Με εισήγηση του προέδρου της Τεχνόπολης Κωστή Παπαϊωάννου και του πρώην υπουργού και συμβούλου του Χρήστου Πρωτόπαπα και με τον ισχυρισμό ότι θα του στερήσει κονδύλια η κυβέρνηση
Του Μανώλη Κοττάκη
Μία διπλή πρωτοφανής αθλιότητα εις βάρος των συγγενών των νεκρών του σιδηροδρομικού δυστυχήματος των Τεμπών αλλά και της μνήμης των 57 θυμάτων βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη στις αρχές της Μεγάλης Εβδομάδας. Κυβερνητικοί φορείς υποδεικνύονται από τον Δήμο Αθηναίων ως ηθικοί αυτουργοί της απαράδεκτης απόφασης που έλαβε ο επίδοξος ηγέτης της Κεντροαριστεράς δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας να αφαιρέσει από το πρόγραμμα του εορτασμού της Πρωτομαγιάς στην Τεχνόπολη εκδήλωση για τα Τέμπη, στην οποία επρόκειτο να είναι κεντρική ομιλήτρια η πρόεδρος του σωματείου των συγγενών Μαρία Καρυστιανού.
Παράλληλα, όπως αποκαλύπτεται, η επιτροπή LIBE του Ευρωκοινοβουλίου παρεμβαίνει εκ νέου στην υπόθεση καταγγέλλοντας την κυβέρνηση ότι με τροπολογία επιχειρεί να αφαιρέσει από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία την αρμοδιότητα διερεύνησης της υπόθεσης κοινοτικής απάτης μετά την απολογία των κατηγορουμένων. Διαπιστώνει επίσης, γεγονός εξαιρετικά προβληματικό, ότι «το ελληνικό σύστημα Δικαιοσύνης είναι εξαιρετικά αργό και αναποτελεσματικό και οδηγεί σε κουλτούρα ατιμωρησίας», ότι «η διαφθορά διαβρώνει τις δημόσιες υπηρεσίες και τα δημόσια αγαθά» και ότι «η ιδιοκτησία των μέσων ενημέρωσης κατανέμεται μεταξύ ενός μικρού αριθμού ολιγαρχών, με αποτέλεσμα τη δραματική απόκρυψη θεμάτων, όπως οι συνθήκες που οδήγησαν στο δυστύχημα στα Τέμπη».
Αναλυτικά: Όπως πληροφορούμαστε, ο Δήμος Αθηναίων προγραμματίζει για την Πρωτομαγιά στην Τεχνόπολη μία μεγάλη εκδήλωση, η οποία είχε στον αρχικό σχεδιασμό της τρεις θεματικές: τις γυναικοκτονίες, τα ανθρώπινα δικαιώματα και το δυστύχημα στα Τέμπη, στο οποίο κεντρική ομιλήτρια επρόκειτο να είναι η Μαρία Καρυστιανού. Είχε τυπωθεί και η σχετική αφίσα. Ωστόσο, όπως πληροφορούμαστε, η οργάνωση Κοινωνία των Πολιτών, που είναι ο διοργανωτής της εκδήλωσης, ενημέρωσε τη μητέρα της άτυχης Μάρθης ότι έπειτα από εισήγηση του συμβούλου πολιτικού σχεδιασμού του κ. Δούκα και πρώην υπουργού Χρήστου Πρωτόπαπα καθώς και του γνωστού δικαιωματιστή προέδρου της Τεχνόπολης Κώστα Παπαϊωάννου η εκδήλωση για τα Τέμπη ακυρώνεται, επειδή υπήρξε πρόβλημα με το πρόσωπό της. Κάτι που της ελέχθη ΕΥΘΕΩΣ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο δήμαρχος Αθηναίων και επίδοξος ηγέτης της Κεντροαριστεράς κ. Δούκας, επειδή τα ταμεία του δήμου είναι σε κακή κατάσταση, υπέκυψε σε τελεσίγραφο κυβερνητικών παραγόντων να αφαιρεθεί από το πρόγραμμα των εκδηλώσεων η ομιλία της ενοχλητικής κυρίας Καρυστιανού επί ποινή, σε αντίθετη περίπτωση, του δραματικού περιορισμού των κοινοτικών κονδυλίων στον Δήμο της Αθήνας από την Περιφέρεια Αττικής! Εφόσον είναι έτσι, ω καιροί, ω ήθη. Πρόκειται για μεγάλη ντροπή! Και για τους ηθικούς και για τους φυσικούς αυτουργούς.
