Πλήρη αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος θα περιλαμβάνει το προεκλογικό πρόγραμμα του κυβερνώντος κόμματος για την επόμενη τετραετία.
Η αναμόρφωση θα ξεκινήσει από την επόμενη μέρα, με ειδικές ομάδες που θα αναλάβουν να διαπιστώσουν τα προβλήματα και να προτείνουν λύσεις με στόχο τη δικαιότερη κατανομή των φορολογικών βαρών σε όλες τις εισοδηματικές τάξεις αλλά και τις επαγγελματικές ομάδες.
Αυτό σημαίνει ότι θα αναζητηθεί νέος τρόπος φορολόγησης των εισοδημάτων των ελεύθερων επαγγελματιών ή η δημιουργία δικλίδων ασφαλείας που θα οδηγούν στη διαπίστωση των πραγματικών τους εισοδημάτων.
Στελέχη του οικονομικού επιτελείου είναι υπέρμαχοι της επέκτασης των POS στο σύνολο της οικονομικής δραστηριότητας, ενώ παράλληλα προτείνουν τη μείωση των μετρητών και αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών.
Το προεκλογικό πρόγραμμα δεν περιλαμβάνει μόνο αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος, αλλά και παρεμβάσεις στη φορολογία των εισοδημάτων που προκύπτουν από ακίνητα.
Επίσης, στην ατζέντα της φορολογίας συμπεριλαμβάνονται σχέδιο νόμου για τον αιγιαλό, νέο πλαίσιο για τις συγχωνεύσεις και τους μετασχηματισμούς επιχειρήσεων, αλλαγή του τρόπου διάθεσης των επιδομάτων, αλλαγές στους συντελεστές ΦΠΑ και κατάργηση του ΦΠΑ στην οικοδομή.
Στα ανωτέρω θα προστεθούν και άλλες παρεμβάσεις, οι οποίες βρίσκονται υπό αξιολόγηση από την ειδική ομάδα που έχει συσταθεί σε υπουργείο Οικονομικών και Μέγαρο Μαξίμου και, όπως όλα δείχνουν, θα ανακοινωθεί μετά τις 10 Μαρτίου.
Νέα φορολογική κλίμακα
Κλίμακα φορολογίας εισοδήματος. Στόχος είναι να κατανεμηθούν ορθά τα φορολογικά βάρη.
Η κλίμακα που θεσπίστηκε το 2019 βοήθησε για ακόμα μία φορά τούς έχοντες χαμηλά εισοδήματα και όσους φοροδιαφεύγουν.
Αντίθετα, η μεσαία τάξη (η πραγματική μεσαία τάξης με εισοδήματα από 20.000 ευρώ και πάνω) δεν είχε επί της ουσίας οφέλη από τις αλλαγές που έγιναν.
Αυτό που θα επιχειρήσει το κυβερνών κόμμα είναι να ελαφρύνει από τα φορολογικά βάρη τη μεσαία τάξη και να εισπράξει ταυτόχρονα περισσότερα έσοδα από τους ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους που δηλώνουν μετά βίας εισοδήματα που δεν ξεπερνούν τα 10.000 ευρώ.
Αναμένονται αλλαγές στα φορολογικά κλιμάκια, καθώς και η μείωση του ανώτατου φορολογικού συντελεστή.
Εισοδήματα από ακίνητα. Επανεξέταση της φορολόγησης εισοδημάτων από ακίνητα, όπου οι συντελεστές είναι δυσβάσταχτοι για τους έχοντες εισοδήματα από την ανωτέρω πηγή.
Η κλίμακα φορολόγησης των εισοδημάτων από μισθώματα είναι η μόνη που παρέμεινε αμετάβλητη την περασμένη τετραετία, ενώ οι εισπράξεις του Δημοσίου από το 2010 και μετά αυξήθηκαν κατά περίπου 600%, ποσοστό το οποίο διατηρείται ακόμα και σήμερα.
