Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

Ο πλανήτης όπως τον ξέραμε «αλλάζει»! Ο νέος ορισμός που προτείνουν οι επιστήμονες

Στην παρούσα φάση, πλανήτης ορίζεται σαν ένα ουράνιο σώμα που περιστρέφεται γύρω από τον Ήλιο. Ο ισχύον ορισμός καθιερώθηκε το 2006 από την Διεθνή Αστρονομική Ένωση (ΙΑΘ).

Τώρα όμως, επιστήμονες προτείνουν νέο ορισμό, καθώς ο παλιός θεωρείται ηλιοκεντρικός και προχυμένος, καθώς γνωρίζουμε πολύ καλά πως τα περισσότερα ουράνια σώματα περιστρέφονται γύρω από άλλα άστρα. Για αυτό, οι επιστήμονες με άρθρο τους στο Planetary Science Journal, υποστηρίζουν πως χρειάζεται νέος ορισμός του πλανήτη, που να μην δεσμεύεται από το Ηλιακό μας Σύστημα. Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος που αναφερόμαστε στους πλανήτες εκτός του ηλιακού μας συστήματος, σαν εξωπλανήτες. Ο Ζαν Λυκ Μαργκό, επικεφαλής συντάκτης και καθηγητής του UCLA, θα παρουσιάσει τον προτεινόμενο νέο ορισμό στο IAU General Assembly τον Αύγουστο του 2024.

Στο πλαίσιο του παρόντος ορισμού, πλανήτης είναι ένα ουράνιο σώμα που κινείται σε τροχιά γύρω από τον Ήλιο και είναι αρκετά μεγάλος ώστε η βαρύτητα να του έχει δώσει σφαιρικό σχήμα- ενώ έχει «καθαρίσει» την τροχιά του γύρω από τον Ήλιο από άλλα αντικείμενα.

πλανήτης ορισμός

«Ο παρών ορισμός αναφέρει συγκεκριμένα την τροχιά γύρω από τον Ήλιο μας. Ξέρουμε τώρα για την ύπαρξη χιλιάδων πλανητών, μα ο ορισμός της IAU αντιστοιχεί μόνο σε αυτούς στο Ηλιακό Σύστημα» είπε ο Μαργκό. «Προτείνουμε έναν νέο ορισμό που μπορεί να ισχύει και για ουράνια σώματα σε τροχιά γύρω από οποιοδήποτε άστρο, απομεινάρι άστρου ή καφέ νάνο».

Παράλληλα, σύμφωνα με τους επιστήμονες, αν και η προϋπόθεση της κίνησης γύρω από τον Ήλιο είναι πολύ συγκεκριμένη, τα υπόλοιπα κριτήρια στον ορισμό της IAU, είναι αρκετά ασαφή.

Για παράδειγμα, λέγεται πως ένας πλανήτης έχει «καθαρίσει» την τροχιά του, χωρίς να αποσαφηνίζεται τι σημαίνει αυτό. Ο προτεινόμενος νέος ορισμός περιέχει ποσοτικοποιημένα κριτήρια που μπορούν να εφαρμοστούν σε πλανήτες εντός και εκτός του Ηλιακού Συστήματος.

Βάσει το νέου ορισμού, πλανήτης είναι ένα ουράνιο σώμα που:

  • Είναι σε τροχιά γύρω από ένα ή παραπάνω άστρα, καφέ νάνους ή απομεινάρια άστρων.
  • Έχει μάζα άνω των 1023 κιλών.
  • Έχει μικρότερη μάζα από 13 μάζες του Δία (2.5 X 1028 kg).
    Πηγή: Techmaniacs
Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Δυστυχώς, η φόρμα σχολίων είναι ανενεργή αυτή τη στιγμή.