Οι πάγοι των πόλων λιώνουν και ο πλανήτης μας αρχίζει να γυρίζει πιο αργά, κάνοντάς τις ημέρες πιο μακριές με “πρωτοφανή” ρυθμό, όπως δείχνει νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Proceedings of the National Academy of Sciences.
Σύμφωνα με τον Surendra Adhikari από το Jet Propulsion Laboratory της NASA, το λιώσιμο των πάγων στη Γροιλανδία και την Ανταρκτική αυξάνει τη μάζα γύρω από τον ισημερινό, επιβραδύνοντας την περιστροφή της Γης.
Η διαδικασία μοιάζει με την κίνηση μιας σκιέρ όταν ανοίγει τα χέρια της σε μια περιστροφή, όπως εξηγεί ο Benedikt Soja από το ETH Zurich. Το φαινόμενο αυτό αυξάνει την αδράνεια και επιβραδύνει την περιστροφή.
Η Γη, αν και συνήθως θεωρείται σφαίρα, είναι στην πραγματικότητα “πλατυσφαιροειδής”, δηλαδή με ένα ελαφρύ φούσκωμα στον ισημερινό. Το σχήμα της μεταβάλλεται συνεχώς λόγω παλίρροιων, τεκτονικών πλακών και γεωλογικών γεγονότων.
Η έρευνα χρησιμοποίησε τεχνικές όπως η Very Long Baseline Interferometry και το Global Positioning System για να μετρήσει τις αλλαγές στην περιστροφή της Γης με ακρίβεια χιλιοστού του δευτερολέπτου. Αρχαίες ηλιακές εκλείψεις χρησιμοποιήθηκαν επίσης για ιστορική ανάλυση.
Όπως φάνηκε, η ημέρα επιμηκύνεται ήδη κατά μερικά χιλιοστά του δευτερολέπτου λόγω της παλιρροϊκής τριβής από τη Σελήνη, που προκαλεί μια επιβράδυνση 2,40 χιλιοστών του δευτερολέπτου ανά αιώνα.
Όμως, η έρευνα καταλήγει ότι, εάν οι εκπομπές αερίων θερμοκηπίου συνεχιστούν με υψηλό ρυθμό, η επίδραση του κλίματος θα ξεπεράσει αυτή της Σελήνης μέχρι το τέλος του 21ου αιώνα.
Από το 1900, το κλίμα έχει αυξήσει τη διάρκεια της ημέρας κατά 0,8 χιλιοστά του δευτερολέπτου. Μέχρι το 2100, η χειρότερη περίπτωση προβλέπει αύξηση 2,2 χιλιοστών του δευτερολέπτου λόγω του κλίματος.
Αυτό μπορεί να φαίνεται ελάχιστο, αλλά είναι κρίσιμο για τη διαστημική και τη γήινη πλοήγηση, σύμφωνα με τον Adhikari. Για παράδειγμα, η ακριβής θέση της Γης είναι ζωτικής σημασίας για την επικοινωνία με διαστημόπλοια, όπως τα Voyager, όπου ακόμα και μια μικρή απόκλιση μπορεί να προκαλέσει τεράστιες διαφορές στην πορεία τους.
Πηγή: Techmaniacs