Οι ολιγάρχες κρύβουν τις ειδήσεις για τα Τέμπη
Αλλά η ντροπή δεν σταματά εδώ. Όπως πληροφορούμαστε, η επιτροπή LIBE του Ευρωκοινοβουλίου με νέα γνωμοδότησή της εκφράζει τη δυσαρέσκειά της για την επιδείνωση του κράτους δικαίου στην Ελλάδα με αφορμή τα εμπόδια που θέτει η κυβέρνηση στην Ευρωπαϊκή Εισαγγελία να διερευνήσει την υπόθεση των Τεμπών, με τελευταίο μία τροπολογία με την οποία επιχειρείται να νομιμοποιηθεί εκ των υστέρων αμφίβολης νομιμότητας βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών, με το οποίο αφαιρέθηκε από την κυρία Κοβέσι η αρμοδιότητα να κρατήσει τη δικογραφία μετά τις απολογίες των αξιωματούχων του ΟΣΕ. Αποφασίστηκε να δοθεί στις εθνικές Αρχές, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η γνωμοδότηση αναφέρει τα εξής:
«Με τη νέα γνωμοδότησή της η επιτροπή LIBE γνωστοποίησε ότι παρακολουθεί την κατάσταση του κράτους δικαίου στην Ελλάδα. Ο έλεγχος της κατάστασης του κράτους δικαίου ενισχύεται από την Ομάδα Παρακολούθησης της Δημοκρατίας, του Κράτους Δικαίου και των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων (DRFMG). Με πρωτοβουλία της DRFMG, η LIBE διοργάνωσε στις 6-8 Μαρτίου 2023 μια αποστολή στην Ελλάδα. Στην έκθεση της αποστολής εκφράζονται σοβαρές ανησυχίες για πολύ σοβαρές απειλές κατά του κράτους δικαίου και των θεμελιωδών δικαιωμάτων, τονίζεται ότι οι έλεγχοι και οι ισορροπίες είναι ουσιώδεις για μια ισχυρή δημοκρατία και σημειώνεται με ανησυχία ότι έχουν δεχθεί ισχυρές πιέσεις στην Ελλάδα. Η έκθεση σημειώνει επίσης ότι το σύστημα Δικαιοσύνης είναι εξαιρετικά αργό και αναποτελεσματικό, γεγονός που οδηγεί σε μια κουλτούρα ατιμωρησίας και ότι η διαφθορά διαβρώνει τις δημόσιες υπηρεσίες και τα δημόσια αγαθά.
Τονίζει επίσης ότι ο πλουραλισμός των μέσων ενημέρωσης απειλείται, καθώς η ιδιοκτησία των μέσων ενημέρωσης στη χώρα κατανέμεται κυρίως μεταξύ ενός μικρού αριθμού ολιγαρχών, με αποτέλεσμα τη δραματική υποδημοσιοποίηση ορισμένων θεμάτων, όπως οι συνθήκες που οδήγησαν στο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη. Με το ψήφισμά του στις 7 Φεβρουαρίου 2024 σχετικά με το κράτος δικαίου και την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης στην Ελλάδα, το Ευρωκοινοβούλιο αναγνωρίζει τον σημαντικό ρόλο της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας (EPPO) στη διασφάλιση του κράτους δικαίου και στην καταπολέμηση της διαφθοράς στην Ένωση, και ενθαρρύνει την επιτροπή να παρακολουθεί στενά το επίπεδο συνεργασίας των κρατών-μελών με την EPPO σε επόμενες εκθέσεις. Αυτό είναι επείγον, υπό το πρίσμα των αναφορών ότι το έργο της EPPO αμφισβητείται από την έλλειψη συνεργασίας των ελληνικών Αρχών, όπως ανέφερε η Ευρωπαία Εισαγγελέας κυρία Κοβέσι δημοσίως με δηλώσεις, και η οποία (έλλειψη συνεργασίας) κινδυνεύει να επιδεινωθεί από τις πρόσφατα προτεινόμενες νομοθετικές αλλαγές που περιορίζουν τη δυνατότητα της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας να καλύπτει ορισμένα πλημμελήματα.
