Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

Το φιάσκο των μη κρατικών πανεπιστημίων θα το πληρώσουν πρωτίστως όσοι πίστεψαν την κυβέρνηση

Το φιάσκο με τα μη κρατικά πανεπιστήμια βαθαίνει μετά τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας που ακύρωσαν τις άδειες λειτουργίας και τα προγράμματα σπουδών τριών ιδρυμάτων (University of York / City College, Keele University και Anatolia College).

Την ίδια στιγμή, ο καθηγητής Πάνος Λαζαράτος κατέθεσε νέες αιτήσεις ακύρωσης και για τις επτά άδειες που δόθηκαν στα τέλη Ιουλίου, επικαλούμενος την ακύρωση του ίδιου του κανονιστικού πλαισίου της ΕΘΑΑΕ.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη παρουσιάζει τις πλημμέλειες ως «τεχνικά ζητήματα διοικητικής διαδικασίας» και επιμένει ότι το θεσμικό πλαίσιο παραμένει συνταγματικό.

Στην πράξη, όμως, η βιασύνη με την οποία προχώρησε στην αδειοδότηση χωρίς επαρκώς εξειδικευμένα κριτήρια οδήγησε σε δικαστική κατάρρευση βασικών πράξεων.

Τι θα γίνει με τους φοιτητές που ολοκλήρωσαν ήδη ένα έτος

Περίπου 600 φοιτητές ολοκλήρωσαν το πρώτο ακαδημαϊκό έτος στα τρία ιδρύματα των οποίων οι άδειες ακυρώθηκαν. Το υπουργείο Παιδείας διαβεβαιώνει επανειλημμένα ότι «το ακαδημαϊκό έτος δεν θα χαθεί για κανέναν φοιτητή» και ότι θα ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων τους.

Ωστόσο, παραμένει ασαφές ο τρόπος με τον οποίο θα αναγνωριστεί τυπικά η χρονιά που ήδη διήνυσαν. Νομικοί κύκλοι επισημαίνουν ότι η ακύρωση των αδειών και των πιστοποιήσεων προγραμμάτων δημιουργεί σοβαρά ερωτήματα ως προς τη νομιμότητα των σπουδών που πραγματοποιήθηκαν.

Αν δεν υπάρξει σαφής μεταβατική ρύθμιση ή νέα νόμιμη διαδικασία, οι φοιτητές κινδυνεύουν να βρεθούν σε νομικό κενό, με αβέβαιη την αξία των μαθημάτων και των διδάκτρων που κατέβαλαν.

Η στάση της κυβέρνησης και οι επόμενες κινήσεις

Η ηγεσία του υπουργείου δηλώνει ότι θα προχωρήσει άμεσα σε συμμόρφωση με τις αποφάσεις του ΣτΕ, εξειδικεύοντας εκ νέου τα κριτήρια της ΕΘΑΑΕ.

Παράλληλα, εξετάζονται ένδικα μέσα ώστε η υπόθεση να φτάσει ενδεχομένως στην Ολομέλεια του δικαστηρίου.

Για τα επτά νεότερα ιδρύματα, οι νέες προσφυγές Λαζαράτου δημιουργούν επιπλέον αβεβαιότητα ενόψει της έναρξης του ακαδημαϊκού έτους 2026-2027.

Η κυβέρνηση επιμένει ότι πρόκειται για διορθώσιμες αστοχίες και όχι για κατάρρευση της μεταρρύθμισης.

Στην πραγματικότητα, η υπόθεση αναδεικνύει την προχειρότητα με την οποία σχεδιάστηκε και εφαρμόστηκε ένα από τα εμβληματικά νομοθετήματα της: άδειες δόθηκαν με βάση πλαίσιο που κρίθηκε άκυρο, φοιτητές γράφτηκαν και πλήρωσαν δίδακτρα σε καθεστώς νομικής αβεβαιότητας, και τώρα η πολιτεία καλείται να μαζέψει τα κομμάτια.

Όσο δεν υπάρχει σαφής και δεσμευτική λύση για την αναγνώριση του ήδη διανυθέντος έτους, οι διαβεβαιώσεις του υπουργείου παραμένουν πολιτικές δηλώσεις και όχι οριστική απάντηση στο πρόβλημα που η ίδια η κυβέρνηση δημιούργησε.

Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Αφήστε ένα σχόλιο