Ανάμεικτα μηνύματα εκπέμπει η αγορά με το πέρας των χειμερινών εκπτώσεων, καθώς ο απολογισμός από τα ταμεία των εμπόρων διαφέρει, ανάλογα με την περιοχή και το είδος των καταστημάτων. Ετσι, στην έρευνα του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών καταγράφεται συγκρατημένη αισιοδοξία, με το 60% των επιχειρήσεων να δηλώνει υψηλότερο τζίρο από πέρυσι, αντίθετα ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης μεταφέρει μελανές εικόνες, ειδικά από τον χώρο της ένδυσης-υπόδησης.
Κάπου ενδιάμεσα είναι ο απολογισμός του Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβουλίου Αττικής, διαπιστώνοντας ότι ο ελαφρύς χειμώνας (αν εξαιρέσουμε το σύντομο πέρασμα της «Μπάρμπαρας») άφησε απούλητο το στοκ των βαριών και ακριβότερων ρούχων, ενώ ο Φλεβάρης ήταν πολύ χειρότερος σε κίνηση από τον Γενάρη. Ο πρόεδρος του ΠΕΣΑ Βασίλης Κορκίδης εκπέμπει σήμα κινδύνου για τις «αλυσίδες μεγάλων εκπτώσεων», εκφράζοντας τον φόβο ότι μπορεί να καρπωθούν τμήμα του market pass. Ο ίδιος υποστηρίζει ότι οι συγκεκριμένες αλυσίδες «με την τακτική εισόδου τους στην αγορά προκαλούν στρεβλώσεις στον ελεύθερο και θεμιτό ανταγωνισμό» και ότι πρέπει να τεθούν όρια και κανόνες για τη λειτουργία τους.
Η αύξηση του τζίρου στο λιανεμπόριο ήταν εν μέρει πληθωριστική, παραδέχεται η έρευνα του Εμπορικού Συλλόγου Αθήνας, διευκρινίζοντας ότι «αν αφαιρέσουμε τον πληθωρισμό και εάν προσθέσουμε την αύξηση του λειτουργικού κόστους των επιχειρήσεων λόγω της ενέργειας και του κόστους δανεισμού δεν περισσεύουν τα χαμόγελα στον εμπορικό κόσμο».
Από την άλλη ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Παντελής Φιλιππίδης δηλώνει στην «Εφ.Συν.» ότι ο τζίρος στα καταστήματα που εκπροσωπεί όχι μόνο δεν ανέκαμψε στα προ πανδημίας επίπεδα, αλλά αντίθετα «είναι χειρότερος και από το 2021», ενώ ορατός είναι ο κίνδυνος λουκέτων. «Οταν για ένα τεράστιο μέρος του πληθυσμού, που είναι και οι πελάτες μας, τα χρήματα τελειώνουν στις 18 του μήνα, ο κόσμος αυτός δεν θα κοιτάξει να αγοράσει παπούτσια και ρούχα, αλλά να πληρώσει λογαριασμούς, τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης», συμπληρώνει, επιμένοντας ότι η ακρίβεια δεν αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας για τα μικρομεσαία καταστήματα.
Στο μέτωπο της ακρίβειας, η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι υπάρχει συγκράτηση των τιμών. Στον αντίποδα, το ΙΝΚΑ ξεκινάει νέο μποϊκοτάζ κατά της ακρίβειας, αυτή τη φορά στα όσπρια και τα ζυμαρικά. Αμφιλεγόμενα είναι τα μηνύματα από τον πληθωρισμό στην Ευρώπη, με τη Γαλλία και την Ισπανία να καταγράφουν αιφνίδια άνοδο του τιμάριθμου τον Φεβρουάριο, παρά τις προσδοκίες για το αντίθετο.