Όταν μια κυβέρνηση μοιράζει «ψίχουλα» προεκλογικά στους μη έχοντες προχωρώντας σε επικοινωνιακά «πυροτεχνήματα» για να δώσει διαστάσεις θριάμβου σε αυτή την απόφασή της και από την άλλη, προκαλώντας το κοινό περί δικαίου αίσθημα, προσφέρει «χρυσές» αυξήσεις 1.000 ευρώ τον μήνα, διαμορφώνοντας μηνιάτικα της τάξης των περίπου 4.500 ευρώ, βάσει της εμπειρίας από τις προηγούμενες κυβερνήσεις της μεταπολίτευσης οδηγείται με μαθηματική ακρίβεια σε έναν εκλογικό «Καιάδα» (αφού είτε κάνει ότι δεν το καταλαβαίνει, είτε πραγματικά δε μπορεί να αφουγκραστεί την κοινωνία). Το παράδειγμα με την έκτακτη οικονομική ενίσχυση των 250 ευρώ για τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και τη μηνιαία αύξηση των… 1.000 ευρώ που έλαβε εν μια νυκτί ο Διοικητής του πρ. ΟΑΕΔ (νυν ΔΥΠΑ) είναι ενδεικτικό.
Το Μέγαρο Μαξίμου και τα συναρμόδια κυβερνητικά στελέχη, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται ο αρμόδιος υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης, διαλαλούν ότι με το νέο «μίνι» ασφαλιστικό νομοσχέδιο δίνεται μια ουσιαστική έκτακτη οικονομική ενίσχυση στις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Συγκεκριμένα, ανατρέχοντας στο σχέδιο νόμου του κ. Χατζηδάκη, το οποίο τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση, θα δοθεί ένα εφάπαξ βοήθημα 250 ευρώ έως τις 31 Δεκεμβρίου 2022 στις εξής κατηγορίες αδύναμων οικονομικά πολιτών:
- Στους συνταξιούχους οι οποίοι λαμβάνουν έως 800 ευρώ μηνιαία σύνταξη (μικτά),
- Στα δικαιούχα ΑμεΑ προνοιακών παροχών,
- Σε ανασφάλιστους υπερήλικες,
- Σε δικαιούχους του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος και του επιδόματος παιδιού και
- Ευρύτερα σε όσους «απόμαχους της εργασίας» ή δικαιούχους / ες αναπηρικών επιδομάτων κατά το 2021 είχαν ετήσιο ατομικό φορολογητέο, πραγματικό ή τεκμαρτό, εισόδημα έως 9.600 ευρώ.
Η έκτακτη οικονομική ενίσχυση που θα λάβουν μέχρι το τέλος του χρόνου αυτές οι κατηγορίες πολιτών, με βάση τα όσα υποστηρίζουν τα κυβερνητικά στελέχη είναι, αν όχι «γενναιόδωρη», ουσιαστική και προσφέρει μια στήριξη. Στην πραγματικότητα, όμως, δεδομένης της διαρκώς αυξανόμενης ακρίβειας από πέρυσι και μετά, καθώς και των λογαριασμών – «φωτιά» για την ενέργεια, το ποσό που θα καταλήξει σε ένα μέρος των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων μοιάζει με «ψίχουλα».
«Λαϊκίζεις», θα υποστηρίζουν σχολιάζοντας αυτή την άποψη οι «φιλομητσοτακικοί» προσθέτοντας, προφανώς, ότι αυτές είναι οι δυνατότητες του προϋπολογισμού. Προφανώς, η θέση αυτή θα είχε βάση εάν τη στιγμή που για τους ευάλωτους δίνεται ένα 250άρι, εφάπαξ, η κυβέρνηση δεν έδινε αυξήσεις – «χρυσάφι» στα… «δικά της παιδιά». Στα Golden Boys του Κυριάκου.
Τα «Golden Boys (and Girls)» του ΟΑΕΔ και του ΕΦΚΑ
Μεταξύ των «Golden Boys (and Girls)» της κυβέρνησης Μητσοτάκη συμπεριλαμβάνεται ο διοικητής του πρώην ΟΑΕΔ, που μετονομάστηκε σε ΔΥΠΑ πρόσφατα, σε μια ακόμη κίνηση… πολιτικής χαριτωμενιάς.
Όπως αποκάλυψε το σωματείο των εργαζομένων στον πρ. ΟΑΕΔ, ο διοικητής του, Σπύρος Πρωτοψάλτης, μόλις πριν από λίγες ημέρες, βάσει πρόσφατου νόμου του υπουργού Εργασίας Κ. Χατζηδάκη, αύξησε τον μηνιαίο μισθό του κατά περίπου 1.000 ευρώ τον μήνα! Αύξησε, δηλαδή τις ετήσιες απολαβές του κατά 12.000 ευρώ και αυτό συνέβη την ώρα που τα 2/3 των εργαζομένων παίρνουν από 300 με 400 έως και 1.000 με 1.100 ευρώ τον μήνα, συνολικά!!
