Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

NASA: Δημοσίευσε φωτογραφίες του ηφαιστείου της Ισλανδίας – Πώς φαίνεται από το διάστημα

Μετά από εβδομάδες το ηφαίστειο στην Ισλανδία εξερράγη εκτοξεύοντας λιωμένη λάβα, πυκνό καπνό και τεράστιες ποσότητες θερμικής ενέργειας, που είναι ορατά από το διάστημα.

Ηφαιστειολόγος για Ισλανδία: «Τα τοξικά αέρια μπορούν να μεταφερθούν στο Ρέικιαβικ» – Τι συμβαίνει με τα ηφαίστεια στην Ελλάδα

Το ηφαίστειο εξερράγη περίπου 1,8 μίλια βόρεια της πόλης Grindavík της Ισλανδίας, περίπου στις 10 μ.μ. τοπική ώρα το απόγευμα της Δευτέρας, σύμφωνα με την Ισλανδική Μετεωρολογική Υπηρεσία.

Οι εικόνες που τραβήχτηκαν από το VIIRS (Visible Infrared Imaging Radiometer Suite) στον δορυφόρο NOAA-20 της NASA και της Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας στις 4:00 π.μ. τοπική ώρα την Τρίτη δείχνουν το επίπεδο θερμότητας που εκτοξεύεται από το ηφαίστειο που εκρήγνυται. Η εικόνα έρχεται σε έντονη αντίθεση με τη θερμοκρασία της περιοχής την ημέρα πριν την έκρηξη.

Ισλανδία: Η έκρηξη ηφαιστείου «δεν είναι τουριστικό αξιοθέατο» – Μειώνεται η ροή της λάβας – Δείτε LIVE εικόνα

Τι δείχνουν οι εικόνες της NASA

«Αυτό που βλέπετε σε αυτές τις εικόνες είναι οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες των ενεργών ροών λάβας σε σύγκριση με τη γύρω περιοχή και τα σύννεφα», δήλωσε στο Παρατηρητήριο Γης της NASΑ ο ηφαιστειολόγος του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν, Σάιμον Καρν.

Εικόνες του Παρατηρητηρίου Γης της NASA με την υπέρυθρη θερμότητα πάνω από την Ισλανδία στις 18 Δεκεμβρίου, πριν από την έκρηξη του ηφαιστείου (αριστερά) και μετά την έκρηξη στις 19 Δεκεμβρίου (δεξιά). Πηγή: NASA

«Οι πιο σκοτεινές περιοχές χαμηλότερης θερμοκρασίας φαίνεται να είναι κάποια τοπογραφία γύρω από την οποία ρέει η λάβα, αλλά αυτές θα μπορούσαν επίσης να είναι περιοχές όπου η σχισμή της έκρηξης δεν είναι ενεργή και έχει ψυχρότερη λάβα ή όπου νέφη αερίου ή σύννεφα κρύβουν την επιφάνεια», τόνισε ο ηφαιστειολόγος.

Ισλανδία: Σκηνές… αποκάλυψης από την έκρηξη του ηφαιστείου – Καπνοί και στάχτες έφτασαν μέχρι το Ρέικιαβικ – ΒΙΝΤΕΟ

Θα μπορούσε η λάβα να απειλήσει την πόλη;

Η λάβα φαίνεται να χύνεται από την ηφαιστειακή σχισμή μήκους 2,5 μιλίων σε βίντεο που κοινοποιήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με μερικά σιντριβάνια λιωμένου βράχου να εκτοξεύονται στον αέρα.

«Ο ρυθμός εκκένωσης λάβας κατά τις δύο πρώτες ώρες της έκρηξης πιστεύεται ότι είναι σε κλίμακα εκατοντάδων κυβικών μέτρων ανά δευτερόλεπτο, με τα μεγαλύτερα σιντριβάνια λάβας στο βόρειο άκρο των ρωγμών», ανέφερε η Μετεωρολογική Υπηρεσία της Ισλανδίας.

Αυτό συνέβη μετά από έναν μήνα αναμονής και παρακολούθησης του ηφαιστείου. Χιλιάδες κάτοικοι εκκένωσαν τα σπίτια τους στις 10 Νοεμβρίου μετά από μέρες σεισμικής δραστηριότητας, που ενίσχυσε τους φόβους ότι το ηφαίστειο θα εκραγεί.

έκρηξη ηφαίστειο NASA Ισλανδία
Η εικόνα της έκρηξης του ηφαιστείου από το Παρατηρητήριο Γης της NASA. Φαίνεται η έντονη υπέρυθρυ θερμότητα που παράγεται από την έκρηξη. Πηγή: NASA

Η λάβα φαίνεται να ρέει κυρίως προς τα ανατολικά και τα βόρεια, αποφεύγοντας την πόλη Grindavík. «Ωστόσο, αυτό θα μπορούσε να αλλάξει εάν η λάβα συσσωρευτεί και αρχίσει να ρέει προς διαφορετικές κατευθύνσεις, εάν η ενεργή σχισμή εκτείνεται προς τα νότια ή αν ανοίξουν νέες ρωγμές», είπε ο Κάρν. Και πρόσθεσε: «Εάν η λάβα συνεχίσει να ρέει βόρεια, θα μπορούσε τελικά να φτάσει στον κεντρικό δρόμο από το αεροδρόμιο Keflavík στο Reykjavík».

Σύμφωνα με τη Μετεωρολογική Υπηρεσία της Ισλανδίας, η έκρηξη φαίνεται να επιβραδύνεται ήδη, με μόνο τρεις από τις πέντε αρχικές ηφαιστειακές οπές να συνεχίζουν να εκρήγνυνται. Ωστόσο, νέοι αεραγωγοί θα μπορούσαν να ανοίξουν σε σύντομο χρονικό διάστημα.

«Είναι πολύ δύσκολο να πούμε πόσο θα διαρκέσουν αυτές οι εκρήξεις. Μπορεί να είναι μέρες, μπορεί να είναι μήνες. Οι μεγαλύτερες πιο έντονες εκρήξεις τείνουν να διαρκούν μικρότερο χρονικό διάστημα, αλλά αν ο ρυθμός ροής γίνει μικρός, θα μπορούσε να συνεχιστεί για κάποιο χρονικό διάστημα», είπε ο Sam Mitchell, συνεργάτης ηφαιστειολόγος στο Πανεπιστήμιο του Bristol στην Βρετανία.

ΠΗΓΗ: enikos.gr

Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Δυστυχώς, η φόρμα σχολίων είναι ανενεργή αυτή τη στιγμή.