Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
RadioGamma Live

 

«Ιστορική αλλαγή»: τι σημαίνουν για την επιστήμη τα αποτελέσματα των ενδιάμεσων εκλογών των ΗΠΑ το 2026

Οι ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ έφεραν το Δημοκρατικό κόμμα στην εξουσία και στα δύο σώματα του Κογκρέσου των ΗΠΑ, δημιουργώντας ελπίδες ότι οι νομοθέτες θα αντιδράσουν στις διαταραχές στην επιστήμη που εισήγαγε η κυβέρνηση του Ρεπουμπλικάνου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ .

Τα αποτελέσματα θα σηματοδοτήσουν το τέλος σχεδόν δύο ετών κατά τα οποία οι Ρεπουμπλικάνοι έλεγχαν την προεδρία και τα δύο σώματα του Κογκρέσου — και πολλοί επιστήμονες σε όλο τον κόσμο γιορτάζουν την αλλαγή ως ευκαιρία για την προστασία του ερευνητικού συστήματος της χώρας.

 

 

«Αυτή είναι μια μεγάλη νίκη», λέει η Μέγκαν Πίτερς, γνωστική επιστήμονας που μετακόμισε το 2025 από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας Ιρβάιν στο Πανεπιστημιακό Κολλέγιο του Λονδίνου, εν μέρει λόγω ανησυχιών για την επιστήμη των ΗΠΑ. «Είναι μια απόδειξη ότι οι Αμερικανοί [ψηφοφόροι] είναι δυσαρεστημένοι με όσα έχει κάνει η σημερινή κυβέρνηση». Η επιστημονική έρευνα «είναι η υπερδύναμη της Αμερικής και έχει υπονομευτεί».

Μεταξύ αυτών που ελπίζουν για αλλαγή περιλαμβάνονται ερευνητές που επηρεάστηκαν από το κλείσιμο της Υπηρεσίας Διεθνούς Ανάπτυξης των ΗΠΑ (USAID) στις αρχές της προεδρίας Τραμπ. «Είμαι συγκρατημένα αισιόδοξη», λέει η Quarraisha Abdool Karim, επιδημιολόγος στο Κέντρο για το Πρόγραμμα Έρευνας για το AIDS στο Ντέρμπαν της Νότιας Αφρικής, το οποίο είχε συνεργαστεί με την USAID σε κλινικές δοκιμές . «Αυτό που έχουμε δει τις τελευταίες 24 ώρες είναι ότι η δημοκρατία και οι δημοκρατικές αρχές, με την προσέλευση των ατόμων για να ψηφίσουν, μπορούν να κάνουν τεράστια διαφορά». Αλλά, προσθέτει, «δεν θα δούμε αλλαγές από τη μια μέρα στην άλλη».

Μέχρι τις 2:15 μ.μ. EST στις 4 Νοεμβρίου, οι Δημοκρατικοί είχαν εξασφαλίσει τουλάχιστον 237 έδρες στη Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, η οποία αποτελείται από 435 έδρες, και 54 έδρες στη Γερουσία των ΗΠΑ, η οποία αποτελείται από 100 μέλη, γεγονός που τους δίνει αποφασιστική πλειοψηφία και στις δύο πολιτείες, ενώ σε ορισμένες πολιτείες εξακολουθούν να καταμετρώνται οι ψήφοι. Αυτές οι πλειοψηφίες θα τους δώσουν την εξουσία να καταρτίσουν νομοθεσία που αντιτίθεται στην επιστημονική ατζέντα του Τραμπ, αν και θα εξακολουθούν να υπάρχουν εμπόδια. Για παράδειγμα, δεδομένου ότι οι Δημοκρατικοί δεν έχουν κερδίσει τα δύο τρίτα των εδρών σε κανένα από τα σώματα του Κογκρέσου, ο πρόεδρος μπορεί να ασκήσει βέτο σε αυτά τα νομοσχέδια.

Ο Τραμπ αρχικά δήλωσε στους New York Times ότι θα αποδεχόταν τα αποτελέσματα των ενδιάμεσων εκλογών και ότι «ανυπομονούσε» να συνεργαστεί με τους Δημοκρατικούς. Αργότερα, ωστόσο, δημοσίευσε μια εικόνα ενός κόκκινου καπέλου με τη λέξη «VETO» στο Truth Social , την πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσής του.

εξουσία του Κογκρέσου

Από τότε που ο Ντόναλντ Τραμπ ανέλαβε πρόεδρος για δεύτερη φορά τον Ιανουάριο του 2025, η κυβέρνησή του έχει πιέσει για πρωτοφανείς περικοπές στη χρηματοδότηση της επιστήμης , έχει πολιτικοποιήσει τη λήψη αποφάσεων στις ομοσπονδιακές επιστημονικές υπηρεσίες και έχει παρέμβει στις πολιτικές των πανεπιστημίων των ΗΠΑ που λαμβάνουν ομοσπονδιακή χρηματοδότηση .

