Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

Ανακαλύφθηκε κοντινός πλανήτης σε κατοικήσιμη ζώνη με μέγεθος όσο η Γη

Σε μια συναρπαστική πρόοδο για την αστρονομία και την αναζήτηση εξωγήινης ζωής, μια ομάδα διεθνών επιστημόνων ανακοίνωσε την ανακάλυψη του Gliese 12 b, ενός εύκρατου, γήινου μεγέθους εξωπλανήτη μόλις 40 έτη φωτός μακριά μας – περίπου 378 τρισεκατομμύρια χιλιόμετρα από τη Γη.

Ερευνητές από όλο τον κόσμο, με σημαντική υποστήριξη από τα πανεπιστήμια McGill και Western, συνεργάστηκαν στο κυνήγι για τον Gliese 12 b μέσω του InfraRed Doppler Subaru Strategic Program (IRD-SSP), το οποίο αναζητά πλανήτες στην κατοικήσιμη ζώνη γύρω από ερυθρούς νάνους.

Η διεθνής ομάδα ανίχνευσε την παρουσία του πλανήτη χρησιμοποιώντας έναν συνδυασμό προηγμένων τηλεσκοπίων και τεχνικών παρατήρησης, προσφέροντας συναρπαστικές ευκαιρίες για την κατανόηση των κόσμων πέρα από το ηλιακό μας σύστημα.

Ο Gliese 12 b περιστρέφεται γύρω από έναν ερυθρό νάνο, τον Gliese 12. Οι ερυθροί νάνοι είναι μικρότεροι, ψυχρότεροι και πιο άφθονοι από τους αστέρες τύπου G όπως ο Ήλιος μας.

Οι πλανήτες που περιστρέφονται γύρω από ερυθρούς νάνους είναι ιδανικοί υποψήφιοι στην αναζήτηση για ζωή πέρα από τη Γη. Ιδιαίτερα ο Gliese 12 b, λόγω του μεγέθους και της θέσης του, προκαλεί ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Είναι περίπου στο ίδιο μέγεθος με τη Γη, υποδηλώνοντας ότι μπορεί να έχει παρόμοια σύσταση και επιφανειακό περιβάλλον. Ωστόσο, απαιτούνται περισσότερες παρατηρήσεις και μοντέλα για να επιβεβαιωθεί αυτό.

Επιπλέον, η θέση του Gliese 12 b κοντά στην εσωτερική άκρη της κατοικήσιμης ζώνης του άστρου του τον καθιστά σημαντικότερο από άλλα αστρικά ευρήματα.

Η κατοικήσιμη ζώνη, γνωστή και ως “Goldilocks zone”, είναι η περιοχή γύρω από έναν αστέρα όπου οι συνθήκες είναι κατάλληλες για την ύπαρξη υγρού νερού στην επιφάνεια ενός πλανήτη.

Επειδή το νερό είναι απαραίτητο για τη ζωή όπως τη γνωρίζουμε, η εύρεση ενός πλανήτη σε αυτήν τη ζώνη είναι ένα σημαντικό βήμα στην αναζήτηση για ζωή.

Ο Gliese 12 b λαμβάνει αρκετό φως από το άστρο του, περίπου όσο η Γη και η Αφροδίτη λαμβάνουν από τον Ήλιο, κάτι που τον καθιστά ιδανικό για περαιτέρω μελέτες.

Η ανακάλυψη του Gliese 12 b είναι ένα βήμα προς την εύρεση κατοικήσιμων πλανητών και την κατανόηση των συνθηκών που καθιστούν δυνατή τη ζωή. Τρέχοντα και μελλοντικά τηλεσκόπια, όπως το JWST, θα παίξουν κρίσιμο ρόλο στις περαιτέρω έρευνες.

Ο Gliese 12 b αποτελεί έναν φάρο ελπίδας και περιέργειας, προσκαλώντας μας να μάθουμε περισσότερα για τις δυνατότητες που υπάρχουν πέρα από το ηλιακό μας σύστημα.

Πηγή: Techmaniacs

Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Δυστυχώς, η φόρμα σχολίων είναι ανενεργή αυτή τη στιγμή.