοικούν στην Μεγάλη Μπλε Τρύπα, στο Μπελίζ. Η Μεγάλη Μπλε Τρύπα είναι μια καταβόθρα στην Καραϊβική Θάλασσα, περίπου 70 χιλιόμετρα από την ακτή του Μπελίζ. Έχει διάμετρο 318 μέτρα και βάθος 1224 μέτρα. Πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες θαλάσσιες καταβόθρες αυτή τη στιγμή.

Οι μπλε τρύπες είναι απομεινάρια από τον Τεταρτογενή Παγετώνα, όταν η στάθμη της θάλασσάς ήταν 100 μέτρα χαμηλότερη από τη σημερινή. Αυτές οι τρύπες ξεκίνησαν σαν ασβεστολιθικές σπηλιές, αλλά όταν ανέβηκε η στάθμη της θάλασσας, πλημμύρισε με θαλασσινό νερό. Οι οροφές του σπηλαίου κατέρρευσαν από το βάρος του νερού και δημιούργησαν ένα τεράστιο λάκκο μέσα στον βυθό.

Η Μεγάλη Μπλε Τρύπα είναι μέρος του Συστήματος Αποθεμάτων Κοραλλιογενούς Υφάλου του Μπελίζ, ένα Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO που περιγράφεται από τον Κάρολο Δαρβίνο «ως ο πιο αξιόλογος ύφαλος στις Δυτικές Ινδίες». Εκεί είναι το σπίτι μοναδικών κοραλλιών, όπως και πληθώρα από άλλα ζώα όπως το δυτικό ινδικό μανάτι, την πράσινη χελώνα, τη χελώνα γεράκι, τη χελώνα καρέτα καρέτα και τον αμερικανικό κροκόδειλο. Για αυτό, η περιοχή προσελκύει τουρίστες, για καταδύσεις και εξερευνήσεις.

Όταν κατεβαίνει κάποιος στην Μεγάλη Μπλε Τρύπα, μπορεί να δει υπολείμματα από σταλακτίτες και άλλα γεωλογικά χαρακτηριστικά από τότε που ήταν ακόμα σπήλαιο. Ωστόσο, λέγεται ότι δεν υπάρχουν πολλά να δούμε μέσα στη Μεγάλη Μπλε Τρύπα όσον αφορά την άγρια ​​ζωή, τουλάχιστον όχι αυτή που είναι ακόμα είναι ζωντανή.

Μεγάλη Μπλε Τρύπα
Μια φωτογραφία του αποθεματικού συστήματος υφάλων του Μπελίζ, με τη Μεγάλη Μπλε Τρύπα, από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό στις 5 Μαρτίου 2020.
Πίστωση εικόνας: ISS/NASA Earth Observatory

Το κάτω μέρος της Μεγάλης Μπλε Τρύπας δεν έχει οξυγόνο στο νερό. Υπάρχει ένα στρώμα υδροθείου σε βάθος 90 μέτρων, που κάτω από αυτό τα επίπεδα οξυγόνου στο νερό πέφτουν στο μηδέν. Αυτό δημιουργεί ένα αόρατο φράγμα στο εσωτερικό της τρύπας, που έχει σαν αποτέλεσμα να μην μπορούν να το διαπεράσουν ζωντανοί οργανισμοί και ζώα, λόγω των μη κατοικήσιμων συνθηκών. Διαθέτει όμως ένα νεκροταφείο νεκρών πλασμάτων της θάλασσας, που κολύμπησαν πολύ βαθιά και πέθαναν από ασφυξία.

Μία από τις πιο δημοφιλείς αποστολές της Μεγάλης Μπλε Τρύπας πραγματοποιήθηκε το 2018 από τον Βρετανό δισεκατομμυριούχο Richard Branson, τον ωκεανογραφικό εξερευνητή Fabien Cousteau και την εξερευνήτρια του National Geographic, Erika Bergman.

Γράφοντας στο ιστολόγιό του για το ταξίδι, ο Branson, σχολιάζει πως η γεωλογία της Μεγάλης Μπλε Τρύπας χρησιμεύει ως ζωντανή υπενθύμιση των πιθανών καταστροφών που θα μπορούσε να φέρει στον κόσμο η κλιματική αλλαγή, με την άνοδο της στάθμης της θάλασσας.

Μεγάλη Μπλε Τρύπα

«Στα 91 μέτρα κάτω μπορούσες να δεις την αλλαγή στον βράχο όπου ήταν παλιά στεριά και μετατράπηκε σε θάλασσα. Ήταν μια από τις πιο έντονες υπενθυμίσεις του κινδύνου της κλιματικής αλλαγής που έχω δει ποτέ», έγραψε ο Branson.

Όμως σημείωσε πως η ομάδα βρήκε και τα σημάδια μιας άλλης μάστιγας του σύγχρονου κόσμου, που δεν είναι άλλη από την ρύπανση με πλαστικά.

«Δυστυχώς, είδαμε πλαστικά μπουκάλια στο κάτω μέρος της τρύπας, που είναι μια πραγματική μάστιγα του ωκεανού», πρόσθεσε.

Δεν είναι γνωστό πόσοι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη Μεγάλη Μπλε Τρύπα, αλλά η Bergman είχε προηγουμένως προτείνει ότι τρεις άνθρωποι χάθηκαν κατά την εξερεύνηση. Τραγικά, πιστεύει ότι είδαν δύο από αυτά τα πτώματα κατά τη διάρκεια της αποστολής του 2018 με τον Branson. Οι σκελετοί παραμένουν εκεί μέχρι σήμερα.

«Συναντήσαμε δύο από τους πιθανούς τρεις ανθρώπους που έχουν χαθεί στη Μπλε Τρύπα, έτσι βρήκαμε τον τόπο ανάπαυσης μερικών ανθρώπων και απλά ενημερώσαμε με πολύ σεβασμό την κυβέρνηση του Μπελίζ πού τους βρήκαμε, και όλοι αποφασίσαμε ότι δεν θα επιχειρούσαμε καμία ανάκτηση. Είναι πολύ σκοτεινά και ειρηνικά εκεί κάτω, απλά αφήστε τους να μείνουν», είπε η Bergman στο Business Insider σε μια συνέντευξη το 2020.

Πηγή: Techmaniacs

Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Δυστυχώς, η φόρμα σχολίων είναι ανενεργή αυτή τη στιγμή.