Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

Οι μαγνητικοί πόλοι της Γης αντιστρέφονται – Και αυτές θα είναι οι συνέπειες

Ανά διαστήματα, κάθε εκατοντάδες χρόνια, οι μαγνητικοί πόλοι της γης αντιστρέφονται. Ωστόσο τι σημαίνει κάτι τέτοιο για το ανθρώπινο είδος;. Κατά τη διάρκεια μιας αντιστροφής των πόλων, οι μαγνητικοί πόλοι της Γης αλλάζουν θέση. Ουσιαστικά, ο βόρειος πόλος μετατρέπεται σε νότιο πόλο και ο νότιος πόλος γίνεται βόρειος πόλος.

Αυτό συμβαίνει κατά μέσο όρο κάθε 300.000 χρόνια περίπου, με την τελευταία τέτοια αλλαγή να συμβαίνει πριν από περίπου 780.000 χρόνια. Οι πόλοι έχουν αντιστραφεί αρκετές εκατοντάδες φορές τα τελευταία 160 εκατομμύρια χρόνια, ωστόσο οι επιστήμονες πιστεύουν ότι έχουμε καθυστερήσει εδώ και καιρό μια νέα αναστροφή αυτών.

Ποιες θα είναι οι συνέπειες;

Το μαγνητικό πεδίο είναι αυτό το οποίο παρέχει προστασία από την επίθεση σωματιδίων από τον ηλιακό άνεμο και την κοσμική ακτινοβολία από το βαθύ διάστημα. Κατά τη διάρκεια μιας αντιστροφής πόλων, το πεδίο εξασθενεί αν και δεν εξαφανίζεται πλήρως. Εξαιτίας αυτού υπάρχει η πιθανότητα να φτάσει στη Γη περισσότερη επιβλαβής ακτινοβολία, αν και δεν φαίνεται να υπάρχει σύνδεση μεταξύ μαζικών εξαφανίσεων και παλαιότερων περιόδων αντιστροφής πόλων.

Στην επιφάνεια της Γης, η ατμόσφαιρα λειτουργεί ως μια επιπλέον ασπίδα για να σταματήσει τις περισσότερες ακτινοβολίες. Ελλείψει μαγνητικού πεδίου, η ατμόσφαιρα θα εξακολουθούσε να σταματά το μεγαλύτερο μέρος της ακτινοβολίας.

Ωστόσο, η μειωμένη ένταση του γεωμαγνητικού πεδίου μπορεί να μας επηρεάσει με άλλους τρόπους. Για παράδειγμα, θα μπορούσε να επηρεάσει την τεχνολογία στην οποία βασιζόμαστε, κάνοντας τον εξοπλισμό μας ευάλωτο στις ηλιακές καταιγίδες, ενώ μάλιστα πολλές από τις τεχνολογίες μας θα μπορούσαν να καταστραφούν.

Και δεν είμαστε μόνο εμείς για τους οποίους μια αντιστροφή θα μπορούσε να αναταράξει τις ισορροπίες. Ζώα όπως τα πουλιά, τα ψάρια και οι θαλάσσιες χελώνες πιστεύεται ότι χρησιμοποιούν το μαγνητικό πεδίο για την πλοήγησή τους, οπότε τυχόν αλλαγές θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο τις εσωτερικές τους πυξίδες.

Πηγή: Techmaniacs

Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Δυστυχώς, η φόρμα σχολίων είναι ανενεργή αυτή τη στιγμή.