Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

Έχουμε αποδείξεις για τη “δολοφονία” γαλαξία από μαύρη τρύπα, χάρη στο JWST

Το James Webb Space Telescope (JWST) που εκτοξεύθηκε τα Χριστούγεννα του 2021 είχε πολλά ερωτήματα να απαντήσει, και ένα από αυτά αφορούσε έναν αρχαίο, τεράστιο γαλαξία που είχε σταματήσει να σχηματίζει νέα αστέρια. Ο γαλαξίας αυτός, γνωστός ως GS-10578 ή “Pablo’s Galaxy”, είναι από τους πρώτους στο Σύμπαν και συγκρατεί 2 δισεκατομμύρια ηλιακές μάζες. Ωστόσο, είναι “νεκρός”, δηλαδή δεν σχηματίζει νέα αστέρια εδώ και δισεκατομμύρια χρόνια.

μαύρη τρύπα γαλαξία Pablo's Galaxy

Χάρη στο JWST, οι αστρονόμοι ανακάλυψαν ότι η αιτία πίσω από τη διακοπή αυτής της αστρικής δημιουργίας είναι μια υπερμεγέθης μαύρη τρύπα (SMBH) στον πυρήνα του γαλαξία. Αυτές οι μαύρες τρύπες δημιουργούν ενεργούς γαλαξιακούς πυρήνες (AGN), οι οποίοι εκπέμπουν τεράστια ποσά ενέργειας και απομακρύνουν το ψυχρό αέριο που απαιτείται για τον σχηματισμό νέων αστέρων.

μαύρη τρύπα γαλαξία Pablo's Galaxy

Στην περίπτωση του “Pablo’s Galaxy”, οι παρατηρήσεις έδειξαν ότι ο AGN εκπέμπει ρεύματα κρύου αερίου με τέτοια ταχύτητα που το αέριο δεν μπορεί να παραμείνει στον γαλαξία, εμποδίζοντας τη δημιουργία νέων αστέρων. Αυτή η διαδικασία, γνωστή ως “quenching”, θεωρείται ότι συνέβη πριν από περίπου 12 δισεκατομμύρια χρόνια, καταδικάζοντας τον γαλαξία σε αδράνεια.

Το JWST βοήθησε να επιβεβαιωθεί ότι μία μαύρη τρύπα μπορεί να “δολοφονήσει” έναν γαλαξία, κάτι που ήταν μέχρι τώρα μια θεωρητική εκτίμηση. Αν και ο GS-10578 είναι μόνο ένας γαλαξίας, τα ευρήματα δίνουν μια σαφή εικόνα του πώς οι μαύρες τρύπες επηρεάζουν την εξέλιξη των γαλαξιών στο πρώιμο Σύμπαν.

Πηγή: Techmaniacs

Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Αφήστε ένα σχόλιο