Του δρος Απόστολου Κρητικόπουλου*
Σοκαρίστηκα το Σάββατο. Το Ισραήλ ζούσε ένα δεύτερο Γιομ Κιπούρ μετά το 1973, όταν πάλι στην πιο σημαντική εορτή του Ιουδαϊσμού, την ημέρα του εξαγνισμού τους, η Αίγυπτος και η Συρία βρήκαν ευκαιρία και συντονισμένα επιτέθηκαν στο νεοσύστατο κράτος.
Οι πρώτες εικόνες και βίντεο που είδα από το κινητό μου με έκαναν να νιώσω ένα ισχυρό σοκ. Εισβολείς της Χαμάς να μπουκάρουν σε σπίτια και να σκοτώνουν εν ψυχρώ άμαχους άντρες, γυναίκες και παιδιά, να απάγουν κατά δεκάδες νεαρές κυρίως γυναίκες και να τις τσουβαλιάζουν σε φορτηγά για να τις πάνε για βιασμό και ως ομήρους πίσω στη Λωρίδα της Γάζας, βιασμένες γυναίκες με εμφανή τα σημάδια από την αιματηρή σεξουαλική κακοποίηση να κλαίνε σε κατάσταση απόλυτου πανικού, να σκυλεύονται πτώματα Ισραηλιτών στρατιωτών, να επιδεικνύουν γυμνούς αξιωματικούς του Ισραηλινού Στρατού καθώς τους μετακινούσαν δεμένους χειροπόδαρα. Όλα τα φρικτά προηγούμενα γεγονότα που σας περιέγραψα τα είδα στα κοινωνικά δίκτυα, κυρίως στο twitter.
Πάνω στον αποτροπιασμό μου για τις εγκληματικές αυτές και απάνθρωπες ενέργειες προς τον άμαχο πληθυσμό συνειδητοποίησα πόσο ισχυρή είναι η προβολή της κινούμενης εικόνας (βίντεο), η οποία αναμεταδιδόταν ακόμα και ζωντανά από τους ενθουσιασμένους για τη νίκη τους εισβολείς της Χαμάς. Πριν από 50 χρόνια δεν είχαμε εκατοντάδες αυτόκλητους ρεπόρτερ-στρατιώτες να προβάλλουν ζωντανά τις θηριωδίες τους. Ούτε καν πριν από λίγα χρόνια δεν γινόταν αυτό. Αλλά πλέον ζούμε σε μια τόσο ανεπτυγμένη τεχνολογικά κοινωνία που επιτρέπει να πραγματοποιείται μια φρικαλεότητα τόσο σοβαρή όσο η εν ψυχρώ εκτέλεση άμαχου πληθυσμού, κι εμείς από εκατοντάδες ή και χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά να παρακολουθούμε, λες και είναι κάποιο γκροτέσκο ριάλιτι.
Τι επίπτωση όμως έχει σε έναν πόλεμο η ζωντανή αναμετάδοση τέτοιων απάνθρωπων εικόνων; Σίγουρα μπορεί να λειτουργήσει καταλυτικά στο να αυξηθεί γεωμετρικά η οργή των αμυνομένων, όταν παρακολουθούν από τα κινητά και τις τηλεοράσεις τους το αίμα τους και τον λαό τους να σφαγιάζεται σε ύπουλη και αιφνιδιαστική επίθεση, με αντικειμενικό σκοπό του βάρβαρου εχθρού να είναι να δολοφονήσει και να αιχμαλωτίσει μαζικά άμαχο και απροστάτευτο πληθυσμό. Η αντίδραση του Ισραήλ μπορεί μόνο να γίνει αχαλίνωτη και χωρίς κανένα όριο, όταν συμπάσχουν μέσω αυτών των φρικτών εικόνων όλοι οι πολίτες του. Θεωρώ ότι σε μελλοντικούς πολέμους η παράμετρος αυτή, της μετάδοσης εγκλημάτων πολέμου σε κοινωνικά δίκτυα, πρέπει να λαμβάνεται πολύ σοβαρά υπόψη, γιατί είναι μια διάσταση που μπορεί να επηρεάσει ακόμα και την έκβαση των μαχών.
*∆ιδάκτωρ Πληροφορικής (twitter: @kritikopoulos)