Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

Η ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΗΣ ΣΑΜΑΡΚΑΝΔΗΣ – ΤΟ ΝΕΟ ΜΕΓΑΛΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ – ΠΟΙΟΙ ΒΡΕΘΗΚΑΝ ΚΑΙ ΤΙ ΣΧΕΔΙΑΖΕΙ Η ΑΝΤΙΔΥΤΙΚΗ ΕΝΩΜΕΝΗ ΙΣΧΥΣ

Μετά το πέρας της 22ης Συνάντησης των Αρχηγών Κρατών του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης που πραγματοποιήθηκε στην ιστορική πόλη του Ουζμπεκιστάν Σαμαρκάνδη, υπογράφηκε το Ανακοινωθέν της Σαμαρκάνδης. Εκεί όπου έδωσαν το παρόν οι Βλαδίμηρος Πούτιν, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν,  Σι Τζινπίγνκ και συμφώνησαν για θέματα άμυνας και εξοπλισμού. Φυσικά και η Ελλάδα (άρα και ο Κυριάκος) δεν ήταν εκεί, αφού έχει ταχθεί απέναντι στη Ρωσία…

erdogan-jinping putin-xi jinping

Στη Σύνοδο Κορυφής συμμετείχαν από τις χώρες μέλη ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, ο Πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ, ο Πρόεδρος του Καζακστάν Κασίμ Τζομάρτ Τοκάγιεφ, ο Πρόεδρο του Κιργιστάν Σαντίρ Τζαπάροφ, ο Πρόεδρος του Τατζικιστάν Ιμαμαλί Ραχμάν, ο Πρωθυπουργός του Πακιστάν Σαχμπάζ Σαρίφ, ο Πρωθυπουργός της Ινδίας Ναρέντρα Μόντι, από τις παρατηρήτριες χώρες ο Πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντρ Λουκασένκο, ο Πρόεδρος της Μογγολίας Ουχναγκίν Χουρελσούχ, ο Ιρανός Πρόεδρος Εμπραχίμ Ραϊσί, οι προσκεκλημένοι ηγέτες, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγγίπ Ερντογάν, ο Πρόεδρος του Τουρκμενιστάν Σερντάρ Μπερντομουχαμέντοφ και ο Πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίγιεφ.

Οι ηγέτες των χωρών μελών του ΟΣΣ, της Ρωσίας, της Κίνας, του Καζακστάν, του Κιργιστάν, του Τατζικιστάν, του Πακιστάν, της Ινδίας και του Ουζμπεκιστάν υπέγραψαν το Ανακοινωθέν της Σαμαρκάνδης σχετικά με τα πορίσματα της συνόδου.

putin-sangai samargandi1

Στο ανακοινωθέν οι ηγέτες εξέφρασαν την πρόθεση τους να αναπτύξουν την συνεργασία τους στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας και να σχηματίσουν μια μόνο λίστα των τρομοκρατικών και εξτρεμιστικών οργανώσεων. Τονίστηκε δε η σημασία της διοργάνωσης κοινών στρατιωτικών ασκήσεων «Ειρηνευτικής Αποστολής» από τον οργανισμό για την καταπολέμησης της τρομοκρατίας.

Οι ηγέτες καταδίκασαν την μονομερή ανάπτυξη των διεθνών πυραυλικών συστημάτων από ορισμένες χώρες και σημείωσαν πως αυτό επηρεάζει αρνητικά την διεθνή ασφάλεια και σταθερότητα.

Μετά το πέρας της συνόδου την περιτροπή προεδρία του ΟΣΣ ανέλαβε η Ινδία και η επόμενη σύνοδος κορυφής του ΟΣΣ θα πραγματοποιηθεί το 2023 στην Ινδία.

Στο πλαίσιο της συνόδου υπογράφηκαν από τις χώρες μέλη 40 μνημόνια συμπεριλαμβανομένου ενός περιεκτικού σχεδίου δράσης για την εφαρμογή της συμφωνίας για την μακροπρόθεσμη καλή γειτονία, φιλία και συνεργασία.

 

Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Δυστυχώς, η φόρμα σχολίων είναι ανενεργή αυτή τη στιγμή.