Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

Πολιτικός σεισμός: κυβέρνηση σε ελεύθερη πτώση. Το πείραμα Κασσελάκη απέτυχε.Σοκ στην Ευρώπη.

Του Σωτήρη Σιδέρη
Η λευκή επιταγή που πήρε η ΝΔ με την αυτοδυναμία του 2023 ανακλήθηκε από τον λαό. Τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών συνιστούν σοβαρό κλονισμό για την πολιτική ηγεσία του Κυριάκου Μητσοτάκη. To 28% είναι η απόδειξη. Η πρωτοκαθεδρία διατηρήθηκε,  όμως είναι προφανές ότι είτε με την αποχή, είτε με την ψήφο διαμαρτυρίας, έχει πλέον πρόβλημα. Ο πρωθυπουργός έθεσε το δίλημμα της σταθερότητας επιδιώκοντας να συσπειρώσει την παράταξή του. Απέτυχε και τώρα δεν έχει πρόβλημα σταθερότητας η Ελλάδα,  αλλά η κυβέρνηση. Όχι κοινοβουλευτικά, καθώς δεν αμφισβητείται η κοινοβουλευτική της πλειοψηφία, αλλά πολιτικά. 
Εσωστρέφεια, ένστικτο αυτοσυντήρησης, νέα πολιτική,  πιο κυνική στις σχέσεις της με την ακροδεξιά, περισσότερη τοξικότητα  και ακόμη μεγαλύτερη επίθεση στο κοινωνικό κράτος προκειμένου να διατηρήσει την στήριξη που έχει από το ολιγαρχικό σύστημα και τα ΜΜΕ. Από την άλλη, η αδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ να πετύχει τους δικούς τους στόχους θέτει εκ των πραγμάτων το δίλημμα, αν μπορεί να συνεχίσει με ηγέτη τον Κασσελάκη .  Το 15% είναι προσωπική ήττα για τον Κασσελάκη. Το ΚΚΕ και το ΠΑΣΟΚ κέρδισαν μικρές εντυπώσεις, όπως και η Ελληνική Λύση, αλλά δεν δεν αλλάζουν τους συσχετισμούς. Αλλάζουν όμως στην Ευρώπη με την ακροδεξιά να είναι πλέον εντός των πυλών. Η κοινωνική αναταραχή και οι κραυγές των πολεμοκάπηλων είναι προ των πυλών…
Νέα τάξη πραγμάτων
 Η ακροδεξιά σε Ελλάδα και Ευρώπη είναι πλέον ισχυρή. Το φιλοναζιστικό AfD είναι δεύτερο κόμμα στη Γερμανία. Αυστρία, Ολλανδία, Γαλλία και άλλες χώρες βρίσκονται ενώπιον συνταρακτικών αλλαγών. Η ακροδεξιά έχει γίνει κανονικότητα και το μεγάλο, βουλιμικό κεφάλαιο, προωθεί μια νέα τάξη πραγμάτων στην Ευρώπη. Μεγαλύτερες ανισότητες, πολεμικές κραυγές, κοινωνικές αναστατώσεις και ανασφάλεια.
Η επόμενη ημέρα θα είναι μια καταιγίδα. Η ΝΔ επιβεβαίωσε αυτό που νοιώθουν οι πολίτες και απέκρυπταν οι δημοσκοπήσεις. Ότι η φθορά της είναι μεγάλη. Και επιβεβαιώθηκε στην κάλπη.  Το αποτέλεσμα επιβεβαίωσε την πρόθεση ψήφου της ΝΔ και όχι τα γελοία “σενάρια εκτίμησης ψήφου” των δημοσκοπικών εταιρειών. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης γνωρίζει ότι η αντίστροφη πορεία έχει αρχίσει, αλλά διατηρεί τα πρωτεία και ένα ακόμη πλεονέκτημα σε σχέση με την αντιπολίτευση και γι αυτό θα επιμείνει. Ότι ακόμη και σε συνθήκες πτώσης έχει στα δεξιά του δυνάμεις, την Ελληνική Λύση, τη Νίκη κλπ με τις οποίες άνετα θα μπορούσε να σχηματίσει κυβέρνηση, είτε με απευθείας συνεργασία, είτε με αποστασίες. Τέτοια δυνατότητα όμως δεν έχει η Αριστερά. Το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ κινούνται προς αντίθετα ρεύματα και με ηγεσίες που δεν ανταποκρίνονται στα αιτήματα των καιρών. Όχι από ρητή άρνηση, αλλά από την ηγετική αδυναμία να κατανοήσουν τα μεγάλα διακυβεύματα της εποχής. Υπό αυτό το πρίσμα, είναι πιθανόν να επιταχυνθούν οι πολιτικές εξελίξεις και η ΝΔ να επισπεύσει την διεξαγωγή εθνικών εκλογών προκειμένου να διατηρήσει την πρωτοβουλία των κινήσεων.
Η αποτυχία του ΣΥΡΙΖΑ να επιστρέψει είναι προσωπική ήττα του Κασσελάκη που έβαλε στόχο το 20%, έκανε προσωποκεντρική εκστρατεία, παραμένει αλλαζονικός και ασυνάρτητος και δεν έχει καμία δυνατότητα να ηγηθεί μιας παράταξης. Προς το παρόν μοιάζει με άλυτο γρίφο πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα αναλύσει την νέα κατάσταση. Αν αφεθεί ο Κασσελάκης να κάνει τις κινήσεις του, μια ολοκλήρωση της μετάλλαξης του κόμματος, είναι προφανές ότι θα οδηγηθεί σε νέα κρίση. Υπό αυτή την οπτική, επανέρχεται το θέμα του ρόλου του Αλέξη Τσίπρα.
Το μόνο βέβαιο προς το παρόν είναι ότι η αμηχανία κυρίως στην κυβέρνηση είναι το κυρίαρχο στοιχείο. Ο Μητσοτάκης αν και όπως είπαμε έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων, δεν έχει πλέον την ισχύ να επιβάλλει την πολιτική του. Και κυρίως πρέπει να δούμε πως η υπόλοιπη ΝΔ θα υποδεχθεί τη νέα κατάσταση.
Το ΠΑΣΟΚ επιβίωσε και φιλοδοξεί να γίνει δεύτερο κόμμα στις εθνικές εκλογές. Όλα θα εξαρτηθούν από τον ΣΥΡΙΖΑ. Μια δύσκολη πορεία για την Αριστερά ξεκινά. Το πείραμα Κασσελάκη απέτυχε. Αλλά η κοινωνία δεν είναι έλος για να παραμείνει στάσιμη. Υπάρχει πάντα η επόμενη ημέρα.
Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Δυστυχώς, η φόρμα σχολίων είναι ανενεργή αυτή τη στιγμή.