Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

NASA: Από την Νέα Υόρκη μέχρι την Φλόριντα, η Ανατολική Ακτή βυθίζεται

Σύμφωνα με δορυφορικές φωτογραφίες της NASA, δεκατέσσερις από τις πολιτείες των ΗΠΑ που βρίσκονται στην παραλία της Ανατολικής Ακτής, βυθίζονται. Μεταξύ αυτών η Νέα Υόρκη, το Μέριλαντ, η Βιρτζίνια και η Φλόριντα. Παράλληλα και το μέλλον για πόλεις όπως το Μαϊάμι και την Βαλτιμόρη, δεν διαγράφεται καλό, καθώς αναμένεται άνοδος της στάθμης της θάλασσας και παράλληλα καθίζηση του εδάφους τα προσεχή έτη. Οπότε αυτές οι πόλεις θα βυθιστούν στον ωκεανό.

Οι τελευταίες εικόνες της NASA δείχνουν με τον καλύτερο τρόπο την σοβαρότητα του προβλήματος, ενώ μια ομάδα επιστημόνων του Τεχνολογικού Ινστιτούτο της Βιρτζίνια, πραγματοποίησε μελέτη σε συνεργασία με το Γεωλογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ. Η NASA χρηματοδότησε την μελέτη.

Σύμφωνα με τους ειδικούς λοιπόν, σε Νέα Υόρκη, Βαλτιμόρη και Νόρφολκ της Βιρτζίνια, έχουν ήδη καταρρεύσει κτήρια, σε εδάφη που παρατηρήθηκε βύθιση 1 με 2 χιλιοστά ανά έτος, από το 2007 μέχρι το 2020. Όμως υπάρχουν πολιτείες στην Ανατολική Ακτή που παρουσιάζουν μεγαλύτερη βύθιση. Έτσι, στο Ντέλαγουερ, στο Μέριλαντ, στη Νότια Καρολίνα και στη Τζόρτζια η καθίζηση είναι διπλάσια ή και τριπλάσια.

Σύμφωνα με άρθρο τον New York Times, με τίτλο «Η Ανατολική Ακτή βυθίζεται», η βύθιση έχει προκληθεί από την υπεράντληση υπόγειων υδάτων, ώστε  να έχουν οι περιοχές αυτές πόσιμο νερό, νερό για τα χωράφια και για βιομηχανική χρήση. Παράλληλα, η κλιματική αλλαγή, η πυκνότητα του πληθυσμού και τα τεράστια κτήρια, συμβάλλουν δραματικά στην αργή αλλά σταθερή βύθιση των πόλεων.

Στο άρθρο των NY Times, η Βοστώνη βυθίζεται κατά 3.8 εκατοστά ανά 10ετία και είναι στις πιο ευάλωτες περιοχές της Ανατολικής Ακτής. Μάλιστα η Βοστώνη έχει χτιστεί πάνω σε ελώδη δη περιοχή, που ίσως εξηγεί την πιο γρήγορη βύθισή της.

Όμως τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα για περιοχές της Νέας Υόρκης και του Long Island, αφού έχουν βύθιση πάνω από 3 εκατοστά την δεκαετία, ενώ το Ατλάντικ Σίτυ, παρουσιάζει 4 εκατοστά ανά δεκαετία. Στο Μερλιλαντ από την άλλη, έχουμε περιοχές με βύθιση πάνω από 10 εκατοστά ανά δεκαετία, ενώ άλλες περιοχές φαίνεται πως υψώνονται. Αυτές οι υψομετρικές διαφορές θέτουν σε κίνδυνο τις κτηριακές υποδομές.

«Η μελέτη κατέδειξε πως τα ποσοστά της καθίζησης του εδάφους κατά 2 χιλιοστά ετησίως επηρεάζουν τις ζωές περίπου 2.1 εκατ. πολιτών, 867.000 κατασκευές και σημαντικά έργα υποδομής κατά μήκος της Ανατολικής Ακτής.

Αυτό το φαινόμενο αποτελεί τεράστιο κίνδυνο για τις ΗΠΑ, αφού το 40% του πληθυσμού ζει στις πολιτείες της Ανατολική Ακτής που βυθίζονται.

Οι επιστήμονες που συμμετείχαν στη μελέτη με επικεφαλής  τον Leonard Ohenhen έδωσαν στη δημοσιότητα ψηφιακούς χάρτες που βασίζονται σε φωτογραφίες από δορυφόρο. Στους χάρτες απεικονίζονται οι περιοχές που απειλούνται με βύθιση αλλά και οι κτιριακές υποδομές που επηρεάζονται από την καθίζηση του εδάφους στη θάλασσα. Μεταξύ αυτών είναι το διεθνές αεροδρόμιο John F. Kennedy στη Νέα Υόρκη, το αεροδρόμιο LaGuardia, το κέντρο της Νέας Υόρκης και το Λονγκ Άιλαντ, σιδηροδρομικοί σταθμοί της πόλης και μεγάλοι αυτοκινητόδρομοι.

Δύσκολα τα πράγματα για τις ΗΠΑ λοιπόν, εκτός αν λάβουν άμεσα μέτρα, τα οποία δεν θα είναι εύκολα. Μένει να δούμε τι θα συμβεί, όμως αντίστοιχα προβλήματα έχουμε και σε αρκετές άλλες παραθαλάσσιες περιοχές ανά τον κόσμο.

Πηγή: Techmaniacs

 

Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Δυστυχώς, η φόρμα σχολίων είναι ανενεργή αυτή τη στιγμή.