Εντυπωσιακό εύρημα κοσμικού κανιβαλισμού
Αν και ο γαλαξίας μας ανήκει στην κατηγορία των μικρομεσαίων γαλαξιών στο Σύμπαν έχει διαπιστωθεί ότι είναι ένας μοχθηρός… κανίβαλος. Οι επιστήμονες γνώριζαν ότι ο γαλαξίας μας έχει καταφέρει να επιβιώσει από κάποιες συγκρούσεις με γειτονικούς τους γαλαξίες αλλά τα τελευταία χρόνια σειρά μελετών έχουν δείξει ότι ο γαλαξίας μας έχει κερδίσει τουλάχιστον 11 αναμετρήσεις με άλλους γαλαξίες και έχει βγει σε όλες νικητής ακόμη και στις περιπτώσεις που ο αντίπαλος γαλαξίας ήταν μεγαλύτερος σε μέγεθος αν και κατά βάση στις κοσμικές αυτές συγκρούσεις νικητής βγαίνει ο μεγαλύτερος γαλαξίας.
Ομάδα αστρονόμων με επικεφαλής επιστήμονες του Ινστιτούτου Αστρονομίας Μαξ Πλανκ στη Γερμανία εντόπισε σε ένα σφαιρωτό σμήνος άστρων του γαλαξία μας την παρουσία μιας άγνωστης μέχρι σήμερα μαύρης τρύπας. Το σμήνος, που ονομάζεται Ωμέγα του Κένταυρου, είναι ένα σφαιρωτό σμήνος που είναι μία πυκνή συγκέντρωση άστρων με σφαιρικό ή σχεδόν σφαιρικό σχήμα, που περιφέρεται γύρω από το κέντρο ενός γαλαξία ως δορυφόρος του.
Η μαύρη τρύπα
Οι ερευνητές πιστεύουν ότι αυτό το σφαιρωτό σμήνος αποτελεί υπόλειμμα του πυρήνα ενός μικρού γαλαξία τον οποίο… καταβρόχθισε ο δικός μας γαλαξίας πριν από 8 ως 10 δισ. έτη. Οι ερευνητές θεωρούν ότι η ασυνήθιστη κίνηση επτά αστεριών στο σμήνος υποδεικνύει την παρουσία εκεί μιας μαύρης τρύπας που βρίσκεται σε απόσταση περίπου 18 χιλιάδων ετών φωτός από τη Γη και έχει μάζα τουλάχιστον 8,200 φορές μεγαλύτερη από αυτή του Ήλιου.
Να σημειωθεί ότι η υπερμεγέθης μαύρη τρύπα που ονομάζεται Τοξότης Α* στο κέντρο του Γαλαξία μας έχει μάζα περίπου 4 εκατομμύρια φορές μεφγαλύτερη από τη μάζα του Ήλιου. Οι ερευνητές με δημοσίευση τους στην επιθεώρηση «Nature» πιστεύουν ότι ο γαλαξίας που έπεσε θύμα του δικού μας γαλαξία είχε ίσως μόλις το 10% του μεγέθους του δικού μας γαλαξία. Εκτιμούν ότι αυτή η μαύρη τρύπα που πήρε «λάφυρο» ο γαλαξίας μας αν αφηνόταν αδιατάρακτη θα είχε γίνει υπερμεγέθης αλλά η… αιχμαλωσία της την άφησε παγωμένη στο χρόνο αφού η μαύρη τρύπα επέζησε όχι όμως και υ ύλη γύρω από αυτή που θα την τροφοδοτούσε για να αναπτυχθεί.
Πηγή: Naftemporiki.gr