Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

Επίσημα στους BRICS η Αίγυπτος-Ιράν-Σ.Αραβία-HAE και 10 χώρες της ASEAN

Ιστορικές αλλαγές λαμβάνουν χώρα στον πλανήτη με δεκάδες χώρες να εγκαταλείπουν το δολάριο. Η Αίγυπτος υπέβαλλε επίσημα αίτημα ένταξης στους BRICS, όπως είχε προαναγγείλει το WarNews247 εδώ και καιρό.

Ταυτόχρονα ο υπουργός Επενδύσεων της Σαουδικής Αραβίας, Khalid Al-Falih, και το Al Jazeera προετοιμάζουν τις ΗΠΑ για πολύ δυσάρεστες εξελίξεις. Η Ουάσινγκτον χάνει σταδιακά Αφρική και Μέση Ανατολή.

Μετά την Αίγυπτο, ακολουθούν Ιράν, Σαουδική Αραβία, ΗΑΕ, Βενεζουέλα και τουλάχιστον 10 χώρες της ASEAN (Ένωση Χωρών ΝΑ Ασίας).

Oι 10 αυτές χώρες της ASEAN δέχτηκαν να προχωρήσουν σε αποδολαριοποίηση και να κάνουν χρήση τοπικών νομισμάτων. Πρόκειται για τις χώρες Μπρουνέι, Καμπότζη, Ινδονησία, Λάος, Μαλαισία, Μιανμάρ, Φιλιππίνες, Σιγκαπούρη, Ταιλάνδη, Βιετνάμ.

Πληροφορίες αναφέρουν πως οι χώρες που θέλουν να ενταχτούν στους BRICS ανέρχονται σε… 30 με τις 6 να προέρχονται από την Μέση Ανατολή.

Και ο Μαδούρο ο οποίος αφίχθη για επίσημη επίσκεψη στη Σαουδική Αραβία τόνισε ότι η Βενεζουέλα θέλει να ενταχθεί στους BRICS:

«Είμαστε σταθεροί στην οικοδόμηση ενός διαφορετικού κόσμου που βασίζεται στον διάλογο, τον σεβασμό και την ίση μεταχείριση… χωρίς ιμπεριαλισμό, ηγεμονία, νεοαποικιοκρατία και νεοφιλελευθερισμό” ανέφερε.

Η Αίγυπτος υπέβαλε αίτηση στον οργανισμό BRICS για να γίνει μέλος του

Η Αίγυπτος υπέβαλε αίτηση στον οργανισμό BRICS για να γίνει μέλος του. Ο οργανισμός αποτελείται από αναπτυσσόμενα κράτη – Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική.

Ο Ρώσος πρέσβης στην Αίγυπτο Γκεόργκι Μπορισένκο δήλωσε στο πρακτορείο TASS ότι η Αίγυπτος έχει υποβάλει αίτηση στον οργανισμό BRICS για να γίνει μέλος του.

Ένας από τους λόγους γιατί η Αίγυπτος θέλει να γίνει μέλος του BRICS είναι η πρόθεση του οργανισμού να επεκτείνει τις συναλλαγές με εναλλακτικά νομίσματα, είτε είναι εθνικά νομίσματα, είτε να δημιουργήσει κοινό για τα μέλη του BRICS νόμισμα.

Σύμφωνα με τον Ρώσο πρεσβευτή, η Αίγυπτος ενδιαφέρεται πολύ στην ανάπτυξη των εμπορικών και οικονομικών σχέσεων με την Ρωσία. Αυτή την περίοδο οι δύο χώρες εξετάζουν την δυνατότητα χρήσης νέων συναλλαγματικών μηχανισμών στις μεταξύ τους εμπορικές σχέσεις.

Τον Δεκέμβριο του 2022 η Αίγυπτος μπήκε στη Νέα Αναπτυξιακή Τράπεζα των BRICS (NDB) που δημιουργήθηκε από τη Βραζιλία, τη Ρωσία, την Ινδία, την Κίνα και τη Νότια Αφρική το 2014.

 

Η NDB χρηματοδοτεί έργα υποδομής και βιώσιμης ανάπτυξης σε τομείς όπως η ενέργεια, οι μεταφορές, το νερό, οι επικοινωνίες και η υγεία.

Στις 2 Ιουνίου στο Κέιπ Τάουν έγινε η συνδιάσκεψη των υπουργών εξωτερικών των χωρών BRICS. Σε αυτή συμμετείχαν οι εκπρόσωποι των χωρών του Παγκόσμιου Νότου (Global South) – η Αργεντινή, το Μπαγκλαντές, η Δημοκρατία του Κονγκό, το Γκαμπόν, το Ιράν, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα μαζί με Σαουδική Αραβία, Κούβα, Αίγυπτος, Βενεζουέλα.

Οι χώρες αυτές εξέφρασαν την επιθυμία να γίνουν μέλη του BRICS.