Έτσι, η μηνιαία αμοιβή του επικεφαλής της νυν ΔΥΠΑ, από περίπου 3.231 ευρώ τον μήνα, έφτασε στα 4.361 ευρώ τον μήνα, με βάση και τα στοιχεία που περιλαμβάνονται σε πρόσφατο δημοσίευμα της «Εφημερίδας των Συντακτών». Τι σημαίνει αυτό; Ο εν λόγω κύριος μέχρι πρότινος λάμβανε 38.772 ευρώ τον χρόνο, χωρίς να συνυπολογίζονται τυχόν έξοδα δαπάνης για το γραφείο του, που σε πολλές περιπτώσεις, σε ανάλογες θέσεις κυμαίνονται σε αρκετές εκατοντάδες ευρώ κάθε μήνα. Πλέον, μετά την πραγματικά γενναία αύξηση που έλαβε, συνολικά θα δικαιούται 52.332 ευρώ τον χρόνο.
«Περισσότερες και καλύτερα αμειβόμενες θέσεις εργασίας» για τα «παιδιά» του Κυριάκου
Και να ήταν μόνο αυτό… Παράλληλα με τον κ. Πρωτοψάλτη, παχυλές μηνιαίες αμοιβές (στο 90% του μηνιάτικου που λαμβάνει γενικός γραμματέας υπουργείου) πήραν και οι 3 υποδιοικητές του πρώην ΟΑΕΔ, οι οποίοι τοποθετήθηκαν σε αυτές τις θέσεις πριν λίγο καιρό, με απόφαση του κ. Χατζηδάκη. Μάλιστα, ο υπουργός Εργασίας, αν και υποβάθμισε τον πρ. ΟΑΕΔ σε ΔΥΠΑ (από Οργανισμό τον μετέτρεψε σε Υπηρεσία) αύξησε τις θέσεις των υποδιοικητών από 2 που ήταν πριν και καλύπτονταν από άτομα που πρότειναν οι κοινωνικοί εταίροι (ΓΣΕΕ, ΣΕΒ, κ.λπ.) σε 3, στις οποίες τοποθέτησε άτομα του περιβάλλοντός του, μετά από το «πράσινο φως» που άναψε το Μέγαρο Μαξίμου.
Ανάλογα είχε πράξει πριν αρκετούς μήνες ο κ. Χατζηδάκης και στον ΕΦΚΑ. Ο ΕΦΚΑ είχε 2 ή 3 υποδιοικητές πριν και πλέον, έχει 4!. Να λοιπόν, πώς γίνεται πράξη -για τους ημετέρους- η υπόσχεση που είχε δώσει πριν τις εκλογές του 2019 ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης τάζοντας «περισσότερες και καλύτερα αμειβόμενες θέσεις εργασίας». Προφανώς, ο πρωθυπουργός απευθυνόταν στα «μητσοτακόπαιδα» τα οποία εδώ και 3 χρόνια τοποθετούνται σωρηδόν στο σύνολο του δημόσιου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα, μοιάζοντας σε πολλές περιπτώσεις με -πολύ- καλά αμειβόμενους «μαθητευόμενους μάγους».
Όταν προκαλείς την κοινή λογική, τότε είναι αναπόφευκτη η συντριβή
Φυσικά, όπως φαίνεται, η κυβέρνηση Μητσοτάκη όχι μόνο δεν ενοχλείται και δεν αλλάζει τακτική έστω και λίγους μήνες πριν στηθούν οι εθνικές κάλπες αλλά, τουναντίον, δραστηριοποιείται ακόμη πιο έντονα, όπως προκύπτει και από τις αλλαγές στον ΟΑΕΔ για την… τακτοποίηση των «δικών της παιδιών». Δείχνει, φυσικά, σαν να μην καταλαβαίνει ότι προκαλεί την κοινωνία και στην προκειμένη το κοινωνικό σύνολο των Ελλήνων από τους οποίους οι περισσότεροι είτε «αγκομαχούν» για να τα βγάλουν πέρα, είτε… δεν τα βγάζουν πέρα, δεδομένου του πρωτοφανούς εδώ και έναν χρόνο και διαρκώς διογκούμενου «κύματος» της ακρίβειας.
Η κυβέρνηση του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη πράττει όπως έκανε και η κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, ο οποίος λίγο πριν τις εκλογές του 1993 προχώρησε σε μεγάλης κλίμακας προσλήψεις (με χαρακτηριστικό την εποχή εκείνη το παράδειγμα της ΔΕΗ). Και όπως όλα δείχνουν, θα έχει την ίδια τύχη με αυτή που είχε η κυβέρνηση του Κων. Μητσοτάκη, που «έπεσε» από έναν βιολογικά εξασθενημένο Ανδρέα Παπανδρέου, θέτοντας εκτός εξουσίας τη ΝΔ για 11 χρόνια.
Του Mr. Don’t Look Up