Όταν οι Δημοκρατικοί αναλάβουν την ηγεσία και των δύο σωμάτων του Κογκρέσου των ΗΠΑ στις 3 Ιανουαρίου 2027, θα μπορούν να αναλάβουν την ηγεσία των επιτροπών του Κογκρέσου, συμπεριλαμβανομένων των επιστημονικών επιτροπών, να ορίζουν ημερήσιες διατάξεις για ακροάσεις που διερευνούν κυβερνητικούς αξιωματούχους και τις επιστημονικές πολιτικές τους και να χρησιμοποιούν νομικά δεσμευτικές κλητεύσεις για να υποχρεώνουν την κυβέρνηση Τραμπ να παράσχει έγγραφα και να καταθέσει ενώπιον του Κογκρέσου.

 

 

Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οι Δημοκρατικοί υποσχέθηκαν να κάνουν χρήση αυτής της εξουσίας. Ο Ρόμπερτ Γκαρσία, ένας εκπρόσωπος από την Καλιφόρνια, ο οποίος σύντομα θα προεδρεύσει της Επιτροπής Εποπτείας της Βουλής των Αντιπροσώπων, κοινοποίησε μια δήλωση δύο λέξεων που απευθύνεται στην κυβέρνηση Τραμπ: «Δικηγόρος επάνω». Συγκεκριμένα, οι επιστήμονες ζητούν έλεγχο του Ράσελ Βόουτ, διευθυντή του Γραφείου Διαχείρισης και Προϋπολογισμού του Λευκού Οίκου, ο οποίος έχει συντάξει ένα σχέδιο που δίνει στους πολιτικούς διορισμένους, αντί για τους επιστήμονες κριτές, τον έλεγχο των αποφάσεων σχετικά με τις ερευνητικές επιχορηγήσεις, και ο οποίος έχει καθυστερήσει την κατανομή των επιστημονικών κονδυλίων που έχουν εγκριθεί από το Κογκρέσο .

Επιστήμονες και ειδικοί πολιτικής δήλωσαν ότι ελπίζουν να δουν περισσότερη εποπτεία από το Κογκρέσο στις ενέργειες του Ρόμπερτ Φ. Κένεντι Τζούνιορ, επικεφαλής του Υπουργείου Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών (HHS), ο οποίος έχει αμφισβητήσει την ασφάλεια των εμβολίων και του οποίου η θητεία συνέπεσε με τη χειρότερη αναζωπύρωση της ιλαράς στη χώρα εδώ και δεκαετίες. «Σίγουρα, ο Υπουργός Κένεντι θα αναλάβει την ευθύνη» για να εξηγήσει τις ενέργειές του, οι οποίες ήταν αντιεπιστημονικές, λέει ο Τζορτζ Μπέντζαμιν, εκτελεστικός διευθυντής της Αμερικανικής Ένωσης Δημόσιας Υγείας στην Ουάσινγκτον. «Αυτό που ελπίζω είναι ότι το Κογκρέσο θα πιέσει πραγματικά αυτή την κυβέρνηση να έχει μια πολύ πιο προληπτική αντίδραση στην επιδημία ιλαράς».

Η Ζόι Λόφγκρεν, Δημοκρατική βουλευτής από την Καλιφόρνια, δήλωσε ότι θα διεκδικήσει την ηγεσία της Επιτροπής Επιστήμης, Διαστήματος και Τεχνολογίας της Βουλής των Αντιπροσώπων, η οποία επιβλέπει οργανισμούς όπως η NASA και το Εθνικό Ίδρυμα Επιστημών των ΗΠΑ. «Θα θεωρήσουμε αυτήν την κυβέρνηση υπεύθυνη για τη ζημιά που έχει προκαλέσει στην αμερικανική επιστημονική επιχείρηση», ανέφερε σε ανακοίνωσή της.

Η ομάδα υπεράσπισης της επιστήμης Stand Up for Science (SUFS), με έδρα την Ατλάντα της Τζόρτζια, η οποία έχει οργανώσει διαμαρτυρίες κατά της αναμόρφωσης της επιστήμης των ΗΠΑ από την κυβέρνηση Τραμπ , αναφέρει ότι θα δημοσιεύσει ένα σχέδιο στις 5 Νοεμβρίου με στρατηγικές για να πιέσει το Κογκρέσο για αλλαγή.

Το κατά πόσον το Κογκρέσο θα μπορέσει να αυξήσει τη χρηματοδότηση για την ομοσπονδιακή επιστήμη, αντί να τη διατηρήσει απλώς σχετικά σταθερή όπως έχει κάνει τα τελευταία δύο χρόνια, είναι αμφίβολο. Η Σούζαν Κόλινς, Ρεπουμπλικανίδα γερουσιαστής από το Μέιν και πρόεδρος της Επιτροπής Πιστώσεων της Γερουσίας, είχε προστατεύσει τους προϋπολογισμούς για την επιστήμη, αλλά έχασε την υποψηφιότητά της για επανεκλογή χθες το βράδυ. Οι μεγάλες ενισχύσεις στις δαπάνες για την επιστήμη θα μπορούσαν επίσης να είναι δύσκολο να περάσουν, δεδομένου ότι ο προϋπολογισμός πρέπει επίσης να υπογραφεί από τον Τραμπ, ο οποίος προσπάθησε να μειώσει τις δαπάνες για την επιστήμη εκτός άμυνας.

Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Αφήστε ένα σχόλιο

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.