Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

ΣΤΙΣ …ελληνικές καλένδες οι «δεύτερες κάλπες»!

Αν συμφωνούν όλοι σε κάτι, αυτό είναι ότι μετά τις τελευταίες εξελίξεις και την τραγωδία των Τεμπών το εκλογικό σώμα μοιάζει με κινούμενη άμμο. Από τη στιγμή μάλιστα που όπως φαίνεται οι κάλπες θα αργήσουν αρκετά και με αρκετούς να μιλούν ακόμη και για …Ιούλιο, κάθε πρόβλεψη για το εκλογικό αποτέλεσμα είναι εντελώς παρακινδυνευμένη.

Παράλληλα με την αβεβαιότητα αυτή όμως μία άλλη παράμετρος που αναβιώνει έχει να κάνει με τις λεγόμενες “δεύτερες εκλογές” οι οποίες με τα μέχρι πρότινος δεδομένα έδειχναν λίγο-πολύ αναπόφευκτες. Φαίνεται λοιπόν ότι τις τελευταίες ημέρες έχει αρχίσει να κλονίζεται -και εν πάση περιπτώσει να αποδυναμώνεται- και αυτό το σενάριο.

Οι δεύτερες εκλογές ήταν συνυφασμένες με την στρατηγική του Κυριάκου Μητσοτάκη για την επίτευξη μιας νέας αυτοδυναμίας και υπό την προϋπόθεση βεβαίως ότι στον πρώτο γύρο η Νέα Δημοκρατία θα είχε όχι μόνο το προβάδισμα αλλά και ένα ποσοστό αρκετά υψηλό. Με βάση τα σχέδια επί χάρτου που έκαναν στο Μέγαρο Μαξίμου και τις εκτιμήσεις των συστημικών δημοσκοπήσεων, υπολόγιζαν ότι στις πρώτες κάλπες η ΝΔ θα μπορούσε να αποσπάσει περίπου το 32% των ψήφων. Και αυτό θα επέτρεπε στον κ. Μητσοτάκη να “επιστρέψει” αμέσως στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας τη διερευνητική εντολή για το σχηματισμό κυβέρνησης, επιβάλλοντας έτσι τη δρομολόγηση του δεύτερου γύρου με την ενισχυμένη πια αναλογική…

Ακόμη κι αν υπό τα νέα δεδομένα, η ΝΔ καταφέρει να κρατήσει την πρωτιά κανείς δεν συζητά στα σοβαρά πια -με τη βουτιά στο κενό που παρατηρείται όσον αφορά τα ποσοστά- τέτοιες επιδόσεις ενώ και οι ίδιοι θεωρούν ότι το φράγμα του 30% δείχνει τώρα απλησίαστο. Έτσι σε αυτή την περίπτωση τα προβλήματα για τον κ. Μητσοτάκη είναι τουλάχιστον δύο…

Πρώτον, θα απέχει πολύ από το όριο του 37- 37,5% το οποίο απαιτείται για να κερδίσει το πρώτο κόμμα 151 έδρες με την ενισχυμένη αναλογική και επομένως η επιμονή σε δεύτερες εκλογές θα μοιάζει περισσότερο με μία ουτοπική και ανεδαφική εμμονή. Το δεύτερο πρόβλημα είναι ότι όσο χαμηλότερα από το 30% πέσει η ΝΔ τόσο δυσκολότερα θα μπορεί να εκβιάσει, να επιβάλλει, τις δεύτερες κάλπες. Όσο λιγότερες από 100 έδρες έχει στη Βουλή της απλής αναλογικής η ΝΔ, τόσο ευκολότερα θα μπορεί να σχηματιστεί “απέναντι” ένα άθροισμα πλειοψηφίας εναντίον των επαναληπτικών εκλογών.

Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι τόσο ο Αλ. Τσίπρας όσο και ο Ν. Ανδρουλάκης έχουν ταχθεί ήδη υπέρ του σχηματισμού κυβέρνησης από τις πρώτες εκλογές και είναι βέβαιο ότι το προσεχές διάστημα θα ανοίξουν κι άλλο τα χαρτιά τους. Κάπως έτσι οι δεύτερες κάλπες οδηγούνται μάλλον στις …ελληνικές καλένδες.

Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Δυστυχώς, η φόρμα σχολίων είναι ανενεργή αυτή τη στιγμή.