Ο Ιρανός πρόεδρος δήλωσε ότι η χώρα του είναι έτοιμη να ενταχθεί στους BRICS

Ο Ιρανός Πρόεδρος Ebrahim Raisi τόνισε τον αυξανόμενο ρόλο των περιφερειακών οργανώσεων στη διαμόρφωση ενός νέου πολυπολικού κόσμου, απευθυνόμενος σε συνάντηση με τη νεολαία της Βενεζουέλας στο Καράκας την Τρίτη.

«Ως εκ τούτου, ενταχθήκαμε στον Οργανισμό Συνεργασίας της Σαγκάης και εκφράσαμε την ετοιμότητά μας να συμμετάσχουμε στους BRICS», δήλωσε ο Ραΐσι σε ζωντανή μετάδοση στο Venezolana de Television, ένα κρατικό τηλεοπτικό κανάλι.

Ο Ιρανός πρόεδρος επεσήμανε επίσης την ανάγκη μεταρρύθμισης των Ηνωμένων Εθνών, κυρίως του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

«Σήμερα είναι οργάνωση κυβερνήσεων, αλλά πρέπει να γίνει οργάνωση των λαών», τόνισε ο Ραΐσι.

Διαβάστε επίσης: Aντίο ΗΠΑ σε Αφρική & Μ.Ανατολή: Η Αίγυπτος μπήκε στην Τράπεζα των BRICS- Στρατηγικές συμφωνίες Κίνας- Σ.Αραβίας: Στροφή στο Γουάν!

«Τα συμφέροντα Σ.Αραβίας και Κίνας είναι ισχυρά και ανερχόμενα»

Με τη συνεδρίαση των BRICS μόλις δύο μήνες μακριά, η Σαουδική Αραβία είναι μια από τις πολλές χώρες που αναμένεται να καταθέσει αίτημα ένταξης.

Προπομπός των εξελίξεων αποτελούν οι δηλώσεις του Σαουδάραβα υπουργού Επενδύσεων καθώς και ένα κείμενο κόλαφος του Al Jazeera.

“Η Σαουδική Αραβία βλέπει την Κίνα ως βασικό εταίρο σε έναν πολυπολικό κόσμο, με τις δύο χώρες να αναμένεται να έρθουν πιο κοντά καθώς μεγαλώνουν τα κοινά τους συμφέροντα” δήλωσε στο CNBC ο υπουργός Επενδύσεων της Σαουδικής Αραβίας Khalid Al-Falih.

«Αυτή είναι, κατά κάποιο τρόπο, μια πολυπολική παγκόσμια τάξη πραγμάτων που έχει αναδυθεί – δεν αναδύεται. Η Κίνα είναι ένας σημαντικός παίκτης σε αυτό», είπε ο Al-Falih στον Dan Murphy του CNBC κατά τη διάρκεια της Αραβο-Κινεζικής Επιχειρηματικής Διάσκεψης στο Ριάντ την Τρίτη, που διανύει τώρα το 10ο έτος της.

«Μας αρέσει να πιστεύουμε, και νομίζω ότι έχει αποδειχθεί, ότι το βασίλειο είναι ένα σημαντικό μέρος αυτού του πολυπολικού κόσμου που έχει αναδυθεί. Και θα παίξουμε τον ρόλο μας, όχι μόνο στην ανάπτυξη της δικής μας οικονομίας, αλλά και στην ανάπτυξη της περιοχής μας και στη διάδοση ευκαιριών ανάπτυξης, επίσης στην Αφρική, την Κεντρική Ασία, την ινδική υποήπειρο».

“Δεν εξαρτόμαστε πλέον από τον αναπτυγμένο Βορρά όπως στην προηγούμενη παγκόσμια τάξη”
 

«Και πιστεύουμε ότι η οικονομική συνεργασία μεταξύ της Κίνας και της Σαουδικής Αραβίας και του GCC (Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου) και ολόκληρης της αραβικής περιοχής, θα είναι σημαντικό μέρος αυτού».

«Νομίζω ότι σημαντικά, βλέπουμε ευκαιρίες για τις κινεζικές εταιρείες και τις σαουδαραβικές εταιρείες να επενδύσουν επίσης διεθνώς σε τρίτες χώρες … με τρόπους που θα φέρουν ανάπτυξη σε άλλες αναπτυσσόμενες χώρες. Νομίζω ότι αυτή η σύνοδος κορυφής σηματοδοτεί μια αυξανόμενη τάση προς τη συνεργασία και την εταιρική σχέση Νότου-Νότου», είπε, αναφερόμενος στον παγκόσμιο νότο, «επειδή ο νότος έχει πλέον πολλά κέντρα αριστείας στην τεχνολογία και το κεφάλαιο, δεν εξαρτόμαστε πλέον από τον αναπτυγμένο Βορρά , [όπως] στην προηγούμενη παγκόσμια τάξη».

