Η ευρωπαϊκή ηγεσία επαναφέρει τον «ρωσικό τρόμο» στην Ευρώπη με την κυβέρνηση Μερτς να κατηγορεί ευθέως τη Ρωσία για το περιστατικό με το drone στο αεροδρόμιο της Λειψίας. Υπενθυμίζεται πως στις 4 Αυγούστου, ένα drone φορτωμένο εκρηκτικά εντοπίστηκε κοντά σε ουκρανικό μεταγωγικό αεροπλάνο Antonov, το οποίο χρησιμοποιούνταν για τη μεταφορά όπλων στην Ουκρανία. Έκρηξη δεν σημειώθηκε, αλλά σύμφωνα με τις γερμανικές αρχές θα μπορούσε να προκαλέσει καταστροφή.
Με το πολιτικό του μέλλον να «παίζεται» στις επικείμενες περιφερειακές εκλογές και τα σενάρια ακόμη και για άμεση αντικατάστασή του στην Καγκελαρία να φουντώνουν, ο Φρίντριχ Μερτς φαίνεται να «ποντάρει» στον «ρωσικό κίνδυνο» για να συσπειρώσει τους ψηφοφόρους και να ενισχύσει τη δημοφιλία του βρίσκεται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα. Αναδεικνύοντας την «απειλή της Μόσχας» ευελπιστεί να φθείρει την – «καλπάζουσα» προς την εξουσία – ακροδεξιά «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD), η οποία υποστηρίζει τον τερματισμό της υποστήριξης με την Ουκρανία και την επαναπροσέγγιση με τη Μόσχα.
Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ιστορική νίκη του AfD στη Σαξονία
Βάσει των δημοσκοπήσεων, το AfD προηγείται με 40%, έναντι 23% των Χριστιανοδημοκρατών, και το κρατίδιο της Σαξονίας – Άνχαλτ αναμένεται να γίνει το πρώτο κρατίδιο στη μεταπολεμική ιστορία της Γερμανίας, που θα έχει ακροδεξιά κυβέρνηση.
Το AfD, το οποίο επίσημα από την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Προστασίας του Συντάγματος χαρακτηρίζεται ως «εξτρεμιστικό» και «απειλή για τη δημοκρατική τάξη», είναι πλέον το δημοφιλέστερο κόμμα και σε ομοσπονδιακό επίπεδο. Σύμφωνα πάντα με τις δημοσκοπήσεις συγκεντρώνει ποσοστό 28% έναντι 22% του κόμματος του Μερτς και 12% των Σοσιαλδημοκρατών.
Ο Φρίντριχ Μερτς ισχυρίστηκε πως μια νίκη του AfD θα αποτελέσει «σημαντική οικονομική ζημιά». Ωστόσο οι προειδοποιήσεις του δεν έχουν απήχηση. Εξάλλου η πλειονότητα των Γερμανών κατηγορεί τον ίδιο για το αδιέξοδο της άλλοτε πανίσχυρης γερμανικής οικονομίας, η οποία πλέον «βαδίζει» ασθμαίνοντας, ισορροπώντας μεταξύ ύφεσης και οριακής ανάπτυξης.
Η Γερμανία έχει υποστεί τεράστιο πλήγμα από τη ρήξη με τη Ρωσία, καθώς λόγω αυτής στερήθηκε το άφθονο και φτηνό ρωσικό αέριο, το οποίο προσέφερε ένα τεράστιο πλεονέκτημα στη βαριά βιομηχανία της χώρας.
Ρωσία: «Παιχνίδια» του Μερτς για να κρύψει τα προβλήματα
Η Ρωσία – από την πλευρά της – αρνήθηκε οποιαδήποτε σχέση με το drone. Η ρωσική πρεσβεία στο Βερολίνο χαρακτήρισε τις κατηγορίες «απολύτως παράλογες» και προειδοποίησε ότι αυτές θα έχουν συνέπειες.
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν επιτέθηκε στην κυβέρνηση του Γερμανού καγκελάριου, Φρίντριχ Μερτς, τονίζοντας ότι κατηγορεί τη Μόσχα για να αποσπάσει την προσοχή από τα εσωτερικά προβλήματα και την πτώση των ποσοστών της. Υπονόησε επίσης ότι η Γερμανία είχε «φυτέψει» αποδεικτικά στοιχεία για να ενοχοποιήσει τη Ρωσία για το περιστατικό με το drone.
