Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

Η LG ανακάλυψε επαναστατικό υλικό που κάνει τις μπαταρίες λιθίου καλύτερες

Η LG Chem, είναι η θυγατρική της LG, που ασχολείται με την χημική βιομηχανία. Η εν λόγω εταιρία έκανε μια μεγάλη ανακάλυψη, που θα βελτιώσει την ασφάλεια σε μια μπαταρία ιόντων λιθίου, τόσο σε κινητά όσο και σε οχήματα!. Όλα αυτά ανακαλύπτοντας ένα νέο υλικό!

Η καινοτομία της εταιρίας ονομάζεται Safety Reinforced Layer (SLR) και περιλαμβάνει ένα νέο σύνθετο υλικό, που τοποθετείται μεταξύ της καθόδου και του συλλέκτη ρεύματος της μπαταρίας. Η χρήση του νέου υλικού αποτρέπει την συσσώρευση θερμότητας, που συνήθως οδηγεί στην ανάφλεξη και έκρηξη των μπαταριών.

Η θερμική διαφυγή στις μπαταρίες, συμβαίνει όταν η άνοδος και η κάθοδος στο εσωτερικό τους έρχεται σε επαφή, παράγοντας υψηλή θερμότητα. Το νέο υλικό της LG Chem όμως, δεν επιτρέπει να αυξηθεί η θερμότητα, κάνοντας την μπαταρία πιο ασφαλή.

LG μπαταρία
Η ομάδα πίσω από την μεγάλη ανακάλυψη

Το στρώμα SLR στις μπαταρίες είναι τρομερά λεπτό, με πάχος μόλις 1% του πάχους μιας ανθρώπινης τρίχας. Όμως, αυτό είναι αρκετό για να αποτρέψει την θερμική διαφυγή. Το νέο υλικό ενεργοποιείται αυτόματα όταν οι θερμοκρασίες ξεπεράσουν το εύρος λειτουργίας, που είναι από 90 μέχρι 130 βαθμούς Κελσίου. Το SLR αλλάζει μοριακή δομή όσο ανεβαίνουν οι θερμοκρασίες, κάτι που αυξάνει την ηλεκτρική αντίσταση της μπαταρίας, κατά 5.000 ohms, για κάθε βαθμό Κελσίου που ανεβαίνει η θερμοκρασία στην μπαταρία. Αυτό από μόνο του μειώνει την ροή του ρεύματος, αποτρέποντας την μπαταρία από το να πάρει φωτιά ή να εκραγεί. Ακόμα και αν γίνει αυτό όμως, η κατάσβεση γίνεται γρήγορα και εύκολα, πριν τη δημιουργία φλόγας.

Μεγάλη βελτίωση βλέπουμε και στο ανάποδο. Όταν μια μπαταρία ψύχεται, το SLR επιτρέπει κανονικά ροή ρεύματος, που θα φέρει την μπαταρία σε φυσιολογική λειτουργία.

Οι δοκιμές της LG έδειξαν πως οι μπαταρίες είναι πιο ανθεκτικές σε πρόσκρουση ή και σε τρυπήματα, ενώ μείωνε πολύ και τα αποτελέσματα αυτών, που σε άλλες μπαταρίες συνήθως έχουμε έκρηξη και πρόκληση φωτιάς.

Η LG θέλει να φέρει την νέα τεχνολογία τόσο στα κινητά μας σύντομα, όσο και στα ηλεκτρικά οχήματα, μέχρι το 2025. Ιδιαίτερα το δεύτερο, θα αυξήσει δραματικά την ασφάλεια των οχημάτων, ενώ θα κάνει την κατάσβεση της πυρκαγιάς σε ένα όχημα, πολύ πιο εύκολη. Ίσως τα μελλοντικά οχήματα να έχουν από μια μπαταρία της LG.

Πηγή: Techmaniacs

Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Αφήστε ένα σχόλιο