Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

Τελικά, ο Πλανήτης 9, ή X, παίζει να μην είναι καν πλανήτης!

Φαντάσου, στο σκοτεινό, παγωμένο εξώτερο Ηλιακό Σύστημα, πολύ μακριά από τη ζεστασιά του Ήλιου, οι τροχιές ορισμένων ουράνιων σωμάτων να μοιάζουν… παράξενες. Εδώ και χρόνια, οι αστρονόμοι έχουν υποθέσει ότι αυτή η «περίεργη» κίνηση οφείλεται σε έναν αόρατο πλανήτη, τον μυστηριώδη Πλανήτη 9.

Μέχρι στιγμής, οι έρευνες δεν έχουν αποδώσει καρπούς και δεν έχει εντοπιστεί κανένας τέτοιος πλανήτης. Τι συμβαίνει όμως αν δεν υπήρξε ποτέ; Ένα νέο σενάριο έρχεται να δώσει μια εξήγηση που ίσως να μην είχες φανταστεί: ένας άλλος αστέρας πέρασε κοντά από το Ηλιακό Σύστημα πριν από δισεκατομμύρια χρόνια.

Η ιδέα αυτή προέρχεται από μια μελέτη της Susanne Pfalzner και της ομάδας της στη Γερμανία, οι οποίοι χρησιμοποίησαν προσομοιώσεις υπολογιστή για να μελετήσουν την επίδραση που θα μπορούσε να έχει ένα τέτοιο πέρασμα στο Ηλιακό Σύστημα. Σύμφωνα με τις προσομοιώσεις, ένας αστέρας λίγο μικρότερος από τον Ήλιο πέρασε σε απόσταση 16,5 δισεκατομμυρίων χιλιομέτρων από το δικό μας σύστημα, επηρεάζοντας τη βαρυτική ισορροπία.

Αυτή η “βαρυτική αναστάτωση” θα μπορούσε να είναι η αιτία που τα αντικείμενα στην περιοχή πέρα από τον Ποσειδώνα – τα γνωστά TNOs – έχουν τόσο περίεργες, κεκλιμένες τροχιές. Κάποια μάλιστα φαίνονται να κινούνται σχεδόν κάθετα στον Ισημερινό του Ήλιου.

Η έρευνα αυτή δεν είναι ακόμη απόλυτη, αλλά το σενάριο του περάσματος ενός αστέρα προσφέρει μια πολύ απλή λύση που μπορεί να εξηγήσει πολλά από τα μυστήρια της συμπεριφοράς του εξώτερου Ηλιακού Συστήματος. Όπως λέει η Pfalzner, «η ομορφιά αυτής της θεωρίας έγκειται στην απλότητά της».  Φαντάσου λοιπόν, ο Πλανήτης 9 να μην είναι καν πλανήτης!

Πηγή: Techmaniacs

Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Αφήστε ένα σχόλιο