Η Ορθόδοξη Εκκλησία τιμά σήμερα, Τρίτη 13 Οκτωβρίου, τη μνήμη της Αγίας Χρυσής της Νεομάρτυρος, που καταγόταν από τα Μογλενά της Μακεδονίας και μαρτύρησε κατά την περίοδο της οθωμανικής κυριαρχίας.
Τιμώνται επίσης οι Μάρτυρες Κάρπος, Πάπυλος, Αγαθόδωρος και Αγαθονίκη, ο Άγιος Μελέτιος Πηγάς, Πατριάρχης Αλεξανδρείας, και ο Άγιος Φλωρέντιος.
Αγία Χρυσή – Η νεαρή από τα Μογλενά που αρνήθηκε να αλλάξει πίστη
Η Αγία Χρυσή γεννήθηκε στο χωριό Σλάτενα, στην περιοχή των Μογλενών της Μακεδονίας, κατά τον 18ο αιώνα, σε φτωχή χριστιανική οικογένεια.
Σύμφωνα με τον βίο της, ήταν μία από τέσσερις κόρες και ξεχώριζε για την ομορφιά και τη βαθιά θρησκευτικότητά της. Η ζωή της άλλαξε όταν ένας μουσουλμάνος της περιοχής θέλησε να την παντρευτεί και απαίτησε να ασπαστεί το Ισλάμ. Η Χρυσή αρνήθηκε.
Κατά την εκκλησιαστική παράδοση, απήχθη και δέχθηκε επίμονες πιέσεις να εγκαταλείψει τη χριστιανική πίστη, ενώ οι διώκτες της επιχείρησαν να χρησιμοποιήσουν ακόμη και την οικογένειά της για να την πείσουν.
Τελικά, στις 13 Οκτωβρίου 1795, θανατώθηκε ύστερα από φρικτά βασανιστήρια.
Η Αγία Χρυσή τιμάται ως μία από τις σημαντικές γυναικείες μορφές των Νεομαρτύρων της Μακεδονίας.
Η ιστορία της Χρυσής διασώθηκε κυρίως μέσα από την εκκλησιαστική παράδοση και τα συναξάρια των Νεομαρτύρων. Στο επίκεντρό της βρίσκεται η άρνηση μιας νεαρής γυναίκας να υποκύψει στον εξαναγκασμό, ακόμη και όταν η επιλογή της είχε ως τίμημα τη ζωή της.
Η μνήμη της τιμάται ιδιαίτερα στη Μακεδονία, ενώ το όνομά της συνδέεται με την αντοχή απέναντι στις πιέσεις και την προσήλωση στην προσωπική πίστη.
Κάρπος, Πάπυλος, Αγαθόδωρος και Αγαθονίκη – Οι Μάρτυρες της Μικράς Ασίας
Οι Άγιοι Κάρπος, Πάπυλος, Αγαθόδωρος και Αγαθονίκη συγκαταλέγονται στους Μάρτυρες των πρώτων χριστιανικών αιώνων.
Ο Κάρπος αναφέρεται στην εκκλησιαστική παράδοση ως Επίσκοπος Θυατείρων και ο Πάπυλος ως διάκονος, ενώ ο Αγαθόδωρος ήταν συνεργάτης τους.
Συνελήφθησαν εξαιτίας της χριστιανικής τους πίστης και οδηγήθηκαν σε βασανιστήρια, επειδή αρνήθηκαν να προσφέρουν θυσίες στους ειδωλολατρικούς θεούς.
Η Αγαθονίκη, σύμφωνα με τη διήγηση του μαρτυρίου τους, ομολόγησε και εκείνη δημόσια την πίστη της και θανατώθηκε μαζί τους.
Οι σχετικές παραδόσεις τοποθετούν το μαρτύριό τους στη Μικρά Ασία, ενώ οι πηγές διαφέρουν ως προς την ακριβή χρονολόγησή του.
Μελέτιος Πηγάς – Ο λόγιος Πατριάρχης Αλεξανδρείας
Ο Άγιος Μελέτιος Πηγάς γεννήθηκε στον Χάνδακα της Κρήτης, το σημερινό Ηράκλειο, το 1549.
Σπούδασε στην Ιταλία και αναδείχθηκε σε μία από τις σημαντικότερες εκκλησιαστικές προσωπικότητες της εποχής του.
Το 1590 εξελέγη Πατριάρχης Αλεξανδρείας και ανέπτυξε πλούσιο θεολογικό και συγγραφικό έργο.
Σε μια περίοδο έντονων θρησκευτικών αντιπαραθέσεων, υπερασπίστηκε την ορθόδοξη παράδοση και ασχολήθηκε ιδιαίτερα με τις εξελίξεις που ακολούθησαν την Ένωση του Μπρεστ το 1596.
Πέθανε στην Αλεξάνδρεια το 1601, αφήνοντας σημαντική πνευματική παρακαταθήκη.
Ο Άγιος Φλωρέντιος
Την ίδια ημέρα τιμάται και ο Άγιος Φλωρέντιος ο Μάρτυρας.
Σύμφωνα με την εκκλησιαστική παράδοση, υπέστη διώξεις για τη χριστιανική του πίστη και παρέμεινε σταθερός στην ομολογία του μέχρι το μαρτύριο. Οι πληροφορίες που έχουν διασωθεί για τον βίο του είναι περιορισμένες.
Το μήνυμα της ημέρας
Η ιστορία της Αγίας Χρυσής είναι η ιστορία μιας νεαρής γυναίκας που, σύμφωνα με την παράδοση, βρέθηκε αντιμέτωπη με έναν εξαναγκασμό από τον οποίο δεν μπορούσε εύκολα να ξεφύγει.
Εκείνο που διατηρεί τη μνήμη της ζωντανή δεν είναι μόνο το μαρτύριό της, αλλά η απόφασή της να μη δεχθεί να ορίσουν άλλοι την πίστη και τη ζωή της.
Σε ποιους λέμε «χρόνια πολλά»
Την ονομαστική τους γιορτή έχουν όσοι φέρουν τα ονόματα:
- Αγαθονίκη, Αγαθόνικος, Αγαθόδωρος
- Κάρπος
- Φλωρέντιος, Φλωρεντία
- Χρυσή, Χρύσα