Βαριές ποινές από την τσεχική Δικαιοσύνη σε επιτήδειους που διέπρατταν συστηματικά ηλεκτρονικές απάτες σε Ελλάδα και Τσεχία.
Το Περιφερειακό Δικαστήριο στην Οστράβα επέβαλε φυλάκιση πέντε και τεσσεράμισι ετών αντίστοιχα στους απατεώνες υπολογιστών Vojtěch Šafář και Matěj Fišer για ληστεία αρκετών πελατών της Raiffeisenbank, ενώ προσπάθησαν να κάνουν το ίδιο σε πολλά άλλα άτομα.
Δοκίμασαν μάλιστα τις ίδιες πρακτικές σε ελληνική τράπεζα. Το δικαστήριο ενέκρινε επίσης την κατάσχεση του διαμερίσματος ενός εκ των κατηγορουμένων από το τσέχικο κράτος.
Οι κατηγορούμενοι παραδέχθηκαν την ενοχή τους και αποδέχθηκαν την τιμωρία και δεν άσκησαν έφεση. Επομένως η ετυμηγορία είναι τελεσίδικη.
Οι δύο άνδρες, ηλικίας 30 και 29 ετών, έχουν ήδη χρησιμοποιήσει παρανόμως τις δεξιότητές τους ως ΙΤ στο παρελθόν και γι’ αυτό είχαν τιμωρηθεί πέρυσι με αναστολή από το δικαστήριο του Hodonín.
Μυαλό όμως δεν έβαλαν και άρχισαν τα ίδια πέρυσι στις αρχές Μαρτίου και Απριλίου.
Αγόρασαν χιλιάδες αριθμούς κινητών τηλεφώνων και διευθύνσεις email στο darknet, το οποίο είναι ένα κρυφό δίκτυο στο Διαδίκτυο.
Στη συνέχεια, άρχισαν να στέλνουν μαζικά μηνύματα SMS και email σε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους την ημέρα σε όλη τη χώρα με την ειδοποίηση ότι ο τραπεζικός λογαριασμός τους στη Raiffeisenbank κινδυνεύει να αποκλειστεί.
Εάν κάποιος επικοινώνούσε μαζί τους, τους ανακατεύθυναναν σε έναν ψεύτικο ιστότοπο που μιμείται τον πραγματικό ιστότοπο αυτού του χρηματοπιστωτικού ιδρύματος.
«Ευτυχώς, δεν ήταν πολλοί εκείνοι που παρείχαν τα δεδομένα τους σε αυτό το παράνομο internet banking», σημείωσε ο εισαγγελέα Michal Togner.
Idnes.cz: «Εξαπάτησαν και Έλληνες με μηνύματα από ελληνικούς αριθμούς»
Ταυτόχρονα και αφού αγόρασαν χιλιάδες αριθμούς κινητών με ελληνικό πρόθεμα, έκαναν το ίδιο ως εκπρόσωποι μιας μεγάλης ελληνικής τράπεζας, της Πειραιώς, δημιουργώντας ένα κείμενο στα ελληνικά. Δεν είναι γνωστό πόσα άτομα εξαπάτησαν εκεί.
«Ευτυχώς, χάρη στη γρήγορη καταγγελία του εγκλήματος και το εξαιρετικό αστυνομικό έργο, κατέστη δυνατό να αποτραπούν περαιτέρω ενέργειες των κατηγορουμένων», δήλωσε ο εισαγγελέας και ανέφερε επίσης ότι η αστυνομία εμπόδισε έναν από τους άνδρες να σβήσει τα ψηφιακά ίχνη τους με τη γρήγορη σύλληψή τους.
Από τη στιγμή που οι αστυνομικοί τους συνέλαβαν, οι άνδρες συνεργάστηκαν, ζήτησαν συγνώμη και προσπάθησαν να συμφωνήσουν όσο το δυνατόν χαμηλότερες ποινές.
Στο τέλος, το δικαστήριο ενέκρινε μια συμφωνία ποινής ύψους πέντε ετών άνευ όρων για τον Šafar, ενώ ο Fišer έλαβε ως ποινή μισό χρόνο λιγότερο.
«Αξιοποιήστε αυτή την ποινή ως την τελευταία σας ευκαιρία και προσπαθήστε να χρησιμοποιήσετε τις δεξιότητές σας στους υπολογιστές στη σωστή πλευρά. Γιατί διαφορετικά σας εγγυώμαι ότι την επόμενη φορά οι τιμωρίες θα ήταν πολύ μεγαλύτερες», τόνισε στους καταδικασθέντες ο δικαστής Roman Pokorný. Και οι δύο καταδικάστηκαν αρχικά σε οκτώ έως δώδεκα χρόνια, αλλά μετά τη συμφωνία η ποινή μειώθηκε.
Παράλληλα, στον Šafář επεβλήθη δήμευση της περιουσίας του. Ενώ ο Fišer έχασε μόνο τρία κινητά τηλέφωνα, ο Šafář έχασε ένα διαμέρισμα στο χωριό Háskov στο Berounsk.
«Το διαμέρισμα θα ανήκει στο Δημόσιο και θα πουληθεί σε πλειστηριασμό», εξήγησε ο εισαγγελέας.
Πηγή:in.gr