Στις σκέψεις της κυβέρνησης είναι να προστεθούν ένα ή δύο ακόμα φορολογικά κλιμάκια προκειμένου να περιοριστούν οι τεράστιες επιβαρύνσεις για όσους αποκτούν εισοδήματα από ακίνητα. Σήμερα το εισόδημα από ακίνητη περιουσία φορολογείται αυτοτελώς ως εξής:
• 0-12.000 ευρώ με 15%.
• 12.001-35.000 ευρώ με 35%.
• 35.001 ευρώ και πάνω με 45%.
Με βάση την κλίμακα, για φορολογούμενο που αποκτά συνολικό καθαρό εισόδημα 20.000 ευρώ από ενοίκια, ο φόρος ανέρχεται σε 4.600 ευρώ. Για έναν άλλο φορολογούμενο που απέκτησε το 2022 συνολικό καθαρό εισόδημα 35.000 ευρώ από ενοίκια, ο φόρος εισοδήματος φτάνει τα 9.850 ευρώ.
ΦΠΑ. Μόνιμη εφαρμογή των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ σε μη αλκοολούχα ποτά και αεριούχα νερά, εισιτήρια κινηματογράφων, μεταφορές προσώπων και αποσκευών τους, καθώς και την εστίαση. Στον σχεδιασμό είναι και η μείωση των συντελεστών ΦΠΑ.
Η μείωση του ΦΠΑ βρισκόταν στους αρχικούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης, η οποία στόχευσε στη μείωση κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες, από το 24% στο 22% και από το 13% στο 11%, με διατήρηση του χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ 6%. Σημειώνεται ότι οι μειωμένοι συντελεστές διατηρούνται μέχρι και τον Ιούνιο του 2023.
ΦΠΑ στην οικοδομή. Έχει ήδη παραταθεί η αναστολή του ΦΠΑ 24% σε όλα τα ακίνητα και μετά την 31η Δεκεμβρίου 2024, που λήγει κανονικά το μέτρο. Από το 2025 η κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα να μειώσει τον ΦΠΑ στα ακίνητα από το 24% στο 13%, ακόμα και να τον μηδενίσει.
POS παντού. Επέκταση της υποχρέωσης POS σε όλη την οικονομική δραστηριότητα. Θεωρείται ότι η επέκταση των POS, σε συνδυασμό με τη διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με το Taxis, είναι ο καλύτερος τρόπος για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής.
Παράλληλα, σχεδιάζονται ουσιαστικά κίνητρα για τους φορολογούμενους προκειμένου να χρησιμοποιούν μόνο κάρτες στις συναλλαγές, ενώ δεν αποκλείεται να μειωθεί και το ύψος των συναλλαγών με μετρητά από τα 500 ευρώ στα 200 ευρώ.
Αιγιαλός. Την επέκταση των αντικειμενικών αξιών ακόμα και στον αιγιαλό σχεδιάζει η κυβέρνηση. Στόχος δεν είναι η πώληση του αιγιαλού και της παραλίας, αλλά να θεσπιστεί ένα πλαίσιο κανόνων κατά τη μίσθωσή τους. Είτε πρόκειται για μίσθωση σε ξενοδοχειακές μονάδες ή στην εστίαση ή ομπρέλες, είτε για αγροτικές καλλιέργειες, ακόμα και για βιομηχανικούς σκοπούς, θα γίνονται με βάση τις αντικειμενικές αξίες που θα οριστεί σε κάθε αιγιαλό και παραλία.
Σήμερα, για να αποκτήσει δικαίωμα χρήσης του αιγιαλού κάποιος, γίνονται δημοπρασίες, ενώ στα ξενοδοχεία και στην εστίαση γίνεται απευθείας ανάθεση έναντι τιμήματος. Με την εφαρμογή των τιμών ζώνης το σύστημα θα διαφοροποιηθεί και θα υπάρχει ελάχιστο τίμημα το οποίο θα προκύπτει από τις τιμές ζώνης και άλλες παραμέτρους που θα προστεθούν στον αλγόριθμο.
Συγχωνεύσεις. Νέο πλαίσιο νόμου για συγχωνεύσεις και μετασχηματισμούς επιχειρήσεων. Στόχος με το νέο πλαίσιο είναι να προσελκύσει επενδύσεις η χώρα από το εξωτερικό.