Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

Χρηματιστήριο: Διάθεση ανοδικής αντίδρασης μετά το νέο μίνι ξεπούλημα

του Μάνου Χαχλαδάκη

Να μαζέψει μέρος των σημαντικών νέων απωλειών χθες επιχειρεί η αγορά της Αθήνας, αξιοποιώντας τη βελτίωση του κλίματος διεθνώς μετά την υποχώρηση των τιμών του πετρελαίου, σε μία ημέρα με προδιαγεγραμμένη υψηλή (ακόμα παραπάνω) μεταβλητότητα λόγω triple witching και rebalancing.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης ενισχύεται κατά 1,2% στις 2.101 μονάδες με τον τζίρο στα 20,7 εκατ. ευρώ, ενώ έχουν διακινηθεί 3,5 εκατ. τεμάχια.

Χρηματιστήριο: Διάθεση ανοδικής αντίδρασης μετά το νέο μίνι ξεπούλημα

Ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει άνοδο 1,3% στις 2.284 μονάδες, ο FTSE της υψηλής κεφαλαιοποίησης κινείται στις 5.324 μον. με +1,1%, όπως και ο FTSEM της μεσαίας στις 2.628 μον. με 0,95%.

Στο σύνολό της η εβδομάδα αρχικά έδειχνε ότι είχε χαρακτήρα συγκρατημένης ανάκαμψης, που πήγε και να ανεβάσει ρυθμούς την Τετάρτη (υψηλό στις 2.183 μον.) αλλά προσέκρουσε στην απότομη αλλαγή κλίματος διεθνώς μετά την πυραυλική επίθεση του Ισραήλ σε κοίτασμα φυσικού αερίου στο Ιράν και την απάντηση της Τεχεράνης με διαδοχικά πλήγματα σε ενεργειακές υποδομές χωρών του Κόλπου.

Έτσι και ειδικά μετά τη νέα ισχυρή πτώση 2,47% χθες, η μεταβολή του ΓΔ από την Δευτέρα διαμορφώνεται στο 2,6% πριν την έναρξη της σημερινής συνεδρίασης, με τον ΔΤΡ στο -2,47%.

Σε πρώτη φάση σήμερα διαφαίνεται ότι η αγορά έχει περιθώριο να μαζέψει ένα μέρος των απωλειών, καθώς η υποχώρηση των τιμών του πετρελαίου αφήνει χώρο για αντίδραση στις μετοχές, ωστόσο όπως έχει γίνει παραπάνω από εμφανές όλο αυτό το διάστημα η μόνη σταθερά των ημερών είναι η …μεταβλητότητα.

Στο κρίσιμο μέτωπο του αργού, η εικόνα δείχνει αισθητά βελτιωμένη κυρίως αφότου ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπ. Νετανιάχου δήλωσε χθες ότι ο στρατός της χώρας του δεν πρόκειται να προχωρήσει σε άλλες επιθέσεις σε ενεργειακές εγκαταστάσεις του Ιράν.

Στις όποιες κινήσεις σήμερα πάντως αναμένεται να υπάρχει μία παραπάνω επιφυλακτικότητα, δεδομένου ότι ακολουθεί Σαββατοκύριακο και οι traders θα θέλουν να αποφύγουν να βρεθούν εγκλωβισμένοι σε κάποιο ενδεχόμενο περαιτέρω κλιμάκωσης της έντασης του πολέμου στη Μέση Ανατολή.

Σε κάθε περίπτωση, η ήδη αυξημένη μεταβλητότητα αναμένεται να εκτιναχθεί στα ύψη στο κλείσιμο της συνεδρίασης, καθότι θα λάβουν χώρα τόσο η τριπλή λήξη παραγώγων, η λεγόμενη …ώρα των μαγισσών (triple witching) με τις απότομες μεταβολές που φέρνει λόγω κλεισιμάτων ή μετακύλισης θέσεων (rolling) θέσεων από τους επενδυτές, αλλά και η εφαρμογή του rebalancing των δεικτών FTSE Russell και Stoxx.

