να σημαντικό βήμα για την μελλοντική εποίκηση του πλανήτη Άρη είναι η παραγωγή οξυγόνου στην επιφάνεια του Κόκκινου Πλανήτη.
Η ΝΑSΑ τα κατάφερε με μία μικρή πειραματική συσκευή που ονομάζεται Μόξι.
Η συσκευή είχε τοποθετηθεί πάνω στο ρομποτικό ρόβερ Περσιβίρανς που προσεδαφίστηκε στον μακρινό πλανήτη τον Φεβρουάριο του 2021.
Το Μόξι κατάφερε να παράγει οξυγόνο με ρυθμό περίπου έξι γραμμαρίων την ώρα, όσο περίπου παράγει ένα μικρό δένδρο, και μάλιστα υπό δύσκολες πλανητικές συνθήκες.
Η ποσότητα των 50 γραμμαρίων οξυγόνου που παρήγαγε θα επέτρεπε σε έναν αστροναύτη να αναπνέει για 100 λεπτά.
Η συσκευή χρησιμοποιεί φίλτρα, αντλίες και συμπιεστές για να αντλήσει διοξείδιο του άνθρακα από την ατμόσφαιρα του Άρη, να το φιλτράρει, να το καθαρίσει, να το συμπιέσει και να το θερμάνει στους 800 βαθμούς Κελσίου.
Στη συνέχεια, με ηλεκτροχημικό τρόπο, το διασπάει σε άτομα οξυγόνου και μονοξειδίου του άνθρακα, ώσπου τελικά τα απομονώνει και παράγει αναπνεύσιμο αέριο μοριακό οξυγόνο.
Πλέον η ΝΑΣΑ εργάζεται πάνω σε μια μεγαλύτερη εκδοχή της συσκευής, με όγκο περίπου ενός κυβικού μέτρου που είναι 100 φορές μεγαλύτερη.
Πολλές τέτοιες μονάδες θα αποτελέσουν ένα εργοστάσιο παραγωγής οξυγόνου στον Άρη, αξιοποιώντας το άφθονο διοξείδιο του άνθρακα που αποτελεί το 96% της ατμόσφαιρας του Κόκκινου Πλανήτη.