«Απολύτως μετρημένη και ισορροπημένη χωρίς να αποτελεί πρόσθετη φορολόγηση, ενώ ταυτόχρονα προβλέπει όλες τις αναγκαίες εξαιρέσεις»: με αυτές τις λέξεις περιέγραψε ο πρωθυπουργός στην – καθιερωμένη, πλέον – κυριακάτικη ανάρτησή του στα social media την επερχόμενη νομοθετική παρέμβαση της κυβέρνησης για τη φορολόγηση των ελευθέρων επαγγελματιών.
Η επιλογή των συγκεκριμένων λέξεων από τον Κυριάκο Μητσοτάκη δεν είναι καθόλου τυχαία: ήδη, η αντιπολίτευση και εκπρόσωποι των ελευθέρων επαγγελματιών έχουν εξαπολύσει «μπαράζ» κριτικής στα μέτρα που η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα φέρει για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής του κλάδου, ενώ ήδη έχουν ακουστεί και φράσεις όπως «ξαναζεσταμένο φαγητό», «μία από τα ίδια» και «στοχοποίηση του κλάδου» (όλα αυτά σχετικά με τις προοπτικές επιτυχίας της εφαρμογής του νέου πλαισίου, όσον αφορά στη «μάχη» κατά της φοροδιαφυγής), αλλά και προθέσεις για αντιδράσεις.
Στο πλαίσιο αυτό, ο πρωθυπουργός και το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης προσπαθούν να χαμηλώσουν οι τόνοι και να μειωθεί η ένταση που τα επερχόμενα μέτρα προκαλούν, με τον Κ. Μητσοτάκη να τονίζει εκ νέου ότι «φέρνουμε νωρίτερα την κατάργησή έως και κατά 50% του τέλους επιτηδεύματος ήδη από το 2024 και πλήρως από το 2025» (το «τυράκι» για το οποίο από την πρώτη στιγμή είχε γράψει το topontiki.gr) και ότι «η δική μας κυβέρνηση πιστεύει ακράδαντα ότι οι φόροι πρέπει να είναι σταθεροί, λογικοί και δίκαιοι. Το έχουμε αποδείξει μειώνοντας έως σήμερα τουλάχιστον 50 φόρους που έχουν βοηθήσει πολύ και την επιχειρηματικότητα και την εργασία».
Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση, διά στόματος του υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη, κατέστησε σαφές ότι το νομοσχέδιο θα τύχει εκτεταμένης διαβούλευσης και οι όποιες στρεβλώσεις εντοπιστούν, θα διορθωθούν. Ωστόσο, ο ίδιος ο Κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι το νομοθετικό πλαίσιο θα προχωρήσει και θα εφαρμοστεί, γράφοντας ότι «είμαστε ανυποχώρητοι απέναντι στη φορολογική αδικία και την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής για δύο λόγους. Πρώτον, γιατί στερούν κρίσιμα έσοδα για την αναγκαία αύξηση των κρατικών δαπανών στη δημόσια υγεία, παιδεία και ασφάλεια. Και δεύτερον, διότι αποτελεί κοινωνική πρόκληση περίπου 500 χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες να δηλώνουν ότι το ετήσιο εισόδημά τους είναι χαμηλότερο από αυτό του υπαλλήλου που λαμβάνει τον κατώτατο μισθό».
Σε μια προσπάθεια να «αγγίξει» ευαίσθητες χορδές της κοινωνίας, ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε ότι «τα χρήματα από τον εντοπισμό της φοροδιαφυγής θα επιστρέψουν στην κοινωνία για καλύτερη υγεία, περισσότερες δαπάνες για την παιδεία, αποτελεσματικότερη δημόσια ασφάλεια και άμυνα, μεγαλύτερη στήριξη στις νέες οικογένειες». Σημειώνεται ότι σχεδόν την ίδια στιγμή, ο Κ. Χατζηδάκης έλεγε, σχετικά με τα μέτρα στήριξης του εισοδήματος των πολιτών, ότι «θα “ξύσουμε τον πάτο του βαρελιού” και, στο μέτρο που μπορούμε, θα στηρίξουμε τον κόσμο. Τι θα γίνει στο τέλος του χρόνου δεν ξέρουμε, όσα έχουν ανακοινωθεί ήδη, ισχύουν», καθώς επανέλαβε και αυτός την ανάγκη για δημοσιονομική πειθαρχία.
Όλα αυτά αποτελούν – σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις – το προανάκρουσμα μιας «μάχης» που προβλέπεται σκληρή για την κυβέρνηση, καθώς τα μέτρα (κακά τα ψέματα…) αφορούν κυρίως στη μεσαία τάξη, την οποία η ΝΔ είχε επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ «αγκαλιάσει», κατηγορώντας τους τότε κυβερνώντες για «αφαίμαξή» της. ΠΗΓΗ: ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