«Βλέπω ότι η σχέση μας οδηγείται σε μια σημαντική μετατόπιση από μια εμπορική σε μια βασική επενδυτική σχέση», είπε ο Al-Falih για τους δεσμούς της χώρας του με το Πεκίνο.

«Επενδύουμε ήδη σημαντικά στην Κίνα, κυρίως στη διύλιση πετρελαίου και στα πετροχημικά. Αλλά υπήρξαν και άλλες επενδύσεις στην τεχνολογία από το PIF (το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Σαουδικής Αραβίας) και από άλλες εταιρείες του ιδιωτικού τομέα. Αλλά θα βλέπαμε, στο μέλλον, περισσότερους παγκόσμιους πρωταθλητές από τη Σαουδική Αραβία να πηγαίνουν στην Κίνα για να αποκτήσουν πρόσβαση σε μια αναπτυσσόμενη αγορά 1,4 δισεκατομμυρίων ατόμων υψηλής κατανάλωσης».

Διαβάστε επίσης: Εξέλιξη “βόμβα”: Η Σαουδική Αραβία ζήτησε να ενταχθεί στους BRICS – Το 2023 μπαίνει η Τουρκία! – Αποχαιρετά ο Ρ.Τ.Ερντογάν

«Κεραυνοί» Al Jazeera: Η Μέση Ανατολή σήκωσε το «μεσαίο δάκτυλο» στις ΗΠΑ!

Οι Ηνωμένες Πολιτείες χάνουν έδαφος στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και μόνο οι ίδιες φταίνε για αυτό που συμβαίνει, γράφει στο άρθρο του ο Marwan Bishara, ανώτερος πολιτικός αναλυτής στο Al Jazeera.

Όπως σημειώνει ο συγγραφέας, οι προσπάθειες των ΗΠΑ να διασώσουν την φθίνουσα επιρροή τους στην Μέση Ανατολή μπορεί κάλλιστα να μην είναι εύκολη υπόθεση, καθώς, παρά την αντίδραση της Ουάσιγκτον, οι σύμμαχοί τους στην περιοχή βελτίωσαν τις σχέσεις τους με την Κίνα και το Ιράν και διατήρησαν επίσης ισχυρούς δεσμούς με την Ρωσία!

«Ενώ η κυβέρνηση Μπάιντεν υποβάθμισε δημοσίως την πρόσφατη συμφωνία Σαουδικής Αραβίας-Ιράν για την αποκατάσταση διπλωματικών σχέσεων με μεσολάβηση της Κίνας, φαίνεται να είναι απογοητευμένη από την αυξανόμενη επιρροή του Πεκίνου στην πλούσια σε πετρέλαιο περιοχή του Κόλπου και την Μέση Ανατολή», τονίζει ο Μπισάρα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η ρωσική επιρροή στην Μέση Ανατολή και όχι μόνο προκαλεί νευρικότητα στις ΗΠΑ!

Μάλιστα η Σαουδική Αραβία έχει μέχρι στιγμής αρνηθεί το αίτημα των ΗΠΑ να αυξήσει σημαντικά την παραγωγή πετρελαίου, προκειμένου να μειώσει την τιμή του στην αγορά και να αντισταθμίσει τον αντίκτυπο των δυτικών κυρώσεων στην Ρωσία.

Το «μεσαίο δάχτυλο» του πρίγκιπα διαδόχου της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν προς την Ουάσιγκτον, υπογραμμίζει η Al Jazeera φέρεται να τον έχει κάνει έναν εξαιρετικά δημοφιλή πολιτικό παράγοντα στην περιοχή.

Αλλά δεν είναι μόνο το Ριάντ που έχει πάρει νέα θέση στις σχέσεις με την Ουάσιγκτον! Τα ΗΑΕ , ένας άλλος σύμμαχος των ΗΠΑ, έχει επίσης σφυρηλατήσει στενότερους δεσμούς με την Κίνα, βελτίωσε τις στρατηγικές σχέσεις με την Γαλλία και ενίσχυσε τις εταιρικές σχέσεις με το Ιράν, την Ρωσία και την Ινδία.

Όπως επισημαίνει ο Bishara, το να πεις «όχι» στις ΗΠΑ έχει γίνει πολύ δημοφιλές σε μια περιοχή όπου οι περισσότεροι πλέον τις βλέπουν ως «μια υποκριτική αυτοκρατορική δύναμη που δήθεν υπηρετεί τα ανθρώπινα δικαιώματα».

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι σε έρευνα που διεξήχθη πέρυσι από το Αραβικό Κέντρο Έρευνας και Ανάπτυξης Πολιτικής σε 14 αραβικές χώρες, το 78 τοις εκατό των ερωτηθέντων θεώρησε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι η μεγαλύτερη πηγή απειλής και αστάθειας στην περιοχή, καταλήγει ο αρθρογράφος!

Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Δυστυχώς, η φόρμα σχολίων είναι ανενεργή αυτή τη στιγμή.