Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

Ο λόγος που η Γη έχει Φεγγάρι! Kαι γιατί κάποιοι πλανήτες δεν έχουν

Στη Γη μπορείς να δείς το Φεγγάρι να λάμπει ψηλά. Στην Αφροδίτη δεν συμβαίνει αυτό. Δεν έχει κάθε πλανήτης φεγγάρια Τα φεγγάρια αποκαλούνται φυσικός δορυφόρος. Οι αστρονόμοι όταν μιλούν για δορυφόρους αναφέρονται για αντικείμενα στο διάστημα που περιφέρονται γύρω από μεγαλύτερα σώματα. Και από τη στιγμή που η Σελήνη δεν έχει δημιουργηθεί από εμάς αναφέρεται ως φυσικός δορυφόρος.

Επί του παρόντος, υπάρχουν δύο κύριες θεωρίες για το γιατί ορισμένοι πλανήτες έχουν φεγγάρια και άλλοι δεν έχουν. Τα φεγγάρια είτε αιχμαλωτίζονται βαρυτικά εάν βρίσκονται εντός της λεγόμενης ακτίνας της σφαίρας Hill ενός πλανήτη, είτε σχηματίζονται μαζί με ένα ηλιακό σύστημα.

Η σφαίρα Χιλ ενός ουράνιου σώματος είναι η περιοχή στην οποία η βαρύτητα αυτού του σώματος κυριαρχεί των άλλων σωμάτων. Για να μπορέσει ένας πλανήτης να διατηρήσει έναν φυσικό δορυφόρο θα πρέπει ο δορυφόρος αυτός να βρίσκεται μέσα στην σφαίρα Χιλ του πλανήτη. Με την σειρά του ο δορυφόρος αυτός έχει την δική του σφαίρα Χιλ και όποιο σώμα βρεθεί μέσα στην περιοχή αυτή θα μπει σε τροχιά γύρω από τον δορυφόρο και όχι τον πλανήτη.

Προκειμένου ένας δορυφόρος να τεθεί σε τροχιά γύρω από έναν πλανήτη, πρέπει να βρίσκεται αρκετά κοντά στον πλανήτη ώστε να ασκεί αρκετή βαρυτική δύναμη για να τον κρατήσει σε τροχιά. Η ελάχιστη απόσταση που χρειάζεται ένας πλανήτης για να κρατήσει έναν δορυφόρο σε τροχιά ονομάζεται ακτίνα σφαίρας Hill.

Η Γη περιστρέφεται γύρω από τον ήλιο, με τον φυσικό της δορυφόρο να βρίσκεται αρκετά κοντά σε αυτή ώστε η βαρυτική έλξη της Γης να το αιχμαλωτίζει. Το φεγγάρι περιστρέφεται γύρω από τη Γη και όχι γύρω από τον ήλιο, επειδή βρίσκεται εντός της ακτίνας της σφαίρας Hill της Γης.

Οι μικρότεροι πλανήτες όμως όπως ο Ερμής, έχουν μια μικροσκοπική ακτίνα σφαίρας Hill, καθώς δεν μπορούν να ασκήσουν μεγάλη βαρυτική έλξη. Οποιαδήποτε πιθανά φεγγάρια θα έλκονταν πιθανότατα από τον ήλιο και για αυτό δεν έχουν όλοι οι πλανήτες Φεγγάρια.

Η δεύτερη θεωρία υποστηρίζει ότι τα φεγγάρια σχηματίζονται την ίδια στιγμή με το ηλιακό σύστημα. Τα ηλιακά συστήματα ξεκινούν με έναν μεγάλο δίσκο αερίου που περιστρέφεται γύρω από έναν ήλιο. Καθώς το αέριο περιστρέφεται γύρω από τον ήλιο, συμπυκνώνεται σε πλανήτες και φεγγάρια που περιστρέφονται γύρω τους. Οι πλανήτες και τα φεγγάρια περιστρέφονται όλα  προς την ίδια κατεύθυνση.

Ωστόσο η Σελήνη δεν ακολούθησε αυτές τις θεωρίες. Σχηματίστηκε με διαφορετικό τρόπο. Οι επιστήμονες θεωρούν ότι ένα μεγάλο αντικείμενο στο μέγεθος του Άρη συγκρούστηκε με τη Γη, εκτοξεύοντας ένα μεγάλο κομμάτι που σχημάτισε τελικά τη Σελήνη.

Εν ολίγοις το ερώτημα γιατί ορισμένοι πλανήτες έχουν φεγγάρια αποτελεί ακόμη θέμα έρευνας και συζήτησης, με παράγοντας όπως το μέγεθος του πλανήτη, η βαρυτική έλξη και η σφαίρα Hill όπως και το πως διαμορφώθηκε το ηλιακό σύστημα να διαδραματίζουν το δικό τους ρόλο.

Πηγή: Techmaniacs

Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Δυστυχώς, η φόρμα σχολίων είναι ανενεργή αυτή τη στιγμή.