Ο Ήλιος δεν είναι απλά μια φωτεινή σφαίρα στον ουρανό· είναι το κέντρο ενός πλέγματος που συνδέει τον πλανήτη μας με το υπόλοιπο σύμπαν. Με τις υπεριώδεις ακτίνες του που μπορούν να προκαλέσουν εγκαύματα, τις ηλιακές εκλάμψεις και τα κοσμικά γεγονότα που στέλνουν πλάσμα προς τη Γη, και άλλα, η ηλιακή δραστηριότητα έχει άμεσες συνέπειες στην καθημερινότητά μας.
Νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Science στις 3 Οκτωβρίου 2024, αποκαλύπτει νέα δεδομένα για το μαγνητικό πεδίο του Ήλιου, αποκαλύπτοντας περισσότερα σχετικά με τις ισχυρές ηλιακές καταιγίδες και τις επιπτώσεις τους στην τεχνολογία μας.
Η Σάρα Γκίμπσον, ηλιοφυσικός στο Εθνικό Κέντρο Ερευνών Ατμόσφαιρας (NCAR), τονίζει ότι «ο Ήλιος δεν είναι αποκομμένος από εμάς». Η Αρκτική και η Αυστραλία προσφέρουν ένα εκπληκτικό θέαμα όταν οι βόρειες και νότιες φωτεινές εκλάμψεις είναι ορατές, αποδεικνύοντας τη σύνδεση μας με τον Ήλιο μέσω των μαγνητικών πεδίων.
Για πρώτη φορά, οι επιστήμονες μπόρεσαν να κάνουν σχεδόν καθημερινές μετρήσεις του μαγνητικού πεδίου του Ήλιου. Η ερευνητική ομάδα χρησιμοποίησε νέες μεθόδους παρατήρησης, συνδυάζοντας τεχνικές όπως ειδική σεισμολογία με εργαλεία σαν το Upgraded Coronal Multi-channel Polarimeter (UCoMP), που έχει τη δυνατότητα να προσφέρει μια πιο παγκόσμια εικόνα του μαγνητικού πεδίου.
Η ερευνητική ομάδα συνέλεξε 114 χάρτες μαγνητικού πεδίου από τον Φεβρουάριο έως τον Οκτώβριο του 2022, δηλαδή σχεδόν έναν κάθε δύο μέρες. «Μπαίνουμε σε μια νέα εποχή έρευνας της ηλιακής φυσικής όπου μπορούμε να μετρήσουμε τακτικά το μαγνητικό πεδίο του Ήλιου», δήλωσε ο Ζιχάο Γιανγκ, ένας εκ των συγγραφέων της μελέτης.
Η έρευνα αυτή, που περιλαμβάνει και τις πρώτες μετρήσεις του μαγνητικού πεδίου στις πολικές περιοχές του Ήλιου, ανοίγει νέες προοπτικές. Το ενδιαφέρον των επιστημόνων τώρα επικεντρώνεται στη δημιουργία ενός τρισδιάστατου μοντέλου του πεδίου, κάτι που θα τους βοηθήσει να κατανοήσουν καλύτερα πώς ενεργοποιούνται οι ηλιακές εκρήξεις.
Η πρόταση για την κατασκευή ενός παρατηρητηρίου, του Coronal Solar Magnetism Observatory (COSMO), αναμένεται να προσφέρει νέα δεδομένα και να κλείσει τις υπάρχουσες κενές περιοχές στην κατανόηση της ηλιακής δραστηριότητας.
Πηγή: Techmaniacs