Τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε να κρατά το χέρι του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν καθώς μεταβαίνουν για δηλώσεις τη Δευτέρα (6/7) καταγράφει ο φωτογραφικός φακός.
Ο Ερντογάν δήλωσε ότι ελπίζει ότι η σύνοδος κορυφής που διοργανώνει η Τουρκία θα φέρει θετικά αποτελέσματα και τόνισε ότι η Άγκυρα έχει ολοκληρώσει τις προετοιμασίες της.
Δήλωσε, δε, πως θα ήταν σημαντικό η σύνοδος κορυφής να ασχοληθεί με μια σειρά θεμάτων, από τη συλλογική άμυνα έως την ενίσχυση της συνεργασίας στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας μεταξύ των συμμάχων.
Ο Ερντογάν δήλωσε επίσης ότι πιστεύει πως το Φόρουμ Αμυντικής Βιομηχανίας που θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο της συνόδου κορυφής θα παρακολουθείται στενά.
Ρούτε: Τα κράτη μέλη αυξήσαν τις δαπάνες γύρω στο 4% του ΑΕΠ
«Εδώ στην Άγκυρα, περιμένω τα κράτη να παρουσιάσουν σαφή, συγκεκριμένα και αξιόπιστα σχέδια για την επίτευξη του στόχου του 5%. Και τα στοιχεία που έχουμε δει μέχρι τώρα είναι εντυπωσιακά» ανέφερε ο Ρούτε σε δηλώσεις του.
«Μόλις ένα έτος σε ένα 10ετές πρόγραμμα, βλέπουμε ότι οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι και ο Καναδάς επενδύουν ήδη περίπου το 4% του ΑΕΠ τους στην άμυνα και την ασφάλεια».
Ο Ρούτε δήλωσε επίσης στις χώρες του ΝΑΤΟ ότι θα ανακοινώσει «δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια σε νέα συμβόλαια» σε συνέδριο με την αμυντική βιομηχανία την Τρίτη.