Η Huawei και η Xiaomi αποκάλυψαν τα νέα τους αναδιπλούμενα smartphones εντείνοντας τον ανταγωνισμό στην premium αγορά κινητών τηλεφώνων της Κίνας λίγες ημέρες πριν από την παρουσίαση νέων κινητών τηλεφώνων της Apple ανάμεσα στα οποία αναμένεται να είναι και το πρώτο αναδιπλούμενο iPhone.
H σειρά Mate XT2 της Huawei αποτελείται από συσκευές που… ξεδιπλώνουν δύο φορές και μετατρέπονται σε οθόνη μεγέθους tablet. Διαθέτουν το τσιπ Kirin 9050 Pro, επανασχεδιασμένο «μεντεσέ», βελτιωμένη αντοχή στο νερό και μια οθόνη προστασίας προσωπικών δεδομένων η οποία εμποδίζει τους ανθρώπους που βρίσκονται κοντά να βλέπουν το περιεχόμενο της οθόνης.
Οι συσκευές κοστίζουν από περίπου 3 χιλιάδες ως περίπου 3,700 δολάρια. Οι πωλήσεις ξεκινούν στις 12 Σεπτεμβρίου. «Η τιμολόγηση αυτή τη στιγμή αποτελεί πραγματική πρόκληση, επειδή το κόστος των μνημών έχει αυξηθεί σημαντικά. Υιοθετήσαμε πολλές νέες τεχνολογίες και η πίεση στο κόστος ήταν τεράστια», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο εκτελεστικός διευθυντής της Huawei, Ρίτσαρντ Γιου.
Η Huawei ανέφερε ότι ο νέος σχεδιασμός του τσιπ προσφέρει μεγαλύτερη υπολογιστική ισχύ καταναλώνοντας παράλληλα λιγότερη ενέργεια. Η αρχιτεκτονική, που ονομάζεται «LogicFolding», αποτελεί μέρος της αρχής «Tau Scaling Law», την οποία η Huawei παρουσίασε τον Μάιο καθώς προσπαθεί να ξεπεράσει τους αμερικανικούς περιορισμούς στην πρόσβαση σε προηγμένες τεχνολογίες.
Η Xiaomi βάζει στο στόχαστρο την Apple
Ταυτόχρονα η Xiaomi αποκάλυψε το πιο premium smartphone που έχει κυκλοφορήσει μέχρι σήμερα το Xiaomi 18 Fold. Η συσκευή χρησιμοποιεί αυτό που η Xiaomi αποκαλεί «medium-fold solution». Όταν είναι κλειστή η συσκευή έχει περίπου το μέγεθος ενός διαβατηρίου ενώ όταν ανοίγει μπορεί να υποστηρίξει τρεις εφαρμογές ταυτόχρονα η μία δίπλα στην άλλη.
Ο διευθύνων σύμβουλος της Xiaomi Λέι Τζουν δήλωσε ότι η συσκευή διαθέτει αρκετά πλεονεκτήματα έναντι των προϊόντων της Apple. Με βάρος 219 γραμμάρια και πάχος μόλις 5,02 χιλιοστά όταν είναι πλήρως ξεδιπλωμένο το τηλέφωνο είναι ελαφρύτερο από το iPhone Pro Max της Apple. Το smartphone χρησιμοποιεί τον εσωτερικά σχεδιασμένο επεξεργαστή τεχνητής νοημοσύνης XRing O3 της Xiaomi ο οποίος σύμφωνα με τον Λέι προσφέρει ταχύτερη απόκριση από τον A19 Pro της Apple.
Χρησιμοποιεί επίσης chip μνήμης DRAM που προμηθεύει η κινεζική εταιρεία κατασκευής μνημών CXMT. Το Xiaomi 18 Fold κοστίζει από περίπου 1.550 δολάρια έως περίπου 2.100 δολάρια. «Σήμερα, η μνήμη είναι πάρα, πάρα πολύ ακριβή. Δεν λέμε ότι είναι φθηνό, αλλά προσφέρει καλή σχέση αξίας και τιμής» δήλωσε ο Λέι.
Η Samsung παραμένει ο κορυφαίος κατασκευαστής αναδιπλούμενων
Οι νέες συσκευές παρουσιάζονται λίγα 24ωρα πριν από την αποκάλυψη της νέας σειράς iPhone από την Apple την Τετάρτη με τις προσδοκίες να είναι υψηλές ότι η εταιρεία ενδέχεται να παρουσιάσει και ένα αναδιπλούμενο iPhone.
Η Huawei είναι σήμερα η μοναδική μεγάλη εταιρεία που διαθέτει στην αγορά ένα λεγόμενο tri-fold smartphone, δηλαδή ένα τηλέφωνο που διπλώνει σε δύο σημεία. Ο κινεζικός τεχνολογικός κολοσσός δεν επιτρέπεται να πουλά τα προϊόντα του στις ΗΠΑ όπου η Ουάσιγκτον τον έχει χαρακτηρίσει κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια.
Η Samsung Electronics της Νότιας Κορέας, ο μεγαλύτερος κατασκευαστής αναδιπλούμενων smartphones στον κόσμο, κυκλοφόρησε μια συσκευή tri-fold τον Δεκέμβριο αλλά σύμφωνα με δημοσιεύματα διέκοψε τις πωλήσεις της έπειτα από τρεις μήνες. Τον Ιούλιο η Samsung διεύρυνε τη σειρά των αναδιπλούμενων συσκευών της προσθέτοντας ένα μοντέλο που έχει περίπου το μέγεθος διαβατηρίου όταν είναι κλειστό.
Η Huawei ηγήθηκε της κινεζικής αγοράς smartphones το δεύτερο τρίμηνο, με μερίδιο 22,6%, μπροστά από την Apple με 18,1%, σύμφωνα με την εταιρεία συμβούλων IDC. Η Xiaomi κατείχε μερίδιο 12,4%. Η Huawei ήταν ακόμη πιο κυρίαρχη στην αγορά των αναδιπλούμενων τηλεφώνων, αντιπροσωπεύοντας το 68% των αποστολών στην Κίνα κατά το δεύτερο τρίμηνο, σύμφωνα με την αμερικανική εταιρεία ερευνών Smart Analytics Global.