Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

Εντοπίστηκε “εξαιρετικά εκκεντρικός” πλανήτης που σύντομα θα είναι ένας θερμός Δίας

Οι γίγαντες του ηλιακού μας συστήματος, όπως ο Δίας και ο Κρόνος, καθώς και οι παγωμένοι τους ξαδέλφοι Ουρανός και Ποσειδώνας, περιφέρονται μακριά από τον Ήλιο. Όμως, αυτό δεν ισχύει για κάποιους γιγάντιους πλανήτες που έχουμε ανακαλύψει πέρα από το ηλιακό μας σύστημα.

Πολλοί από αυτούς βρίσκονται πολύ κοντά στα αστέρια τους, πιο κοντά ακόμα και από τον Ερμή στον Ήλιο μας. Αυτοί οι πλανήτες συχνά αναφέρονται ως “καυτοί Δίες”. Μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στις 17 Ιουλίου προσπαθεί να φωτίσει τη διαδικασία σχηματισμού τους.

Η μελέτη περιγράφει έναν πρόσφατα ανακαλυφθέντα εξωπλανήτη με το όνομα TIC 241249530. Η ερευνητική ομάδα εντόπισε τον πλανήτη μέσω δεδομένων από το Transiting Exoplanet Survey Satellite (TESS) και μελέτησε τις ιδιότητές του με διάφορα τηλεσκόπια και άλλα όργανα.

Κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο πλανήτης είναι περίπου πέντε φορές πιο μαζικός από τον Δία και ότι περιφέρεται γύρω από ένα άστρο ελαφρώς πιο θερμό, μεγαλύτερο και πιο μαζικό από τον Ήλιο μας.

Αυτό που κάνει τον TIC 241249530 ιδιαίτερα αξιοσημείωτο είναι η εξαιρετικά εκκεντρική του τροχιά. Σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα, η τροχιά του είναι “πιο κοντά σε αγγούρι παρά σε κύκλο” και κινείται προς την αντίθετη κατεύθυνση από την περιστροφή του άστρου του.

Η τροχιά του TIC 241249530 παρέχει επίσης αποδείξεις για μια θεωρία σχετικά με το πώς σχηματίζονται οι καυτοί Δίες και πώς καταλήγουν τόσο κοντά στα αστέρια τους.

Η θεωρία αυτή υποστηρίζει ότι οι πλανήτες σχηματίζονται σε σχετικά μεγάλες αποστάσεις από τα άστρα τους, αλλά μεταναστεύουν προς το εσωτερικό με την πάροδο του χρόνου, εισερχόμενοι σε εκκεντρικές τροχιές που τους φέρνουν πολύ κοντά στα αστέρια τους.

Όταν κάθε πέρασμα φτάνει το περίαστρον, δηλαδή το σημείο στο οποίο ο πλανήτης είναι πιο κοντά στο άστρο, οι παλιρροιακές δυνάμεις απορροφούν ενέργεια από την τροχιά του πλανήτη και την σταθεροποιεί σε έναν πολύ στενό κύκλο κοντά στο άστρο.

Αυτό ακριβώς φαίνεται να συμβαίνει με τον TIC 241249530, παρέχοντας στους αστρονόμους μια ευκαιρία να παρακολουθήσουν τη διαδικασία σε εξέλιξη. Ο TIC 241249530 παρέχει επίσης μια μοναδική ευκαιρία για παρατήρηση των εξωτικών διαδικασιών που αφήνουν αυτούς τους τεράστιους πλανήτες να περιφέρονται σε ακραία εγγύτητα στα άστρα τους.

Πηγή: Techmaniacs

Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Δυστυχώς, η φόρμα σχολίων είναι ανενεργή αυτή τη στιγμή.