Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

Το παράξενο σχήμα του Άρη μπορεί να εξηγηθεί από ένα χαμένο φεγγάρι του

Ένα συναρπαστικό νέο επιστημονικό άρθρο από τον αστρονόμο Michael Efroimsky του Ναυτικού Αστεροσκοπείου των ΗΠΑ αναφέρει μια τολμηρή υπόθεση που μπορεί να ρίξει φως στο παράξενο σχήμα του Άρη και τη γεωμορφολογία του. Σύμφωνα με την έρευνά, η ύπαρξη ενός χαμένου φεγγαριού θα μπορούσε να εξηγήσει τις ιδιαιτερότητες της επιφάνειας του Άρη.

Ο Άρης εμφανίζει μια αξιοσημείωτη τριαξονική μορφή – δηλαδή είναι παραμορφωμένος με σημαντικές διαφορές καμπυλότητας κατά μήκος και των τριών αξόνων του. Αυτός ο «συνθλιμμένος» χαρακτήρας του πλανήτη έχει προκαλέσει απορίες στους επιστήμονες μέχρι σήμερα.

Η θεωρία του Efroimsky προτείνει ότι ένα τρίτο φεγγάρι, με μέγεθος περίπου το ένα τρίτο του δικού μας φεγγαριού, θα μπορούσε να έχει προκαλέσει αυτή την παραμόρφωση. Οι σημερινοί δορυφόροι του Άρη, Φόβος και Δείμος, ίσως να είναι τα θραύσματα αυτού του αρχαίου φεγγαριού, το οποίο καταστράφηκε κατά την περίοδο της Late Heavy Bombardment πριν από περίπου 4 δισεκατομμύρια χρόνια.

Άρη φεγγάρι

Ο Efroimsky ονομάζει το υποθετικό φεγγάρι «Νέριο», προς τιμήν της θεότητας του πολέμου, από την αρχαία ρωμαϊκή λατρεία, που αργότερα αντικαταστάθηκε από άλλες θρησκευτικές θεότητες. Με βάση τους υπολογισμούς του Efroimsky, η βαρύτητα ενός τέτοιου φεγγαριού θα μπορούσε να έχει παραμορφώσει τον Άρη πριν το σχήμα του γίνει μόνιμο, ενδεχομένως προκαλώντας κινήσεις των αρχαίων μαγνητικών ωκεανών του πλανήτη.

Η παρουσία του φεγγαριού Νέριου μπορεί επίσης να εξηγήσει κάποια από τα ιδιαίτερα τοπογραφικά χαρακτηριστικά του Άρη, όπως τα υψηλότερα βουνά (Θάρης), το μεγαλύτερο φαράγγι (Βάλλες Μαρινέρις) και το ψηλότερο ηφαίστειο (Ολύμπου Μονς). Σύμφωνα με την θεωρία, ένα μεγάλο φεγγάρι στους πρώτους χρόνους του Άρη θα είχε προκαλέσει περισσότερη ηφαιστειακή δραστηριότητα, σχηματίζοντας τα χαρακτηριστικά που βλέπουμε σήμερα στην επιφάνεια του πλανήτη.

Αν και η υπόθεση για ένα χαμένο φεγγάρι αφήνει πολλές ερωτήσεις αναπάντητες – όπως η έλλειψη αποδείξεων για σύγκρουση του Νέριου με τον Άρη – η συνέχιση των ερευνών μπορεί να ρίξει περισσότερο φως για το αν υπήρξε ποτέ τέτοιο φεγγάρι.

Πηγή: Techmaniacs

Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Δυστυχώς, η φόρμα σχολίων είναι ανενεργή αυτή τη στιγμή.