Οι ατάκες της Γκλόρια Στάινεμ είναι τόσο διαχρονικές όσο η ίδια, όσο και ο φεμινιστικός της αγώνας.
Η Γκλόρια Στάινεμ, η εμβληματική δημοσιογράφος, ακτιβίστρια και ηγετική μορφή του δεύτερου κύματος του φεμινισμού, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 92 ετών. Άφησε πίσω της μια τεράστια παρακαταθήκη αγώνων για την έμφυλη ισότητα, τα δικαιώματα των γυναικών και την κοινωνική δικαιοσύνη.
Οι δηλώσεις της, γεμάτες οξύνοια, χιούμορ και πολιτική διορατικότητα, παραμένουν διαχρονικά εργαλεία έμπνευσης.
Απολαύστε:
«Κάθε γυναίκα που επιλέγει να συμπεριφέρεται σαν ολοκληρωμένο ανθρώπινο πλάσμα, πρέπει να είναι ενήμερο ότι οι στρατοί του κατεστημένου θα την αντιμετωπίσουν σαν ένα χυδαίο ανέκδοτο. Αυτό είναι το φυσικό και το πρώτο τους όπλο. Θα χρειαστεί την αλληλεγγύη άλλων γυναικών».
«Είμαστε οι γυναίκες για τις οποίες μας είχαν προειδοποιήσει οι γονείς μας και είμαστε περήφανες για αυτό».
«Το μέλλον εξαρτάται αποκλειστικά από το τι κάνει η καθεμιά μας κάθε μέρα. Ένα κίνημα δεν είναι τίποτ’ άλλο παρά άνθρωποι που κινούνται».
«Το πρώτο πρόβλημα για όλους εμάς, άνδρες και γυναίκες, δεν είναι να μάθουμε αλλά να ξεμάθουμε».
«Όταν οι μοναδικές φωνές ενώνονται για ένα κοινό σκοπό, γράφουν ιστορία».
«Ποτέ δεν θα λύσουμε το ζήτημα της θηλυκοποίησης της εξουσίας αν δεν λύσουμε πρώτα το ζήτημα της ανδροκρατίας στον πλούτο».
«Η ενσυναίσθηση είναι το πιο ριζοσπαστικό ανθρώπινο συναίσθημα».
«Οι γυναίκες έχουν δυο επιλογές: είτε είναι φεμινίστριες είτε μαζοχίστριες».
«Ποτέ δεν ήθελα να είμαι πολιτικός ή εκλεγμένη σε κάποιο αξίωμα, για αυτό αγαπούσα να εργάζομαι για γυναίκες που το έκαναν ελπίζοντας πως όλο και περισσότερα κορίτσια θα ακολουθήσουν αυτό το δρόμο. Το πρόβλημα είναι η αίσθηση ότι είμαστε αποκομμένες από την πολιτική, ότι η ψήφος μας δεν μετράει ή πως αυτό που κάνουμε δεν μετράει. Στην πραγματικότητα όλα όσα κάνουμε μετράνε».
«Τώρα ξέρουμε ας πούμε, ότι οι γυναίκες μπορούν να κάνουν όσα κάνουν και οι άντρες –οι περισσότεροι θα συμφωνούσαν με αυτό. Όμως δεν γνωρίζουμε αν οι άντρες μπορούν να κάνουν ό,τι και οι γυναίκες».