Νέο πλαίσιο ελέγχων στα ιδιωτικά ιατρεία, με τη χρήση εργαλείων Τεχνητής Νοημοσύνης, αναμένεται να παρουσιάσει σήμερα Παρασκευή (18/9) η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, στον απόηχο του θανάτου του Γιώργου Μαζωνάκη και της συζήτησης που άνοιξε για την εποπτεία των ιδιωτικών δομών υγείας.
Σύμφωνα με όσα προανήγγειλε ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, το νέο σύστημα θα δίνει τη δυνατότητα στους πολίτες να ελέγχουν πριν από μια επίσκεψη ή μια ιατρική πράξη αν το συγκεκριμένο ιατρείο διαθέτει την απαιτούμενη άδεια και αν μπορεί νόμιμα να παρέχει συγκεκριμένες υπηρεσίες.
«Θα ανακοινώσουμε εργαλεία για να μπορεί ο πολίτης να ελέγξει ένα ιατρείο, προτού το επισκεφτεί», ανέφερε χαρακτηριστικά μιλώντας στην ΕΡΤ.
Όπως εξήγησε, η λογική του νέου μηχανισμού βασίζεται στην άμεση πρόσβαση των ασθενών σε αξιόπιστη πληροφορία, καθώς – όπως είπε – είναι πρακτικά αδύνατο ένας κρατικός μηχανισμός να ελέγχει προληπτικά το σύνολο των ιδιωτικών ιατρείων της χώρας.
«Πιστεύουμε ότι η χρήση της πληροφορίας από τους ίδιους τους ασθενείς είναι πολύ πιο αποτελεσματικό μέσο ελέγχου από οποιοδήποτε μηχανισμό, καθόσον ό,τι μηχανισμό και να φτιάξεις, το να μπορείς να ελέγχεις 245.000 ιατρεία είναι παντελώς αδύνατο. Δεν είναι εφικτό τεχνικά», σημείωσε.
Πώς θα λειτουργεί το σύστημα
Ο υπουργός Υγείας ανέφερε ότι ο πολίτης θα μπορεί μέσω κινητού τηλεφώνου να αναζητά ένα ιατρείο και να βλέπει τις άδειες που διαθέτει, καθώς και ποιες ιατρικές πράξεις επιτρέπεται να πραγματοποιούνται σε αυτό.
Σε περίπτωση που εντοπιστεί κάποια αναντιστοιχία, ο πολίτης θα έχει τη δυνατότητα να προχωρά σε καταγγελία.
Παράλληλα, όπως ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης, ειδικά εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης θα «σαρώνουν» το διαδίκτυο για τον εντοπισμό παραπλανητικών διαφημίσεων στον χώρο της υγείας.
«Οι AI agents θα ψάχνουν σε όλο το διαδίκτυο συνεχώς, 24 ώρες το 24ωρο, να βρουν διαφημίσεις που δεν μπορούν να τεκμηριωθούν βάσει της νομοθεσίας», είπε, προσθέτοντας ότι τα ευρήματα θα διαβιβάζονται στο υπουργείο ώστε να γίνονται οι απαραίτητες ενέργειες προς τους Ιατρικούς Συλλόγους και την Εθνική Αρχή Διαφάνειας.
Η αναφορά στην υπόθεση Μαζωνάκη
Αναφερόμενος στην υπόθεση του Γιώργου Μαζωνάκη, ο υπουργός εξήγησε ότι ο πολίτης θα μπορεί να αναζητά το όνομα και τη διεύθυνση ενός γιατρού και να ενημερώνεται για το είδος των πράξεων που επιτρέπεται να πραγματοποιεί βάσει της άδειάς του.
«Η άδεια που έχει δίπλα θα γράφει ιατρικές πράξεις μπορεί να επιτελεί σε αυτό το ιατρείο με αυτή την άδεια, εφόσον δεν γράφει πλασμαφαίρεση, θα καταλαβαίνεις ότι την κάνει από μόνη της και θα μπορείς να τη ρωτήσεις “Έχετε άδεια για πλασμαφαίρηση; Πώς το κάνετε; Θα μπορεί να πονηρευτεί εν πάση περιπτώσει ο πολίτης», εξήγησε.
«Χρειάζεται κάποια δουλειά από τον πολίτη, δεν αντιλέγω. Δεν είναι μόνο το κράτος, να είναι δίπλα και να σε πηγαίνει χεράκι-χεράκι. Αυτό δεν μπορεί να το κάνει το κράτος, αλλά μπορεί να σου παρέχει την αξιόπιστη πληροφορία», πρόσθεσε.
Ο υπουργός Υγείας τόνισε ότι το σύστημα θα αφορά όλη την Ελλάδα, ενώ όσον αφορά το πότε θα τεθεί σε λειτουργία ανέφερε πως: «Θα παρουσιάσουμε το σχέδιό μας, το πώς δουλεύει και για να μπορούμε να το θέσουμε σε λειτουργία των πολιτών, θα πρέπει να ψηφιστεί μία τροπολογία για να έχουμε νομοθετική εξουσιοδότηση. Θα χρειαστούμε κάποιες μέρες για να ψηφίσουμε το νόμο δηλαδή».
«Δεν καταργήθηκε το ΣΕΥΥΠ»
Ο Άδωνις Γεωργιάδης αναφέρθηκε και στην κριτική που έχει ασκηθεί για τους ελεγκτικούς μηχανισμούς, υποστηρίζοντας ότι το Σώμα Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας (ΣΕΥΥΠ) δεν καταργήθηκε, αλλά συγχωνεύτηκε στην Εθνική Αρχή Διαφάνειας.
Όπως είπε, τόσο η ΕΑΔ όσο και παλαιότερα το ΣΕΥΥΠ πραγματοποιούν ελέγχους κυρίως μετά από καταγγελίες, καθώς δεν υπάρχει δυνατότητα συνεχούς φυσικής παρουσίας ελεγκτών σε όλα τα ιδιωτικά ιατρεία.
«Είναι πάρα πολλά τα ιδιωτικά ιατρεία για να πηγαίνουν οι ελεγκτές και να χτυπάνε το κουδούνι σ’ ένα ιατρείο», ανέφερε.
«Γι’ αυτό ακριβώς πολύ πριν από τον νόμο του 2009 και τη συγχώνευσή του ΣΕΥΠ με την ΕΑΔ ο έλεγχος των πρωτοβάθμιων ιατρείων έχει δοθεί στους οικείους ιατρικούς συλλόγους. Ο τελευταίος νόμος που έδωσε αυτή την αρμοδιότητα στους ιατρικούς συλλόγους ήταν το 2011 από την κυβέρνηση Παπανδρέου, από το ΠΑΣΟΚ δηλαδή. Πρέπει να επανέλθουμε στον πραγματικό κόσμο. Μηχανισμός κεντρικός που να μπορεί να ελέγχει όλα τα ιδιωτικά ιατρεία δεν δύναται να φτιαχτεί για να μιλάμε και λίγο σοβαρά επιτέλους στη χώρα», κατέληξε ο κ. Γεωργιάδης.