Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

Ο Μπορέλ θέλει πολεμικά πλοία της ΕΕ στην Ταϊβάν αλλά το Αιγαίο το ξέχασε! Οι απαράδεκτοι Ευρωπαίοι…

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ ζήτησε το πολεμικό ναυτικό των χωρών μελών της ΕΕ να πραγματοποιεί περιπολίες στο στενό της Ταϊβάν σε άρθρο του που δημοσιεύθηκε σήμερα σε γαλλική εφημερίδα, αφού την Τρίτη είχε δηλώσει ότι η Ταϊβάν είναι «κρίσιμης» σημασίας για την Ευρώπη!

Η δήλωση Μπορέλ δεν μπορεί να μείνει ασχολίαστη: που ήταν ο κ.Μπορέλ και οι Ευρωπαίοι ,όταν ένα κράτος μη μέλος της ΕΕ, απειλούσε μια χώρα μέλος; Που ήταν ο Μπορέλ και οι Ευρωπαίοι όταν η Τουρκία απειλούσε την Ελλάδα; Που είναι τώρα ο Μπορέλ και οι Ευρωπαίοι και που θα είναι όταν η ένταση στα ελληνοτουρκικά θα επιστρέψει; Είναι κρίσιμη η Ταϊβάν αλλά όχι η Ελλάδα που έχει δώσει «γη και ύδωρ» στη Δύση;

Να υποθέσουμε ότι ο Μπορέλ και οι Ευρωπαίοι «φίλοι» μας είναι πολύ βέβαιοι ότι μετά από τις εκλογές «θα τα βρούμε»; Έχουν τέτοιες διαβεβαιώσεις;

Η Ευρώπη πρέπει να είναι «ιδιαίτερα παρούσα σε αυτό το θέμα, το οποίο μας απασχολεί από οικονομική, εμπορική και τεχνολογική άποψη», έγραψε ο Μπορέλ στην Journal du Dimanche. «Για τον λόγο αυτό ζητώ από το πολεμικό ναυτικό των ευρωπαϊκών χωρών να πραγματοποιεί περιπολίες στο στενό της Ταϊβάν προκειμένου να καταδείξει τη δέσμευση της Ευρώπης στην ελευθερία της ναυσιπλοΐας σε αυτή την απολύτως κρίσιμη περιοχή», πρόσθεσε.

«Η Ταϊβάν είναι κρίσιμης σημασίας για την Ευρώπη», είχε τονίσει την Τρίτη ο Μπορέλ κατά την έναρξη στην ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου μιας συζήτησης για την Κίνα.

«Πρόκειται για το πιο στρατηγικό στενό παγκοσμίως, κυρίως σε ό,τι αφορά το εμπόριο: πρέπει να είμαστε παρόντες εκεί μέσω επιχειρήσεων για την ελευθερία της ναυσιπλοΐας», είχε προσθέσει.

«Η Ταϊβάν αποτελεί αποφασιστικό μέρος της στρατηγικής μας περιμέτρου για τη διασφάλιση της ειρήνης, για την υπεράσπιση των συμφερόντων μας», είχε σημειώσει ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική.

Οι δηλώσεις αυτές γίνονται μερικές ημέρες μετά τη δημοσίευση μιας συνέντευξης του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν ο οποίος, έπειτα από μία επίσημη επίσκεψη στην Κίνα, δήλωσε πως αρνείται «μια λογική συνασπισμών» στο ζήτημα της Ταϊβάν και κάλεσε την Ευρώπη να μην «είναι ακόλουθος» των ΗΠΑ ή της Κίνας.

Η Κίνα και η Ταϊβάν έχουν χωριστές κυβερνήσεις από το 1949, όμως το Πεκίνο θεωρεί το νησί μία από τις επαρχίες του και δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να προσφύγει στη βία για να ασκήσει εκεί την κυριαρχία του.

Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Δυστυχώς, η φόρμα σχολίων είναι ανενεργή αυτή τη στιγμή.