Οι αστρονόμοι φαίνεται ότι έχουν ανακαλύψει την παρουσία νερού σε έναν καυτό πλανήτη που είναι από τους πιο μεταλλικούς κόσμους που έχουν εντοπιστεί ποτέ. Ο τρόπος με τον οποίο σχηματίστηκε ο πλανήτης παραμένει προς το παρόν ένα μυστήριο το οποίο θα μπορούσε να λυθεί με την εν λόγω ανακάλυψη.
Ο εν λόγω εξωπλανήτης είναι γνωστός ως Smertrios, ο οποίος περιστρέφεται γύρω από ένα κίτρινο αστέρι που φέρει την ονομασία D 149026 και βρίσκεται σε απόσταση περίπου 247 ετών φωτός από τη Γη. Ο πλανήτης απέχει περίπου 4 εκατομμύρια μίλια από το μητρικό του άστρο, ολοκληρώνοντας μια τροχιά σε λιγότερο από τρεις γήινες ημέρες. Με πλάτος περίπου τα τρία τέταρτα του πλάτους του Δία, ο Smertrios χαρακτηρίζεται ως θερμός Κρόνος, μια κατηγορία πλανητών που πήρε το όνομά της από τον μικρότερο γίγαντα αερίων του ηλιακού συστήματος.
Ο πλανήτης παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς είναι ένας από τους πιο πλούσιους σε μεταλλικά στοιχεία που γνωρίζουμε ως σήμερα. Όταν οι αστρονόμοι αναφέρονται σε μέταλλα, εννοούν στοιχεία που είναι πιο βαριά από το υδρογόνο και το ήλιο.
Τα μέταλλα θεωρούνται συνήθως ότι είναι αντιστρόφως ανάλογα προς τη μάζα στους γίγαντες αερίων. Αυτό σημαίνει ότι όσο μεγαλύτερος γίνεται έναν αέριος γίγαντας, τόσα λιγότερα μέταλλα θα πρέπει να έχει. Ο Smertrios όμως δεν ακολουθεί αυτό το μοτίβο.
Η σύνθεση του πλανήτη φαίνεται να μην είναι συμβατή με τα τρέχοντα μοντέλα σχηματισμού που έχουμε για τους θερμούς γίγαντες αερίου και εξακολουθεί να αποτελεί μυστήριο μέχρι σήμερα, ανέφερε ο Ali Rafi, ένας από τους επιστήμονες της μελέτης. Κάτι τέτοιο σηματοδοτεί τη σημασία της παρατήρησης της ατμόσφαιρας του πλανήτη, καθώς θα μπορούσε να βοηθήσει στην αποκάλυψη της ιστορίας του σχηματισμού μέσω των ατμοσφαιρικών ιδιοτήτων του, όπως για παράδειγμα ο λόγος άνθρακα προς οξυγόνο.
Η παράξενη ατμόσφαιρα
Σε μια προσπάθεια να εξερευνήσουν την παράξενη ατμόσφαιρα του Smetrios, ο Ali Rafi μαζί με τους συνεργάτες του στράφηκαν προς τον φασματογράφο Carmenes, ένα όργανο που βρίσκεται στο Calar Alto Observatory της Ισπανίας.
Τα στοιχεία και τα χημικά μόρια απορροφούν και εκπέμπουν φως σε χαρακτηριστικά μήκη κύματος. Όταν ένας πλανήτης όπως ο Smertrios διέρχεται από το άστρο του, τα στοιχεία της ατμόσφαιράς του αφήνουν αποτυπώματα στο φιλτραρισμένο αστρικό φως. Το CARMENES μπορεί να διαβάσει αυτά τα αποτυπώματα και να πει στους αστρονόμους από τι είναι φτιαγμένη αυτή η ατμόσφαιρα.
Η έρευνα με το CARMENES αποκάλυψε τα αποτυπώματα υδρατμών. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στον καλύτερο περιορισμό της αφθονίας άλλων στοιχείων στην ατμόσφαιρα του πλανήτη.
Ωστόσο, ο εν λόγω καυτός πλανήτης επιφύλασσε και μια άλλη μεγάλη έκπληξη. Συνήθως, στους καυτούς γίγαντες αερίων η τεράστια διαφορά θερμοκρασίας μεταξύ της θερμής πλευράς της ημέρας και της ψυχρότερης πλευράς της νύχτας δημιουργεί εξαιρετικά γρήγορους ατμοσφαιρικούς ανέμους που μπορούν να φθάσουν και τα 8.046 χιλιόμετρα ανά ώρα.
Αυτοί συνήθως πνέουν από την πλευρά της ημέρας προς την πλευρά της νύχτας αυτών των πλανητών, επειδή οι άνεμοι στους περισσότερους άλλους πλανήτες κινούνται από περιοχές υψηλής θερμοκρασίας προς περιοχές μικρότερης θερμοκρασίας. Ωστόσο, οι άνεμοι του εν λόγου πλανήτη φαίνεται να πνέουν προς την αντίθετη κατεύθυνση, από την πλευρά της νύχτας προς την πλευρά της ημέρας του πλανήτη.
Μια πιθανότητα για τον λόγο που συμβαίνει αυτό είναι ότι κάτι τέτοιο λαμβάνει χώρα σε βαθιά ατμοσφαιρικά επίπεδα, ενώ μια άλλη είναι η τροχιά του να μην είναι κυκλική, αλλά πεπλατυσμένη. Η ομάδα επικεντρώνεται πλέον στο να επιβεβαιώσουν την ανακάλυψη υδρατμών στον καυτό αυτό πλανήτη.
Η αναλυτική έρευνα για όποιον θέλει να τη διαβάσει είναι διαθέσιμη στον εν λόγω σύνδεσμο.
Πηγή: Techmaniacs