Τέλος, σημειώνεται ότι η ημέρα θα κλείσει με τη νέα ετυμηγορία της Scope για το ελληνικό αξιόχρεο (επί του παρόντος αξιολόγηση BBB με σταθερό outlook).

Οι κινήσεις στο ταμπλό

Στην κορυφή του 25άρη κινείται η ΔΕΗ με άλμα 3,9% μετά τα ισχυρά μεγέθη που ανακοίνωσε χθες, διατηρώντας πορεία προς EBITDA 2,4 δισ. ευρώ το 2026.

Στις τράπεζες, οι συστημικές κινούνται όλες με κέρδη άνω του 1%, ενώ η Optima ενισχύεται κατά 2,4%.

Η Motor Oil σημειώνει πιο ήπια άνοδο κατά 0,4% αλλά με τζίρο άνω του 1 εκατ. ήδη από το πρώτο μισάωρο, ενώ η Helleniq Energy είναι ελαφρώς πτωτική με -0,5%.

Η Metlen ανακάμπτει με +1,9% μετά το -4,95% χθες, με τις Allwyn, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Jumbo όλες άνω του +1%.

Στα mid caps, ξεχωρίζει η Intralot στο +2%, με τις Ελλάκτωρ και ΟΛΘ να σημειώνουν επίσης κέρδη άνω του 2% αλλά με χαμηλό τζίρο, ενώ Quest και Dimand σημειώνουν πτώση άνω του 1%.

Στο σύνολο το ταμπλό 77 τίτλοι κινούνται ανοδικά, έναντι 24 πτωτικών.

Η εικόνα διεθνώς

Όπως προαναφέρθηκε, η ανάκαμψη των μετοχικών δεικτών διέρχεται από την αποκλιμάκωση των πιέσεων στις τιμές του πετρελαίου, το Brent στα 107,6 δολ. το βαρέλι με -1% και το αμερικανικό WTI στα 95 δολ. με -1,2%.

Την ίδια ώρα, το ευρωπαϊκό φυσικό αέριο διατηρείται περίπου στα χθεσινά επίπεδα, στα 60,8 ευρώ η μεγαβατώρα -1,6%..

Στις μετοχές, οι δείκτες της Wall Street έκλεισαν χθες και οι τρεις σε αρνητικό έδαφος αλλά σε μεγάλη απόσταση από τα χαμηλά ημέρας τους (Dow -0,44%, S&P 500 -0,27%) με τα συμβόλαια σήμερα να έχουν ελαφρώς ανοδική κλίση.

Τα futures του Dow Jones στο +0,2%, του S&P 500 στο +0,15% και του Nasdaq στο+0,05%.

Στην Ευρώπη, όπου η μεταβλητότητα είναι σαφώς μεγαλύτερη τις τελευταίες ημέρας, οι δείκτες εμφανίζουν διάθεση να μαζέψουν μέρος των μεγάλων απωλειών χθες που ξεπέρασαν το 2%

Ο γερμανικός DAX στο +0,9%, ο γαλλικός CAC 40 στο +0,7%, ο βρετανικός FTSE 100 στο +0,5%, ο ιταλικός FTSE MIB στο +1%, ο ισπανικός IBEX 35 στο +1,1% και η πανευρωπαϊκή υψηλή κεφαλαιοποίηση του Stoxx 50 στο +0,9%.

Παρομοίως, αποκλιμάκωση των πιέσεων παρατηρείται και στην αγορά ομολόγων, όπου οι αποδόσεις κινούνται ελαφρώς χαμηλότερα μετά την εκτίναξη του περασμένου διήμερου. Του 10ετούς ΗΠΑ στο 4,27%, του γερμανικού τίτλου στο 2,94% και του γαλλικού στο 3,61%, με τον ελληνικό στο 3,76%.

Τέλος, τάσεις ανάκαμψης δείχνουν και τα μέταλλα. Ο χρυσός στα 4.700 δολάρια η ουγγιά με +2% και το ασήμι στα 73,3 δολ. με +2,8%.

Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Αφήστε ένα σχόλιο