Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

Μουντιάλ: Σάλος με την «ακύρωση» της ποινής του Μπάλογκαν – Μετά από «παρέμβαση Τραμπ»

Eντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει στο Μουντιάλ η απόφαση της FIFA να αναστείλει την τιμωρία του Φολαρίν Μπάλογκαν, δίνοντάς του το δικαίωμα να αγωνιστεί κανονικά στη νοκ άουτ αναμέτρηση των ΗΠΑ με το Βέλγιο για τη φάση των «16» του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Ο Αμερικανός επιθετικός είχε αποβληθεί με απευθείας κόκκινη κάρτα στο 64ο λεπτό του αγώνα με τη Βοσνία, έπειτα από επικίνδυνο μαρκάρισμα στον Ταρίκ Μουχαρέμοβιτς. Βάσει των κανονισμών της διοργάνωσης, η αποβολή συνεπαγόταν αυτόματα αποκλεισμό μίας αγωνιστικής.

Ωστόσο, η Παγκόσμια Συνομοσπονδία ανακοίνωσε ότι η ποινή δεν θα εκτελεστεί άμεσα, αλλά τίθεται σε αναστολή για δοκιμαστική περίοδο ενός έτους! Σύμφωνα με την απόφαση, αν ο Μπάλογκαν υποπέσει μέσα στους επόμενους 12 μήνες σε παρόμοια παράβαση, η ανασταλείσα τιμωρία θα ενεργοποιηθεί, πέρα από οποιαδήποτε νέα ποινή του επιβληθεί.

Η απόφαση προκάλεσε έντονες αντιδράσεις σε όλες τις ομάδες που συμμετέχουν και κυρίως στην επόμενη αντίπαλο των Αμερικανών, το Βέλγιο. Οπως αναφέρει το «Athletic», οι ομάδες δεν έχουν δικαίωμα έφεσης για απευθείας κόκκινες κάρτες ή τις αυτόματες τιμωρίες που τις συνοδεύουν.

Η νομική βάση της απόφασης φαίνεται να βρίσκεται στο άρθρο 27 του Πειθαρχικού Κώδικα της FIFA, το οποίο επιτρέπει στα αρμόδια δικαστικά όργανα να αναστέλλουν, ολικά ή μερικά, την εφαρμογή μιας πειθαρχικής ποινής.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η FIFA βρίσκεται στο επίκεντρο της κριτικής για την τροποποίηση κανόνων που φαίνεται να ευνοούν συγκεκριμένες ομάδες ή αστέρες του ποδοσφαίρου. Ο Κριστιάνο Ρονάλντο, ένας από τους πιο διάσημους ποδοσφαιριστές στον κόσμο, έλαβε άδεια να αγωνιστεί στην αρχή του φετινού Παγκοσμίου Κυπέλλου, ενώ σύμφωνα με τους κανονισμούς θα έπρεπε να είχε χάσει τα δύο πρώτα παιχνίδια λόγω κόκκινης κάρτας που είχε δεχτεί πριν από την έναρξη του τουρνουά.

Παρέμβαση Τραμπ

Λίγο μετά την αναπάντεχη ανακοίνωση της FIFA, οι «New York Times» μετέδωσαν πως ο Τραμπ τηλεφώνησε στον πρόεδρο της FIFA, Τζιάνι Ινφαντίνο, την Τετάρτη και του ζήτησε να επανεξετάσει την αποβολή του Μπάλογκαν.

Σύμφωνα με το ίδιο Μέσο, μετά την αποβολή, υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της κυβέρνησης Τραμπ, μεταξύ των οποίων ο Χάουαρντ Λούτνικ, υπουργός Εμπορίου, και ο Αντριου Τζουλιάνι, εκτελεστικός διευθυντής της ειδικής ομάδας του Λευκού Οίκου για το Παγκόσμιο Κύπελλο, προσέλαβαν δικηγόρους για να βοηθήσουν την αμερικανική Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου για έφεση – παρά τους κανονισμούς της FIFA που απαγορεύουν τέτοιου είδους εφέσεις.

Ο ίδιος ο Τραμπ, μέσω ανάρτησής του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ευχαρίστησε δημόσια τη FIFA. «Ευχαριστώ τη FIFA που έκανε το σωστό και διόρθωσε μια τεράστια αδικία!», έγραψε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός πρόεδρος.

Η Βελγική Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου δήλωσε «κατάπληκτη» από την απόφαση. «Προκειμένου να διασφαλιστούν τα νόμιμα δικαιώματα όλων των ομάδων και να προστατευθούν οι θεμελιώδεις αρχές του ευ αγωνίζεσθαι στο άθλημά μας, τόσο σε αυτό το Παγκόσμιο Κύπελλο της FIFA όσο και σε μελλοντικές διοργανώσεις του τουρνουά, η RBFA (Βασιλική Βελγική Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου) εξετάζει όλες τις πιθανές επιλογές», σημείωσε η ομοσπονδία.

«Η πραγματική δύναμη έγκειται στο να κερδίζεις με ευ αγωνίζεσθαι (και τηρώντας όλους τους κανόνες). Αυτό ακριβώς θα κάνει αύριο το Βέλγιο», δήλωσε η Ζακλίν Γκαλάν, υπουργός Αθλητισμού της Βαλλωνίας από το γαλλόφωνο φιλελεύθερο Κίνημα των Μεταρρυθμιστών.

«Ντροπή σας! Οταν τα χρήματα έχουν τον τελευταίο λόγο, το Μουντιάλ χάνει κάθε αξιοπιστία. Η προσαρμογή των κανόνων για να ευχαριστηθεί ο Τραμπ, η προσπάθεια να κερδίσει κανείς με αθέμιτα μέσα – τι αξιοθρήνητη εικόνα για τη FIFA, το Παγκόσμιο Κύπελλο ποδοσφαίρου και τις Ηνωμένες Πολιτείες», ανέφερε το Σοσιαλιστικό Κόμμα της αντιπολίτευσης σε δήλωσή του.

Πηγή: Politico, ΑΠΕ 

Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Αφήστε ένα σχόλιο