Το AfD κατακεραυνώνει τον Μερτς για το αδιέξοδο της Γερμανίας
Η επαναπροσέγγιση με τη Μόσχα βρίσκεται στο επίκεντρο της ατζέντας του ακροδεξιού AfD, το οποίο επισημαίνει το τεράστιο κόστος που επωμίζεται η Γερμανία λόγω της σύγκρουσης με τη Ρωσία, αλλά και λόγω της συνεχιζόμενης υποστήριξης της Ουκρανίας, η οποία στερεί υπέρογκα κεφάλαια τα οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να αναθέρμανση της γερμανικής οικονομίας.
Επιπλέον η ηγεσία του AfD αναδεικνύει σταθερά το γεγονός πως οι ίδιες οι γερμανικές αρχές έχουν επιβεβαιώσει ότι η καταστροφή των κρίσιμων αγωγών North Stream ήταν σαμποτάζ Ουκρανών, τονίζοντας την αντίφαση της υποστήριξης μιας χώρας, η οποία έπληξε τα ζωτικά συμφέροντα της Γερμανίας.
Η επικεφαλής του AfD, Άλις Βάιντελ, εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά της γερμανικής κυβέρνησης για την οικονομική και ενεργειακή κρίση, αποδίδοντας ευθύνες στην ενεργειακή μετάβαση της χώρας και στην εγκατάλειψη της πυρηνικής ενέργειας, οι οποίες, όπως υποστήριξε, έχουν οδηγήσει στην απώλεια της φθηνής ενέργειας και στην αποδυνάμωση της γερμανικής βιομηχανίας. Σε ομιλία της στο κοινοβούλιο, αναφέρθηκε στο κύμα πτωχεύσεων επιχειρήσεων, στη μείωση των βιομηχανικών παραγγελιών και στην «έξοδο» γερμανικών εταιρειών προς χώρες όπως η Ουγγαρία, η Κίνα και οι Ηνωμένες Πολιτείες.
Παράλληλα, επέκρινε τη στήριξη της Γερμανίας προς την Ουκρανία, υποστηρίζοντας ότι η σύγκρουση πλήττει τα γερμανικά συμφέροντα, ενώ ζήτησε την επανέναρξη της διπλωματικής προσέγγισης με τη Ρωσία. Η Βάιντελ απαίτησε άμεση αλλαγή της οικονομικής πολιτικής, επισημαίνοντας την ανάγκη για προτεραιοποίηση των εθνικών οικονομικών συμφερόντων. Απευθυνόμενη ευθέως στον καγκελάριο Φρίντριχ Μερτς, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν αντιδρά, την ώρα που οι γερμανικές επιχειρήσεις και η βιομηχανία βρίσκονται υπό ολοένα και μεγαλύτερη πίεση.
Η ευρωπαϊκή ηγεσία στο πλευρό του Μερτς
Η στρατηγική του Φρίντριχ Μερτς μπορεί να μην έχει απήχηση στο εσωτερικό της Γερμανίας, αλλά έχει ένθερμους υποστηρικτές στην ευρωπαϊκή ηγεσία. Η Κομισιόν, αλλά και σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ, όπως Πολωνία, η Ιταλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Σουηδία και η Τσεχία, δεν έχασαν την ευκαιρία για κλιμάκωση, υιοθετώντας άμεσα τους ισχυρισμούς του Βερολίνου κατά της Μόσχας. Η επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Κάγια Κάλας, δήλωσε ότι η απόπειρα επίθεσης με drone στο αεροδρόμιο της Λειψίας τον περασμένο μήνα «έφερε όλα τα χαρακτηριστικά κρατικά υποστηριζόμενης τρομοκρατίας».
Η Κάλας θα ηγηθεί των σημερινών άτυπων συνομιλιών των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στο Γουίκλοου της Ιρλανδίας επιδιώκοντας μια κοινή ευρωπαϊκή απάντηση. Στόχος – τόνισε – είναι να δούμε «τι περισσότερο μπορούμε να κάνουμε», υποστηρίζοντας πως το περιστατικό θα πρέπει να λειτουργήσει ως «καμπανάκι αφύπνισης» για τις χώρες που μέχρι σήμερα καθυστερούν ή εμφανίζονται διστακτικές απέναντι στην επιβολή νέων κυρώσεων κατά της Ρωσίας.
