Περισσότερες από 100.000 συσκευασίες ψωμί του τοστ, ανακλήθηκαν στην Ιαπωνία μετά από καταγγελίες καταναλωτών ότι βρήκαν μέσα σε αυτά κομμάτια από έναν μαύρο αρουραίο!
Τα τρωκτικά σε τρόφιμα είναι ένας θανατηφόρος συνδυασμός. Πρόκειται για την χειρότερη περίπτωση μόλυνσης τροφίμων από ξένο σώμα καθώς τα τρωκτικά είναι επικίνδυνοι μεταφορείς των τροφιμογενών παθογόνων. Ποντίκια και αρουραίοι μπορεί να βρεθούν σε εγκαταστάσεις παραγωγής τροφίμων και είναι από τα πιο δύσκολα προβλήματα που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι εταιρείες τροφίμων. Αυτό γιατί μπορεί να συνορεύουν με περιβάλλοντα όπως χωράφια ή δάση και με τις πόρτες ανοιχτές και τις μικρές τρύπες που δεν είναι σφραγισμένες, τα παράσιτα μπορούν να εισέλθουν στην εγκατάσταση με ευκολία.
Τα ψωμιά που ανακλήθηκαν παράγονται από την αρτοβιομηχανία Pasco Shikishima Corporation η οποία ζήτησε συγνώμη από τους καταναλωτές και δήλωσε ότι έχει ξεκινήσει έρευνα για να βρει πως ο αρουραίος κατέληξε στην γραμμή παραγωγής. Το εργοστάσιο έχει διακόψει τη λειτουργία του.
Τα κομμάτια του αρουραίου βρέθηκαν σε μία παρτίδα λευκού ψωμιού «chojuku» και όπως δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρείας στο CNN το προϊόν που ανακαλείται δεν πωλείται στο εξωτερικό. Η Pasco Shikishima Corporation απασχολεί πάνω από 3.700 εργαζόμενους σε 12 εργοστάσια σε όλη την Ιαπωνία και το συγκεκριμένο ψωμί παράγεται σε εγκατάσταση νότια του Τόκυο.
«Ολοκληρώσαμε την ανάκληση των προϊόντων που ήταν μολυσμένα με ξένες ουσίες, αλλά προληπτικά, ανακαλέσαμε προϊόντα που παράγονται στην ίδια γραμμή και αναστάλη και η λειτουργάι της γραμμής παραγωγής προκειμένου να διερευνήσουμε την αιτία και να ενισχύσουμε αντίμετρα», αναφέρεται σε ανακοίνωση της εταιρείας.
Η μη λήψη κατάλληλων μέτρων για την πρόληψη και τον έλεγχο των παρασίτων μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικό οικονομικό κόστος για την επιχείρηση από απώλεια αποθεμάτων και προϊόντων, ανάκληση προϊόντων, απώλεια φήμης και νομικές ενέργειες που θα μπορούσαν τελικά να προκαλέσουν το κλείσιμο της επιχείρησης.
Να σημειωθεί πως η μεγαλύτερη χρηματική ποινή στην ιστορία για θέματα ασφάλειας τροφίμων επιβλήθηκε τον περασμένο Ιανουάριο στην αλυσίδα σουπερμάρκετ των ΗΠΑ Dollar Tree για μολυσμένες με τρωκτικά αποθήκες. Ο κολοσσός σουπερμάρκετ συμφώνησε να πληρώσει 41,675 εκατομμύρια δολάρια, όπως ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης.
Πηγή: cibum.gr