Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

Ο φλοιός της Γης στάζει και μάλιστα στη γειτονιά μας!

Δορυφορικά δεδομένα αποκάλυψαν ένα άκρως συναρπαστικό και ιδιαίτερα περίεργο γεωλογικό φαινόμενο κάτω από το οροπέδιο της Κεντρικής Ανατολίας, τη λεκάνη της Konya, η οποία διαμορφώθηκε από το στάξιμο του γήινου φλοιού. Αυτό το κρυμμένο γεωλογικό θαύμα έχει κεντρίσει την περιέργεια των επιστημόνων εδώ και χρόνια, προκαλώντας περαιτέρω έρευνα για τα αίτια που το προκαλούν.

Μετά από εκτεταμένη ανάλυση και συλλογή δεδομένων, μια ολοκληρωμένη μελέτη αποκάλυψε τελικά τα μυστικά της μυστηριώδους καθίζησης της λεκάνης και τις δυνάμεις στο εσωτερικό της Γης που την προκαλούν.

Η έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature Communications, αποκαλύπτει ότι η καθίζηση της λεκάνης οφείλεται κυρίως σε μια νέα διαδικασία, γνωστή ως multi-stage lithospheric dripping.

Ο όρος αυτός αναφέρεται στην αστάθεια εντός του βραχώδους υλικού από το οποίο αποτελείται ο φλοιός και ο ανώτερος μανδύας της Γης, η οποία προκαλεί την σταδιακή αποκόλληση πυκνών τεμαχίων πετρωμάτων κάτω από την επιφάνεια και τη βύθιση στο πιο ρευστό στρώμα του μανδύα του πλανήτη.

Η αστάθεια όχι μόνο αναδιαμορφώνει το υπέδαφος, αλλά προκαλεί και τον σχηματισμό σημαντικών επιφανειακών χαρακτηριστικών, όπως λεκάνες και οροσειρές.

Το οροπέδιο της Ανατολίας έχει ανυψωθεί περίπου ένα χιλιόμετρο τα τελευταία 10 εκατομμύρια χρόνια λόγω της λιθοσφαιρικής αποστράγγισης, σύμφωνα με παλαιότερες μελέτες. Καθώς η παχύρρευστη λιθόσφαιρα έσταζε κάτω από την περιοχή, σχημάτισε μια λεκάνη στην επιφάνεια, η οποία αργότερα ανυψώθηκε όταν το βάρος από κάτω αποκολλήθηκε και βυθίστηκε περισσότερο στα βάθη του μανδύα.

Πηγή: Techmaniacs

Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Αφήστε ένα σχόλιο