«Αν θέλουμε να τελειώσει αυτός ο πόλεμος, πρέπει όλοι να επικεντρώσουμε τις προσπάθειές μας και να τις ανεβάσουμε σε ένα νέο επίπεδο», σημείωσε. «Βλέπουμε μια προσπάθεια της Ρωσίας να μας διχάσει στην Ευρώπη και να μας αποτρέψει από το να στηρίζουμε την Ουκρανία. Και το δηλώνω πολύ ξεκάθαρα σήμερα, εκ μέρους του Ηνωμένου Βασιλείου: αυτή η προσπάθεια θα αποτύχει», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Εντ Μίλιμπαντ.
Όπως είπε, το Ηνωμένο Βασίλειο «θα σταθεί ώμο με ώμο με τους φίλους μας στην Ουκρανία», όπως κάνει από την έναρξη της ρωσικής εισβολής πλήρους κλίμακας το 2022. Ο Μίλιμπαντ πρόσθεσε ότι η Βρετανία γνωρίζει τις τακτικές της Ρωσίας «από προηγούμενες ρωσικές επιθέσεις στο έδαφός μας» και τόνισε ότι «αυτές οι προσπάθειες να μας διχάσουν δεν θα πετύχουν».
Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γιόχαν Βάντεφουλ δήλωσε «εντυπωσιασμένος από την ισχυρή ευρωπαϊκή στήριξη» προς την απόφαση του Βερολίνου να αποδώσει στη Ρωσία την ευθύνη για την επίθεση στη Λειψία, κάνοντας λόγο για «μεγάλη ενότητα» μεταξύ των Ευρωπαίων εταίρων. «Είναι πολύ σημαντικό η Ρωσία να δει ξεκάθαρα ότι η Ευρώπη στέκεται ενωμένη», ανέφερε και πρόσθεσε πως η Ρωσία «πρέπει να καταλάβει» ότι η συγκεκριμένη προσέγγιση δεν πρόκειται να λειτουργήσει.
Ο Βάντεφουλ τόνισε ότι η απόφαση της Γερμανίας να αποδώσει την επίθεση στη Ρωσία αποτελεί «μια καλά τεκμηριωμένη άποψη και κρίση». «Η Ρωσία πρέπει τώρα να υποστεί τις συνέπειες», είπε, παραπέμποντας στην «αναγκαία και κατάλληλη απάντηση» που προτάθηκε την προηγουμένη. Ανέφερε ακόμη ότι τις επόμενες εβδομάδες η Ευρωπαϊκή Ένωση θα εργαστεί για τη διεύρυνση των κυρώσεων, οι οποίες θα έχουν ως στόχο «μεγάλο αριθμό προσώπων».
Στο «μάτι» ξανά τα παγωμένα ρωσικά κεφάλαια
Άμεσα στο τραπέζι τέθηκε εκ νέου το ζήτημα των παγωμένων ρωσικών κεφαλαίων. Με τους ευρωπαϊκούς προϋπολογισμούς να βρίσκονται σε οριακό επίπεδο – κατά περίπτωση και κάτω από αυτό – η Κάγια Κάλας ανέφερε ότι οι συζητήσεις θα επικεντρωθούν επίσης στο πώς η ΕΕ μπορεί να προσφέρει περαιτέρω βοήθεια στην Ουκρανία σε μια περίοδο κατά την οποία, όπως είπε, «η Ρωσία κλιμακώνει, σκοτώνει αμάχους και προκαλεί όσο μεγαλύτερη ζημιά μπορεί».
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, Αντρίι Σίμπιχα, δήλωσε την Τετάρτη ότι αποτελεί «δίκαιη προσέγγιση» η επανέναρξη των συνομιλιών για τη χρήση των παγωμένων ρωσικών περιουσιακών στοιχείων προς όφελος της Ουκρανίας. «Πιστεύω ότι είναι πρέπει να ξεκινήσει μια σοβαρή συζήτηση για το πώς θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε τα δεσμευμένα, παγωμένα περιουσιακά στοιχεία», σημείωσε κατά τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στην Ιρλανδία, σύμφωνα με το Reuters.
Τέσσερις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης –η Ολλανδία, η Πολωνία, η Ισπανία και η Σουηδία– είχαν καλέσει νωρίτερα αυτόν τον μήνα την ΕΕ να επαναφέρει στο τραπέζι τη συζήτηση για τη χρήση των παγωμένων ρωσικών περιουσιακών στοιχείων υπέρ της Ουκρανίας.
«Κάθε φορά που οι ρωσικές υβριδικές δραστηριότητες στοχεύουν έναν από τους συμμάχους μας, είμαστε όλοι εκτεθειμένοι», ανέφερε το τσεχικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δήλωσε ότι θα συζητήσει το περιστατικό και με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε