Θυμάστε την αποστολή DART, που έγινε πραγματικότητα και έδειξε πως οι άνθρωποι έχουμε τρόπο άμυνας απέναντι σε αστεροειδής (Δήμορφος); Αυτό το πετύχαμε συντρίβοντας ένα διαστημόπλοιο πάνω σε έναν αστεροειδή, κάτι που στη συνέχεια άλλαξε την τροχιά του. Το σκαφος το στείλαμε πάνω στον Δήμορφος, ένα δίδυμο αστεροειδή. Αυτή ήταν η πρώτη φορά που η ανθρωπότητα μετακινούσε ποτέ ένα ουράνιο σώμα. Αλλά μπορεί να είχε κάνει περισσότερα. Θα μπορούσε να έχει δημιουργήσει μια μελλοντική βροχή μετεωριτών.
Το DART ήταν ένα κινητικό κρουστικό εκκρεμές. Ένα διαστημόπλοιο μεγέθους αυτοκινήτου στάλθηκε με πλήρη ταχύτητα εναντίον ενός αστεροειδούς πλάτους περίπου 150 μέτρων (490 πόδια). Η πρόσκρουση απελευθέρωσε ογκόλιθους και ένα νέφος συντριμμιών πολύ πέρα από το ζεύγος αστεροειδών. Το DART συνοδευόταν από ένα μικρό CubeSat από την Ιταλική Διαστημική Υπηρεσία που ονομάζεται LICIACube , το οποίο παρατήρησε τη σύγκρουση. Νέες προσομοιώσεις του νέφους των συντριμμιών που βασίζονται στις παρατηρήσεις, έχουν αποκαλύψει ότι ο Άρης και η Γη μπορεί να δεχθούν τα κομμάτια του Dimorphos.
«Ένα από τα πιο συναρπαστικά αποτελέσματα από τις προσομοιώσεις μας ήταν η ανακάλυψη τροχιών εκτόξευσης λόγω της πρόσκρουσης DART του Δήμορφος συμβατή με την διαδρομή προς τον Άρη. Δηλαδή, με βάση την πρώιμη παρατήρηση του LICIACube, ενός μικρού δορυφόρου που πέταξε με το DART για να διαχωριστεί λίγο πριν τη σύγκρουση, κάποια σωματίδια (< 500 m/s) θα μπορούσαν να φτάσουν στον Άρη σε περίπου 13 χρόνια», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας Δρ. Ο Eloy PeñaAsensio, της μελέτης.
«Αυτό το εύρημα υποδηλώνει ότι οι μελλοντικές αποστολές παρατήρησης του Άρη μπορεί να έχουν μια πραγματική πιθανότητα ανίχνευσης μετεωριτών στον Άρη που παρήχθησαν από την πρόσκρουση του DART».
Η ομάδα χρειάστηκε να χρησιμοποιήσει εγκαταστάσεις υπερυπολογιστών για να αναλύσει τα την κατάσταση, προσομοιώνοντας 3 εκατομμύρια σωματίδια διαφόρων μεγεθών και σε διάφορες ταχύτητες και κατευθύνσεις. Τα σωματίδια που κινούνται με 500 μέτρα ανά δευτερόλεπτο (~1.802 km/h) θα φτάσουν στον Άρη σε πάνω από μια δεκαετία, αλλά μερικά μικρά κομμάτια του Dimorphos μπορεί να φτάσουν στη Γη σε μόλις επτά χρόνια και κινούνται 3,5 φορές πιο γρήγορα.
«Οι προσομοιώσεις μας αποκάλυψαν ότι τα πιο γρήγορα κινούμενα σωματίδια θα μπορούσαν ενδεχομένως να φτάσουν στη Γη σε 7 χρόνια για εκείνα που κινούνται με 1,8 km/s. Ωστόσο, οι παρατηρήσεις της πρόσκρουσης με τηλεσκόπια έχουν καθορίσει ότι τα σωματίδια με τέτοια ταχύτητα δεν θα ήταν αρκετά μεγάλα για να παράγουν παρατηρήσιμους μετεωρίτες», δήλωσε ο Δρ Peña Asensio.
“Τα αποτελέσματά μας υποδηλώνουν ότι αυτοί οι μετεωρίτες, τα λεγόμενα Dimorphids, θα είναι σχετικά εύκολο να εντοπιστούν χάρη στις προβλέψεις που παρέχουμε στην εργασία μας. Για παράδειγμα, θα εμφανίζονταν κυρίως τον Μάιο, θα ήταν αργά κινούμενοι μετεωρίτες και θα ήταν ως επί το πλείστον παρατηρήσιμο από το νότιο ημισφαίριο».
Βέβαια, θα χρειαστεί χρόνος για να επιβεβαιωθούν τα ευρήματα της μελέτης, όμως φαίνεται η μεγάλη σημασία των CubeSats στην εξερεύνηση του διαστήματος. Αν δεν είχαμε το LICΙACube, σε θα είχαμε ιδέα τις έχει συμβεί με τα θραύσματα του Δήμορφου. Έχουν περάσει σχεδόν δύο χρόνια από την σύγκρουση με το DART και ακόμα έχουμε πληθώρα δεδομένων για μελέτη.
Πρόσφατες μελέτες έχουν παράσχει μια καλύτερη κατανόηση του νέφους των συντριμμιών, όσον αφορά τη δομή και την ταχύτητα των συντριμμιών . Η πολυπλοκότητα της μοντελοποίησης ενός τέτοιου γεγονότος δεν μπορεί να υποτιμηθεί, αλλά η ομάδα του LICIACube συνεχίζει να ανταποκρίνεται στην πρόκληση. Επί του παρόντος, υπάρχουν πολλά στα σκαριά από αυτά που θα δώσουν πληροφορίες για το τι συνέβη στον Δήμορφο. Θα δοθεί περισσότερη συνέχεια από την αποστολή Hera της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας, η οποία θα εκτοξευθεί τον Οκτώβριο και θα φτάσει στο Δίδυμο το 2026.
Μια εργασία που περιγράφει την προσομοίωση γίνεται αποδεκτή για δημοσίευση στο The Planetary Science Journal και είναι διαθέσιμη στο ArXiv .
Πηγή: Techmaniacs