Ο αρχαίος Έλληνας φιλόσοφος που πέθανε από τα γέλια ήταν ο Χρύσιππος ο Σολεύς, ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της στωικής φιλοσοφίας. Γεννήθηκε το 281 π.Χ. στους Σόλους της Κύπρου και πέθανε το 207 π.Χ. στην Αθήνα.
Σύμφωνα με την παράδοση, ο Χρύσιππος πέθανε από τα γέλια όταν είδε ένα γαϊδουράκι να προσπαθεί να φάει σύκα. Το γαϊδουράκι είχε πιει κρασί και ζαλιζόταν, με αποτέλεσμα να πέφτει και να χτυπιέται. Ο Χρύσιππος βρήκε το θέαμα τόσο αστείο που άρχισε να γελάει ασταμάτητα. Τα γέλια του μετατράπηκαν σε σπασμούς και τελικά πέθανε από ασφυξία.
Η ιστορία αυτή έχει αμφισβητηθεί από ορισμένους ιστορικούς, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι ο Χρύσιππος πέθανε από φυσικά αίτια, όπως καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο. Ωστόσο, η παράδοση αυτή έχει διατηρηθεί και ο Χρύσιππος είναι γνωστός ως ο “φιλόσοφος που πέθανε από τα γέλια”.
Ο θάνατος του Χρυσίππου ήταν μια μεγάλη απώλεια για τη στωική φιλοσοφία. Ήταν ένας από τους πιο σημαντικούς εκπροσώπους της σχολής και οι διδασκαλίες του επηρέασαν σημαντικά την ανάπτυξη της στωικής φιλοσοφίας.
Οι στωικοί
Οι στωικοί πίστευαν ότι καθήκον του ανθρώπου είναι να θέσει τον εαυτό του σε αρμονία με το Σύμπαν και ότι η ανθρώπινη φύση είναι τμήμα της παγκόσμιας φύσης, που καθοδηγείται από τη Λογική. Ο Χρύσιππος γεννήθηκε το 281 π.χ. στους Σόλους της Κύπρου και καταγόταν από την Ταρσό της Κιλικίας, στην Μικρά Ασία. Μικρός ασχολήθηκε με τον αθλητισμό και όταν μεγάλωσε πήγε στην Αθήνα, όπου μαθήτευσε δίπλα στον κύπριο φιλόσοφο, Ζήνωνα.
Μετά τον θάνατο του δασκάλου του, τον διαδέχθηκε ο Κλεάνθης, τον οποίο ο Χρύσιππος εκτιμούσε ιδιαίτερα ως δάσκαλο. Το 232 π.Χ. ο Κλεάνθης ήταν 99 ετών και αποφάσισε να βάλει τέλος στη ζωή του, αρνούμενος να καταναλώσει οποιαδήποτε τροφή. Ο Χρύσιππος ήταν τότε 49 ετών και χρίστηκε διάδοχος της Στοάς.
Ήταν σπουδαίος φιλόσοφος και είχε μεγάλη φήμη στη διαλεκτική. Κάλυψε αρκετά κενά, που είχαν αφήσει οι προκάτοχοί του. Πίστευε ότι η αρετή είναι το μόνο καλό και οι άνθρωποι οφείλουν να συμμορφώνονται με τους νόμους της Λογικής. Σύμφωνα με τη θεωρία του, η ανθρώπινη ευτυχία πηγάζει από την απάθεια σε κάθε επιθυμία και στις εξωτερικές επιδράσεις.
Πηγή: Hellasnow