Του Ανδρέα Καψαμπέλη
Καθώς συνεχίζονται -και από την πλευρά του πρωθυπουργού- οι θριαμβολογίες για την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας η οποία παρουσιάζεται με τη συνήθη επικοινωνιακή μαεστρία περίπου ως το νέο «μάννα εξ ουρανού», τα στοιχεία και οι αμείλικτοι αριθμοί αποκαλύπτουν ποια είναι η οδυνηρή πραγματικότητα…
Καταρχάς η Standard and Poor’s -που έδωσε την πολυπόθητη αναβάθμιση προ ημερών- έως και τις 7 Δεκεμβρίου 2009 αξιολογούσε την Ελλάδα με Α-, στην τελευταία θέση δηλαδή της επενδυτικής βαθμίδας. Πότε επήλθε η έξοδός μας από την επενδυτική βαθμίδα; Στις 27 Απριλίου του 2010, όταν μέσα σε μία ημέρα έγινε η μεγάλη κατρακύλα και η χώρα μας υποβιβάστηκε από το ΒΒΒ+ στο ΒΒ+. Τρεις βαθμίδες χαμηλότερα με τη μία, δηλαδή…
Και πότε βυθιστήκαμε ολοκληρωτικά στο SD (δηλαδή στην επιλεκτική χρεοκοπία και στην τελευταία θέση); Στις 27 Φεβρουαρίου 2012 με το περίφημο PSI, αν μας θυμίζει κάτι αυτό…
Στα τέλη του 2009 επίσης το δημόσιο χρέος της χώρας μας ήταν στα 299,5 δισ. ευρώ, αντιπροσωπεύοντας το 126% του ΑΕΠ. Πόσο είναι σήμερα το δημόσιο χρέος; Είναι 404,69 δισ. ευρώ, έχοντας ξεπεράσει μάλιστα από το πρώτο εξάμηνο κιόλας κατά 10 δισ. ευρώ τον ετήσιο στόχο του υπουργείου Οικονομικών. Και με ποσοστό 159,3% παραμένει μακράν το υψηλότερο μεταξύ των χωρών της ευρωζώνης. Όλα αυτά, βεβαίως, παρά τις… σωτήριες διαγραφές του PSI και τα μεγάλα κύματα ιδιωτικοποιήσεων…
Το περιβόητο haircut στα ομόλογα είχε γίνει μάλιστα όταν το ελληνικό χρέος ήταν 350 δισ. ευρώ. Πλέον η προοπτική του είναι να εκτιναχθεί κι άλλο, φτάνοντας στα 410 δισ. ευρώ…
Την ίδια ώρα, το 2009 το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών ήταν στο 12,3%, ενώ το 2022 (13 χρόνια αργότερα) μόλις στο 9,7%. Όσο για το δημοσιονομικό έλλειμμα το 2009, μετά τη διόγκωσή του και από την ΕΛ.Σ.ΤΑΤ. διαμορφώθηκε στο 15,2%, αυξάνοντας ανάλογα το χρέος περί τα 36 δισ. ευρώ, στα 299,5 δισ. ευρώ. Το 2020 έφτασε να βρίσκεται πάλι στο 9,7%…
Κι αν όλα αυτά τα συνδυάσουμε και με την πραγματική οικονομία, ο παραγωγικός τομέας έχει όλα αυτά τα χρόνια αποψιλωθεί, καθώς δεκάδες χιλιάδες επιχειρήσεις και νοικοκυριά χρεοκόπησαν χωρίς να ξανασταθούν στα πόδια τους, ενώ χάθηκαν περί τα 60 δισ. ευρώ από το ΑΕΠ. Όσο για το κατά κεφαλήν εισόδημά μας, έχει βυθιστεί στην τρίτη θέση από το τέλος σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Μάλιστα η απόσταση από το μέσο κατά κεφαλήν εισόδημα της ευρωζώνης χρόνο με τον χρόνο μεγαλώνει κι άλλο…