Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

Βρέθηκε νέο είδος “καρχαρία φάντασμα” να “καραδοκεί” στον βαθύ ωκεανό

Επιστήμονες από τη Νέα Ζηλανδία ανακάλυψαν ένα νέο είδος “καρχαρία φάντασμα”, ένα ψάρι που κυνηγά στον πυθμένα του Ειρηνικού Ωκεανού, σε βάθος άνω του ενός μιλίου. Το νέο είδος, που ονομάζεται “Australasian Narrow-nosed Spookfish”, εντοπίστηκε στα βαθιά νερά της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Υδάτων και Ατμοσφαιρικής Έρευνας (NIWA) της Νέας Ζηλανδίας.

Οι επιστήμονες βρήκαν τα δείγματα στο Chatham Rise, μια περιοχή του Ειρηνικού που εκτείνεται 1.000 χιλιόμετρα ανατολικά της Νότιας Νήσου της Νέας Ζηλανδίας. Οι καρχαρίες φαντάσματα είναι συγγενείς με τους άλλους γνωστούς καρχαρίες και τα σαλάχια, αλλά έχουν σκελετό που αποτελείται εξ ολοκλήρου από χόνδρο. Χαρακτηριστικό τους είναι τα μεγάλα μαύρα μάτια και το λείο, καστανό δέρμα χωρίς λέπια.

Αυτά τα πλάσματα τρέφονται από καρκινοειδή σε βάθη που φτάνουν τα 2.600 μέτρα, χρησιμοποιώντας το χαρακτηριστικό τους στόμα, που μοιάζει με ράμφος. Σύμφωνα με την ερευνήτρια Brit Finucci, που έδωσε στο νέο είδος του καρχαρία φάντασμα την επιστημονική ονομασία “Harriotta avia” προς τιμήν της γιαγιάς της, οι καρχαρίες αυτοί είναι δύσκολο να μελετηθούν λόγω του ακραίου περιβάλλοντος στο οποίο ζουν.

Μέχρι πρόσφατα, το συγκεκριμένο είδος θεωρούνταν ότι ήταν παγκοσμίως διαδεδομένο, αλλά οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι είναι γενετικά και μορφολογικά διαφορετικό από τους συγγενείς του, κάνοντας αυτή την ανακάλυψη ιδιαίτερα σημαντική για την επιστημονική κοινότητα.

Πηγή: Techmaniacs

Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Αφήστε ένα σχόλιο