Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

Και όμως ο ήλιος είναι το πιο ισχυρό τηλεσκόπιο! Αυτός είναι ο λόγος

Έχουμε ορισμένα απίστευτα ισχυρά τηλεσκόπια που μας επιτρέπουν να εξερευνήσουμε τον κόσμο μας. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι το James Webb Space Telescope (JWST), αποτελώντας ένα απίστευτο πράγμα μηχανικής που απαίτησε δισεκατομμύρια δολάρια και δεκαετίες δουλειάς.

Γνώριζες όμως ότι ίσως υπάρχει ένα πιο ισχυρό τηλεσκόπιο; Ίσως το ισχυρότερο; Και αυτό είναι ο ίδιος ο ήλιος. Αν και ο ήλιος δεν μοιάζει με ένα παραδοσιακό τηλεσκόπιο ή καθρέπτη, έχει πολύ μάζα. Και σύμφωνα με τη θεωρία του Einstein,  τα μεγάλα αντικείμενα τείνουν να λυγίζουν τον χωροχρόνο γύρω τους.

Κάθε φως που αγγίζει την επιφάνεια του ήλιου εκτρέπεται και, αντί να συνεχίσει σε ευθεία γραμμή, κατευθύνεται προς ένα εστιακό σημείο, μαζί με όλο το άλλο φως που αγγίζει τον ήλιο ταυτόχρονα. Οι αστρονόμοι χρησιμοποιούν ήδη αυτό το φαινόμενο, που ονομάζεται βαρυτικός φακός, για να μελετήσουν τους πιο μακρινούς γαλαξίες του σύμπαντος. Όταν το φως από αυτούς τους γαλαξίες περνάει κοντά σε ένα γιγάντιο σμήνος γαλαξιών, η μάζα αυτού του σμήνους ενισχύει και μεγεθύνει την εικόνα του background, επιτρέποντάς μας να δούμε πολύ μακρύτερα από ό,τι θα μπορούσαμε κανονικά.

Θα ήταν καλύτερο από οποιοδήποτε τηλεσκόπιο που θα μπορούσαμε να κατασκευάσουμε στο μέλλον για τα επόμενα εκατοντάδες χρόνια.

Πηγή: Techmaniacs

Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Αφήστε ένα σχόλιο