Η επιτροπή LIBE επιμένει στην επείγουσα ανάγκη λήψης όλων των απαραίτητων μέτρων για τη διεξαγωγή μιας εμπεριστατωμένης και αποτελεσματικής έρευνας για το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, χωρίς καμία παρέμβαση από την κυβέρνηση, και την άμεση προσαγωγή των εμπλεκομένων, συμπεριλαμβανομένων των υπεύθυνων κυβερνητικών αξιωματούχων, στη Δικαιοσύνη. Η επιτροπή LIBE χαιρετίζει την έρευνα που άρχισε από την EPPO σχετικά με το κατά πόσον η χρήση των κονδυλίων της Ε.Ε. από τις ελληνικές Αρχές έχει προκαλέσει πιθανή ζημία στα οικονομικά συμφέροντα της Ε.Ε. και αναμένει τα τελικά της αποτελέσματα. Η επιτροπή LIBE θα συνεχίσει τη συνεχή παρακολούθηση της κατάστασης του κράτους δικαίου σε όλα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε., συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, κατά την επόμενη νομοθετική περίοδο. Με αυτόν τον τρόπο η υπόθεση των Τεμπών παραμένει στο επίκεντρο του ενωσιακού ενδιαφέροντος. Το Ευρωκοινοβούλιο παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και η υπόθεση παραμένει σε απόλυτη προτεραιότητα κατά τις διαδικασίες αξιολόγησης της Ελλάδας από τα ενωσιακά θεσμικά όργανα» .
Η νομιμοποίηση του αμφιλεγόμενου βουλεύματος
Μετά ταύτα, η κυβέρνηση είναι ήδη έκθετη και ιδίως ο υφυπουργός Δικαιοσύνης Γιάννης Μπούγας, ο οποίος εισηγείται στη Βουλή τον δικαστικό χάρτη. Πρέπει άμεσα να αποσύρει την τροποποίηση που προωθεί με το νομοσχέδιο για την αλλαγή του δικαστικού χάρτη (άρθρο 39) και που αφορά την περιστολή των αρμοδιοτήτων της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας (άρθρο 16Β του ν. 4786/2021). Το ανωτέρω κείμενο κάνει σαφή αναφορά σε επιδείνωση των σχέσεων συνεργασίας της Ελλάδας με την EPPO λόγω των προτεινόμενων νομοθετικών ρυθμίσεων στα πλημμελήματα αρμοδιότητάς της.
Τελευταίο, αλλά όχι έλασσον. Πρόσφατα εκδόθηκε παρεμπίπτον βούλευμα επί διαφωνίας της ανακρίτριας (18η τακτική, αρμόδια για όσα αδικήματα έρχονται από Ευρωπαϊκή Εισαγγελίας) με τον Ευρωπαίο Έλληνα εντεταλμένο εισαγγελέα για το πού θα παραμείνει η δικογραφία μετά την απολογία των κατηγορουμένων. Το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών απεφάνθη με μειοψηφία 2 προς 1 (διαφώνησε ο πρόεδρος του συμβουλίου) ότι παραμένει στην ανακρίτρια, δηλαδή στις εθνικές Αρχές. Αυτό το βούλευμα προκάλεσε μεγάλη έκπληξη, γιατί αντίκειται στον κανονισμό. Όπως φαίνεται όμως, ουσιαστικά έρχεται τώρα η νομοθετική ρύθμιση να επικυρώσει το βούλευμα αυτό ex tunc.