Η τριμηνιαία έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής περιείχε και τα πιο πρόσφατα αναλυτικά στοιχεία τόσο για τις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα και τους πολίτες όσο και για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του ιδιωτικού τομέα προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία.
Το γενικό συμπέρασμα είναι ότι α) οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του Δημοσίου αυξήθηκαν τον Απρίλιο, για έναν ακόμη μήνα, β) οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις προς το Δημόσιο παραμένουν σε πολύ υψηλά επίπεδα και μειώθηκαν κυρίως χάρη σε μεγάλες διαγραφές, γ) οι μεγαλύτεροι κακοπληρωτές είναι οι πλούσιοι με χρωστούμενα από 10.000 έως 100.000 ευρώ ή και παραπάνω.
Οσον αφορά τις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του Δημοσίου, αυτές αυξήθηκαν τον Απρίλιο του 2023 κατά 435 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον Απρίλιο του 2022.
Ληξιπρόθεσμες οφειλές
Η διατήρηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου σε επίπεδα κοντά στα 2,5 δισ. ευρώ προφανώς «καλλωπίζει» τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού, αφού οι ληξιπρόθεσμες θα έπρεπε να προστεθούν στις δημόσιες δαπάνες.
Οσον αφορά τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, τα δεδομένα είναι τα εξής:
● Οι συνολικές οφειλές προς το Δημόσιο κινούνται σταθερά σε επίπεδα που προσεγγίζουν τα 110 δισ. ευρώ – συγκεκριμένα, 107,7 δισ. ευρώ. Το ύψος τους μειώθηκε το 2023 κατά 4,8 δισ. ευρώ, αλλά η μείωση οφείλεται σε διαγραφή υποχρεώσεων ύψους 8,7 δισ. ευρώ, πολύ μεγαλύτερη της αντίστοιχης του 2022 (1,4 δισ. ευρώ).
● Προστέθηκαν νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές ύψους 6,75 δισ. ευρώ. (Η «φάμπρικα» των ληξιπρόθεσμων οφειλών εξακολουθεί να δουλεύει καλά…).
● Ποσοστό 24,4% του συνολικού ληξιπρόθεσμου υπολοίπου, που αντιστοιχεί σε 26,3 δισ. ευρώ, αφορά οφειλές που χαρακτηρίζονται ως ανεπίδεκτες είσπραξης.
● Περισσότερο από το 90% των εισπράξεων πηγάζει από «ενεργές» οφειλές ύψους 26,9 δισ. ευρώ.
● Ποσοστό 90,7% των οφειλετών χρωστά έως 10.000 ευρώ. Εδώ παρατηρείται μείωση του αριθμού των οφειλετών – οι φτωχοί πληρώνουν…
Αντίθετα, στις υπόλοιπες κατηγορίες οφειλετών (από 10.000 έως 100.000 ευρώ και πάνω) αυξάνεται ο αριθμός των οφειλετών και το ληξιπρόθεσμο υπόλοιπο – οι πλούσιοι είναι οι κακοπληρωτές…