Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

Ισραήλ: Η «μοναδική Δημοκρατία της Μέσης Ανατολής» επεκτείνει τη θανατική ποινή

Η θανατική ποινή είναι θεσμοθετημένη στο Ισραήλ για έναν συγκεκριμένο αριθμό εγκλημάτων, αλλά έχει να εφαρμοστεί από το 1962, όταν εκτελέστηκε ο ναζί εγκληματίας του Ολοκαυτώματος, Άντολφ Άιχμαν.

Ωστόσο, το Ισραήλ τώρα έχει στα «σκαριά» την επέκτασή της με νομοσχέδιο που προωθεί ο ακροδεξιός υπουργός της κυβέρνησης Νετανιάχου, Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ, όπως μεταδίδει το France 24.

Πριν έναν μήνα, δώδεκα ειδικοί του ΟΗΕ προειδοποίησαν τη «μοναδική Δημοκρατία της Μέσης Ανατολής» ότι το νομοσχέδιο θα δημιουργήσει δύο διαφορετικά καθεστώτα εφαρμογής της θανατικής ποινής στο Ισραήλ. Την ίδια ώρα, ανθρωπιστικές οργανώσεις έχουν επισημάνει πως η θανατική ποινή στοχεύει σε Παλαιστίνιους.

«Αφαιρώντας τη διακριτική ευχέρεια της δικαιοσύνης και της εισαγγελίας, εμποδίζεται ένα δικαστήριο να εξετάσει τις ατομικές περιστάσεις, συμπεριλαμβανομένων των ελαφρυντικών, και να επιβάλει αναλογική ποινή που να ανταποκρίνεται στο έγκλημα», ανέφεραν από τον ΟΗΕ.

Στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, σύμφωνα με τη δήλωσή τους, «η θανατική ποινή θα επιβάλλεται από στρατιωτικά δικαστήρια βάσει στρατιωτικού δικαίου για τρομοκρατικές πράξεις που προκαλούν τον θάνατο ανθρώπου, ακόμη και αν αυτός δεν ήταν εκ προθέσεως».

Στο Ισραήλ και στην κατεχόμενη Ανατολική Ιερουσαλήμ, αντίθετα, η θανατική ποινή θα συνεχίσει να εφαρμόζεται μόνο βάσει του ισραηλινού ποινικού δικαίου και μόνο για την «εκ προθέσεως δολοφονία Ισραηλινών πολιτών ή κατοίκων».

«Όπλο κατά των Παλαιστινίων»

Η νομοθεσία αυτή βρίσκεται υπό εξέταση ενώ οι γενοκτονικές πολιτικές του Ισραήλ σε βάρος των Παλαιστινίων συνεχίζονται στη Γάζα και στη Δυτική Όχθη η βία απέναντί τους αυξάνεται συνεχώς.

Η Διεθνής Αμνηστία είχε δηλώσει προηγουμένως ότι οι προτάσεις, θα καταστήσουν τη θανατική ποινή «ένα ακόμη διακριτικό εργαλείο στο σύστημα απαρτχάιντ του Ισραήλ».

«Οι τροποποιήσεις αυτές σημαίνουν ότι η πιο ακραία και αμετάκλητη τιμωρία επιφυλάσσεται και χρησιμοποιείται ως όπλο κατά των Παλαιστινίων», ανέφερε η οργάνωση τον Φεβρουάριο.

Κριτική από την Ευρώπη

Οι ευρωπαϊκές χώρες εξέφρασαν «βαθιά ανησυχία» για τα ισραηλινά σχέδια να επεκταθεί η εφαρμογή της θανατικής ποινής μέσω ενός νομοσχεδίου που θα μπορούσε να στοχεύει δυσανάλογα τους Παλαιστίνιους.

Σε ανακοίνωση που κοινοποιήθηκε από το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας την Κυριακή, οι υπουργοί Εξωτερικών της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας και του Ηνωμένου Βασιλείου εξέφρασαν τη «βαθιά ανησυχία» τους για το νομοσχέδιο, το οποίο ενδέχεται να τεθεί σε ψηφοφορία την επόμενη εβδομάδα.

«Ανησυχούμε ιδιαίτερα για τον de facto διακριτικό χαρακτήρα του νομοσχεδίου. Η υιοθέτησή του θα μπορούσε να υπονομεύσει τις δεσμεύσεις του Ισραήλ όσον αφορά τις δημοκρατικές αρχές», ανέφερε η ανακοίνωση.

Η ακροδεξιά κυβέρνηση Νετανιάχου αναμένεται να φέρει το νομοσχέδιο για δεύτερη και τρίτη ανάγνωση στο κοινοβούλιο, τη Δευτέρα (30/3). Αν εγκριθεί, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα αντιμετωπίσει νομική προσφυγή και θα παραπεμφθεί στο Ανώτατο Δικαστήριο, αναφέρει το Al Jazeera.

Την Κυριακή, ο επικεφαλής του Συμβουλίου της Ευρώπης, Αλέν Μπερσέ, απηύθυνε επίσης έκκληση προς το Ισραήλ σχετικά με το σχέδιο νόμου. «Το Συμβούλιο της Ευρώπης αντιτίθεται στη θανατική ποινή σε κάθε τόπο και υπό οποιεσδήποτε συνθήκες», δήλωσε, καλώντας τις αρχές να το εγκαταλείψουν.

Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Αφήστε ένα σχόλιο